Hoe maak je een haalbare bucketlist in 1-2-3?

hoe-maak-je-een-bucketlist-1Iedereen droomt ervan om bepaalde dingen ooit te doen. Al is het niet altijd evident om te ontdekken wat dat juist is. Om nog maar te zwijgen over de moeite die het vraagt om een hele bucketlist aan te leggen. Neem alvast een pen en papier, want dankzij dit artikel zal je allicht enkele ideeën en to do’s willen noteren.

1. Wat zet je op je bucketlist?

Workshop keramiek pottenbakken bij De Banier in MechelenAllereerst help ik graag een populair misverstand de wereld uit: nee, niet alleen dure wereldreizen, cruises en skydives horen thuis op een bucketlist. Al mag je natuurlijk ambitieus zijn. Dream out loud! Noteer àl wat je graag eens wil doen, desnoods in meerdere thematische bucketlists. Alles mag en alles kan. Mijn vuistregel: zodra ik ergens enthousiast van word of iets me nieuwsgierig maakt, noteer ik het.

Schrijf ruimschoots voldoende kleine, eenvoudige dingen op. Dat kunnen activiteiten zijn die je wil onthouden voor wanneer je eindelijk eens tijd hebt (of beter: tijd maakt!). Zeker spotgoedkope of gratis activiteiten zoals een dagje helpen in het dierenasiel en een onbekende trakteren, verdienen een plekje op je bucketlist. Die vink je vaak snel en/of eenvoudig af, wat je enorm motiveert om nog meer te doen. Met ‘kleine stapjes’ zoals deze bouw je op naar de grotere to do’s die nu misschien nog onrealistisch lijken. Het verlaagt de drempel enorm.

hoe-maak-je-een-bucketlist-3Zijn er dingen die je als kind of tiener heel graag wou doen, maar die je nog niet gedaan hebt? Deze activiteiten verdienen een speciaal plekje op je bucketlist. Ik gebruik ze ook om nieuwe dingen aan af te toetsen.

Meer hierover in DIY-artikel Bucketlist ideeën: welke zet je erop en welke vooral niet?

hoe-maak-je-een-bucketlist-8

2. Werk met categorieën

Maak het jezelf extra gemakkelijk door je bucketlist in te delen in handige categorieën. Noteer nu op basis van dit lijstje welk soort activiteiten jij graag wil doen:

  • creatieve dingen,
  • dagtrips en/of reizen,
  • uitgaan: clubs, fuiven, festivals, optredens, dating, … 
  • dieren & natuur: van kattencafés tot natuurgebieden bezoeken,
  • kunst & cultuur: musea, erfgoed, muziek, theater, musicals, …
  • food & drinks,
  • lifestyle: beauty, fashion, zelfontwikkeling, milieuvriendelijk leven, alternatieve lifestyles, …
  • ontspanning: mindfulness, yoga, wellness, andere relaxerende activiteiten, … 
  • random acts of kindness: goede doelen helpen, iets liefs doen voor mensen die je (niet) kent, …
  • tech & wetenschap,
  • carrière: welke professionele mijlpalen wil je nog bereiken? (Eigen zaak of project op poten zetten, nieuwe soft- en hardskills leren, iets uitvinden, een award winnen, …)
  • media: van experimenteren met je eigen media maken of een boek schrijven tot je favoriete mediafiguren ontmoeten, …
  • sport: adrenaline opzoeken, marathons en andere uithoudingssporten, …
  • bizar: welke zotte, schandalige dingen heb je stiekem altijd willen doen? (Karaoke, skinnydippen, iemand specifiek kussen, …)

Voilà, nu heb je al een ruwe versie van jouw bucketlist die je hoe langer hoe meer kan verfijnen en aanvullen. Je zal jezelf hier zo dadelijk trouwens al dankbaar om zijn, want dit helpt je om gerichter te zoeken.

hoe-maak-je-een-bucketlist-6

3. Verzamel supertoffe ideeën

hoe-maak-je-een-bucketlist-7Originele inspiratie is onmisbaar, want wie wil nu een saaie bucketlist? Hou dus je ogen en oren open als je media consumeert – sociale media, kranten, magazines, (toeristische) foldertjes, nieuwsuitzendingen, films en series, boeken, radio, … Zelfs familie en vrienden kunnen inspireren. Vaak kom je de tofste ideetjes toevallig tegen. Wat denk je bijvoorbeeld van een uitstap naar Amsterdam voor Tony’s Chocolonely chocoladerestaurant?

Nog leuker dan pareltjes van ideeën tegenkomen, is er actief naar zoeken. Ik deel hieronder enkele inspiratiebronnen:

Algemeen

  1. Ongewone weken, uiteraard! Neem een kijkje tussen mijn verslagjes en kopieer gerust items uit mijn wishlist. Je hoeft het warm water niet heruit te vinden.
  2. Google daarom ook kant-en-klare bucketlists zoals deze ‘Top 100’ met (al dan niet) originele ideeën.
  3. Het platform Didid helpt je om eenvoudig je eigen bucketlist aan te maken. Het staat bomvol suggesties. Ook handig: de spaarplan-functie waarmee je ineens ook de financiering van je dromen aanpakt.
  4. Laat je verrassen door Mix, Flipboard of Bloglovin’. Deze platformen verzamelen per categorie de beste artikels van het internet.
  5. Bij Bongo & co vind je naast cadeaubonnen ook een brede waaier aan originele activiteiten in binnen- en buitenland. Selecteer bij Bongo een bon die je boeit (bijvoorbeeld ‘Puur Avontuur‘) en klik op ‘Belevenissen tonen op lijst’ of ‘Locaties weergeven’. Zo krijg je een mooi overzicht van alle activiteiten.
  6. Volg je favoriete topics via Instagram-hashtags. Zo zie je automatisch nieuwe inspirerende dingen die je misschien nog niet kende. Ik volg bijvoorbeeld #sheisnotlost, #tinyhousebelgium, #suddelafrance en #bucketlist.
  7. Zeker voor DIY-inspiratie is Pinterest een goudmijn, al volg je er net als op Instagram allerhande topics. Ik heb er ook dit bord aangemaakt waarop ik inspiratie verzamel voor Ongewone weken.
  8. Voor elk topic vind je wel een Facebook-groep. In deze groepen inspireren en helpen de leden elkaar, bijvoorbeeld met reistips of loopdates.

Luchtballonnen boven de westoever in Luxor, Egypte

Dagtrip- en reisinspiratie

  1. Neem een kijkje bij mijn concurrenten van Dingenzoekers – een echte aanrader voor trips met kids!
  2. Voor to do’s (sportieve activiteiten inbegrepen) in Brussel en Wallonië: 365.be
  3. Liever Limburg? Op visitlimburg.be zal je ontdekken dat er echt impressionante en unieke dingen te beleven zijn.
  4. Voor de rest van Vlaanderen: vlaanderenvakantieland.be
  5. Leuke Europese en wereldwijde reizen vind je op reisreporter.be
  6. Culture Trip bundelt per bestemming originele tips en verfrissende to do’s.
  7. Reis je liefst met de trein? NMBS Internationaal toont je – zonder vertraging – een hele waaier mogelijkheden en tips.
  8. Blader gerust ook door de folders en websites van reisorganisaties. Enkele suggesties: kriskras.be, djoser.be (waarmee ik naar Egypte reisde), andersreizen.be en kilroy.be.
  9. Scroll op Google Maps door de hele wereld. Lijst de landen op die jou interessant lijken. Nadien kan je ze eventueel nog nauwer onder de loep nemen.

Workshop keramieken potjes De Banier Mechelen

Crea-inspiratie

  1. Ontdek welke organisaties (winkels, verenigingen, overheden, …) in je buurt supertoffe workshops en/of activiteiten aanbieden. Bij mij zijn dat bijvoorbeeld creawinkels Veritas en De Banier (waar ik de bordjes op de foto maakte). Ook Spot en Jozy Handmade bieden tal van leuke workshops en inspirerende blogposts aan.
  2. Avondopleidingen zijn misschien ook interessant? Ik moet toegeven dat ik er het geduld niet voor heb, maar de opleidingsbrochures hebben me wel geïnspireerd. Meestal zijn er gelijkaardige alternatieven in je regio, bijvoorbeeld een atelier dat  lessenreeksen in plaats van academiejaren aanbiedt.
  3. Er zijn weinig boeken- en magazinewinkels die ik niet links laat liggen. Zeker de doe- en kookboeken zijn vaten vol inspiratie. Ook creatieve magazines geven je goesting om er meteen in te vliegen.

Tenacious D Vorst Nationaal 2020 Jack Black Kyle Gass (Foto: Tenacious D/Facebook)

Culturele inspiratie

  1. Wil je updates ontvangen over welke artiesten naar de Lage Landen afzakken? Check dan de nieuwe festivalupdates op festileaks.be
  2. Muziekstreamdienst Spotify houdt je via e-mail op de hoogte van welke favoriete bands binnenkort optreden in je buurt. Een aanrader! Als je een account hebt, kan je ook hier een kijkje nemen.
  3. Ik ontvang ook nieuwsbrieven van Tele Ticket Service en alle concertzalen die ik regelmatig bezoek, van Sportpaleis tot AB. Zo krijg ik soms sneller of voordeliger tickets voor mijn favo shows en blijf ik zelfs van musicals op de hoogte.
  4. Een blik op interessant erfgoed vind je bij UNESCO, al moet ik toegeven dat ik per stad meestal TripAdvisor raadpleeg. Ook dit Pinterest-board is een echte aanrader.

moodboards & bookmarks

Verschillende van deze inspiratiebronnen (zeker de toeristische) brengen regelmatig een eigen boek, folder, gids of magazine uit. Die zijn geweldig om uit te kiezen en eventueel een moodboard mee in elkaar te knutselen. Artikels die je uitknipt en bewaart zijn immers hele waardevolle inspiratiebronnen. Hetzelfde geldt voor je bookmarks (opgeslagen webpagina’s in je browser, nvdr) zoals bewaarde YouTube-filmpjes. Vanaf nu verzamel je ze allemaal op je bucketlist.

25 reacties

    • Het helpt nochtans wel om aan een bucketlist te werken, uiteraard zonder jezelf verplichtingen op te leggen. Ik ben er in 2015 mee begonnen en merkte dat het me deugd deed om met iets positiefs bezig te zijn, iets voor mezelf.

      Like

    • Ik denk dat ze al een stuk minder hoog gegrepen zullen voelen als je probeert om er wat meer in te geloven. 🙂 Ik heb gemerkt dat het veel doet. Ik dacht begin 2017 ook niet dat het mij zou lukken om een jaar lang elke week iets van mijn lijst te vinken, maar uiteindelijk heb ik 78 dingen gedaan ipv 52. Het is gewoon een kwestie van je dromen om te zetten in daden. Concrete plannen maken (Tip: verdeel de ‘grote’ dingen onder in een hele hoop kleine dingen, da’s zoveel haalbaarder!), de juiste mensen betrekken, goed je ‘project’ blijven opvolgen en je komt er wel.

      Like

  1. Hmmmm. Ik ben inmiddels niet meer van de bucket list maar geloof erin dat je elke dag bezig kunt zijn met wat je wilt. Ik was namelijk heel erg van de lijstjes en in mijn hoofd zitten, maar dat heeft mij persoonlijk van de wal in de sloot geholpen (ik spreek uit ervaring over een burn-out, perfectionistisch zijn en leven vanuit lijstjes). Tegenwoordig maak ik wel lijstjes van wat ik moet doen voor de blog bijvoorbeeld of dingen die ik niet moet vergeten. Maar dingen die ik echt wil? Die probeer ik aan te pakken op het moment zelf.

    Like

    • Lukt jou dat goed, het aanpakken op het moment zelf? Ik heb het ook jarenlang zo gedaan en uiteindelijk deed ik niets. Ik ging altijd mee in de plannen van anderen en merkte na verloop van tijd dat ik precies andere mensen hun leven leefde ipv dat van mij. Starten met een bucketlist heeft mij toen immens geholpen en het heeft me mentaal een enorme boost gegeven. Ik kan het dus alleen maar aanraden.

      Like

  2. Leuke blog! Vroeger maakte ik echt heel vaak bucket lists. Ik denk dat ik 90% heb gedaan. Nu ben ik best voldaan en staan er nog een paar kleine dingen op de lijst die geen haast hebben.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik heb niet echt een bucketlist. Amerika stond op nummer 1 om naartoe te reizen, maar helaas, onze reis is verzet naar volgend jaar. Ik probeer de meeste dingen meteen te doen, geen lijstje nodig 😉

    Like

  4. handige tips!! ik heb er ook een en ik kan ze financieel wel waar maken maar lichamelijk niet dus ik ben niet sparende maar meer vechtende tegen het lichaam om het voor elkaar te krijgen 😉

    Like

  5. Nog een lijstje ;). Ik doe niet aan bucketlists, want ze zijn dan altijd te vol denk ik. En ik hou van afstrepen en lijstjes die af zijn. Dat is met een bucketlist niet helemaal de bedoeling natuurlijk.

    Like

  6. Persoonlijk heb ik wel een kleine lijst liggen (met name op gebied van reizen die ik ooit nog eens zou willen maken) Maar tegelijk vind ik het nu een beetje verstikkend werken, omdat ik dan helemaal het gevoel krijg nergens aan toe te komen haha. Zal ook aan de grootte van ons gezin liggen met een baby op komst, vermoed over een paar jaar, als het iets rustiger is, dat ik wel zo’n lijstje ga maken. En dan komen deze tips heel mooi van pas!

    Like

    • Als single heb ik het idd wel makkelijker om dingen af te vinken. Met een baby op komt lijkt het me logisch dat je daar nu op focust. Al kan ik je wel enkele tips geven.

      Mij heeft het enorm geholpen om mijn bucketlist aan te pakken als een project.

      Erover bloggen helpt ook immens. Het geeft extra zin om nog meer te doen.

      En belangrijk is ook om er voldoende kleinere dingen op te zetten. Die zijn makkelijk af te vinken en houden zo je motivatie hoog.

      Tot slot hebben mensen vaak de neiging om hun to do’s als heel groot en moeilijk te beschouwen. Die gedachte blokkeert je. Probeer daarom om de grote dingen in te delen in kleine stapjes en to do’s. En kijk altijd eens na of je sommige dingen niet vlakbij kan doen ipv in het buitenland. Zo wou ik naar de provence voor de lavendelvelden, tot ik een lavendelboerderij ontdekte op 30 min rijden. Ik ben al vaak verrast geweest van wat je allemaal in eigen land kan doen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.