Dierenasiel: hondenhokken schrobben met een grote glimlach

Het dierenasiel. We hebben er allemaal een beeld van, maar zijn we er al eens effectief geweest? Ik alleszins niet. En daar wil ik graag verandering in brengen, want mijn hart bloedt als ik denk aan al de schatjes van honden en katjes die zonder baasje achter tralies zitten. Ik wil graag iets doen voor die dieren. Zoals hun hokken poetsen bijvoorbeeld.

Toen ik een paar weken geleden aankondigde dat ik dat zou gaan doen, waren de reacties niet bepaald enthousiast. “Geef jij je vrijwillig op om in de hondenstront te gaan zitten?”, klonk het langs de ene kant. “Het dierenasiel? Brrr… Daar ga je schrijnende toestanden zien hoor”, was een andere populaire mening. Net als “Daar zou ik echt niet buiten kunnen gaan zonder een kat onder mijn arm.”

Ik moet toegeven dat ik onderweg naar Dierenbescherming Mechelen ook even moet slikken. Ik fiets via de Galgestraat richting Slachthuislaan en zie dat het dierenasiel effectief naast een slachthuis ligt. Een koude rilling kruipt over mijn rug. Tot mijn opluchting verneem ik even later dat ze strikt gescheiden opereren. Maar waarom een dierenasiel naast een slachthuis vestigen?

“Misschien zitten de dieren hier qua ruimte beter dan bij sommige gezinnen.”

Bjorn weet er meer over: “Toen ze destijds op zoek waren naar een geschikte locatie bleek dat deze grond al eigendom was van de stad, en het was al geasfalteerd. We zitten hier ook in het groen, en tegelijk is het niet ver van de stadskern. Dat maakte het een ideale locatie om een asiel te bouwen.” Het belang van de dieren komt dus altijd op de eerste plaats, zelfs als dat betekent dat je het asiel in de Slachthuislaan vestigt.

nirzar-pangarkar-217994-kl‘We love pussy’
Bij mijn rondleiding door de gebouwen had ik me verwacht aan katten en konijnen in kleine kooitjes en honden in hokjes waar ze amper in kunnen draaien. Maar in werkelijkheid verbaast het me hoeveel ruimte de dieren hier hebben. Misschien zitten de dieren hier qua ruimte beter dan bij sommige gezinnen. Alle dieren hebben namelijk een ruim binnenhok en een nog ruimer buitenhok. De honden kunnen in een ren van een 25-tal m² lopen, spelen en graven naar hartelust. Ook de konijnen hebben zich al uitgeleefd in hun buitenren, die ze verrijkt hebben met een heus netwerk aan pijpen.

De kattenruimtes zijn eveneens het vermelden waard, want die staan vol met krabpalen, mandjes, takken en andere speeltuigen. Bovendien werd een nieuwe ruimte gepimpt door Tattoo Freedom, een sponsor die afgelopen september speciaal voor de gelegenheid een 24-uursmarathon organiseerde. De katten hebben in dat verblijf niet alleen hele boomstammen met takken om op te klimmen, maar ook prachtige graffiti op de muren. Als je hier binnenkomt zie je overigens een groot hart op de muur staan met daarin ‘We love pussy’. Touché.

“Meestal duurt het een week of twee voordat katten helemaal klaar zijn om geadopteerd te worden.”

Populaire jongen
In de lunchruimte zit Sam de kat ineengedoken achter zijn kattenbakje met van die grote ogen naar me te staren. “Hij is nog maar pas binnengebracht en hij moet nog wennen”, vertelt vrijwilligster Sandra, die me voorgesteld is als de ‘kattenmadam’ van de bende. “Sam is gevonden op straat, dus we hebben hem een naam gegeven voor de administratie. Hij is wel een populaire jongen, want toen hij hier amper een paar uurtjes was heeft iemand al een optie op hem genomen. Als hij ontvlooid, ingeënt en gecastreerd is, gaat hij waarschijnlijk meteen een nieuwe thuis hebben.”

“Meestal duurt het een week of twee voordat de katten helemaal klaar zijn om geadopteerd te worden”, vertelt Bjorn. “In die periode kijken we de dieren helemaal na en kunnen we er ook zeker van zijn dat ze geen ziektes hebben.” Straks snel nog een kat mee naar huis smokkelen in mijn fietstas kan ik dus wel vergeten.

1528611_675090999204315_293459350_n.jpgRuige honden
“Bij honden hebben we wat meer tijd nodig, want zij moeten al zeker een week kunnen wennen. Na die week worden ze door een dierenpsycholoog getest om te zien hoe ze in bepaalde situaties reageren. We moeten zeker weten of ze niet bijten, hoe ze met kinderen omgaan en hoe ze reageren op katten. De dierenpsycholoog neemt de honden onder andere mee naar het kattenverblijf, waar hij met de hond langs het hek van de katten wandelt. Dan weet je het wel. Na de tests worden de honden uitvoerig getraind zodat hun skills nog verbeteren.”

Het is wel een enthousiaste bende. Telkens er iemand voorbij het hondenverblijf wandelt, klinkt het alsof er ineens een metalband het podium van Graspop bestijgt. Ze zijn groot, ze zijn ruig en ze zijn met veel. In totaal drie gangen met hondenhokken wandel ik in en uit. En al die hokken moeten gepoetst worden. Hetzelfde aantal buitenhokken uiteraard ook.

“Ik ben iets goeds aan het doen voor dieren die mijn hulp nodig hebben, en dat vult mijn hart met vreugde.”

Stankbommetjes
Mijn verwachting? Dat ik vandaag onder de hondenstront ga hangen – niet voor niets vragen ze je op voorhand om laarzen en reservekledij mee te brengen. Ik ben ook een beetje geïmponeerd door de koeienvlaaien die ik Remco, een hond die groter is dan een pony, vakkundig zie neerdraaien. Al moet ik na even inspecteren toch toegeven dat het eigenlijk best propere jongens en meisjes zijn. Ze hebben schijnbaar door dat ze hun stankbommetjes beter buiten droppen.

Desondanks stinkt het hierbinnen wel; hoe kan het ook anders met zoveel honden onder één dak. Maar eens we aan de schoonmaak begonnen zijn, maakt de stankgrimace op mijn gezicht plaats voor een grote glimlach. Ik ben iets goeds aan het doen voor dieren die mijn hulp nodig hebben, en dat vult mijn hart met vreugde.

matthew-henry-58760-klWarme dekentjes
Geluk zit in de kleine dingen, zoals ontdekken dat de honden er op getraind zijn om met een luikje naar hun buitenhok te gaan als wij de binnenhokken gaan poetsen. Ik vind het mooi om te zien. Ook mooi zijn de betonnen vertrekken die we gemakkelijk kunnen uitspuiten, waarop het afwateringssysteem hun kleine en grote boodschappen wegvoert. Mijn handen zijn met andere woorden zelfs geen klein beetje vuil geweest. Als we met de binnenhokken klaar zijn, zorgen we ervoor dat ze warme dekentjes hebben om zich tegen te leggen, leggen we hun speelgoed klaar en vullen we hun bakjes met lekkers. Zo zijn ze enthousaist om terug binnen te komen, en daar maken wij handig gebruik van om de buitenhokken onder handen te nemen.

Met ‘wij’ bedoel ik trouwens Karina en mezelf. Karina is net als Sandra een sympathieke vrouw met een hart voor dieren die deel uitmaakt van het team met vaste vrijwilligers dat op zondag de boel komen poetsen. Daarnaast gaat ze wekelijks wandelen met de honden en – zo vertelt ze me al glunderend – heeft ze zich opgegeven om kanjer Ixo te adopteren. “Morgen mag ik op gesprek komen. Dan kijken ze naar mijn woonsituatie en bespreken we waar ik naar op zoek ben. Ik werk hier intussen al een tijd als vrijwilliger en daardoor ken ik de karakers van de honden heel goed. Dus ik weet dat Ixo en ik een goede match zijn. Hij zit hier nu drie jaar, wat heel lang is, en ik hoop dat ik hem eindelijk een thuis ga kunnen geven.”

Wil jij ook iemand een nieuwe thuis geven? Steek jij graag een handje toe, bijvoorbeeld om met de honden te gaan wandelen? Of wil jij het asiel steunen met lidmaatschap, een gift of iets dergelijks? Neem eens een kijkje op de website van Dierenbescherming Mechelen.

Dierenbescherming Mechelen heeft me gevraagd om geen foto’s te publiceren van de dieren om te vermijden dat mensen om de foute reden – na het zien van een foto – een dier willen adopteren. Daarom zijn de foto’s in dit artikel stockbeelden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.