Help, ik zit in een naaktsauna!

jacuzzi

Enkele weken geleden stelde BFF Annelies voor om een dagje naar de sauna te gaan met haar lief Jorryd, die ik al jarenlang tot mijn vrienden reken. Thermen Katara is naar verluidt een van de beste sauna’s van België en stond hoog op haar verlanglijstje. Ik was meteen verkocht, maar had niet door dat we het over een naaktsauna hadden…

Pas toen ik de trein- en busuren richting Sint-Niklaas ging opzoeken zag ik bij de FAQ op de Katara-website dat zwemkledij enkel op woensdag toegelaten is. En wij gingen op zaterdag…
“Annelies, weet jij dat Katara eigenlijk een naaktsauna is?”, polste ik op Facebook.
“Ja, daar zijn geen bikini’s toegelaten hé.”
“Hoe? Normaal gezien mag je in een sauna toch een bikini dragen als je dat wil?”
“Nee, daar niet. Als je daar een bikini draagt, sturen ze je terug. Je vindt dat toch niet erg hé?”
Ik moest even slikken. Maar mijn pijnlijke schoudertjes en ik hadden zo afgeteld naar het dagje wellness, dat ik besloot om het er maar op te wagen. Ik wil mijn jaar vullen met avonturen die ik nog nooit beleefd heb, en welja, dit is een avontuur. Naturist voor een dag… ow boy.

dsc74705
De Thaise sauna, met naakte mensen in uiteraard.

Die zaterdag trekken we bij aankomst in Thermen Katara meteen richting kleedkamers. We zoeken en zoeken, maar vinden zowel voor de mannen als voor de vrouwen geen kleedruimte. Jorryd besluit om het aan de onderhoudsman te vragen. “Kleedkamers? Die hebben we hier niet. Je kleedt je om in de lockerruimtes.” Juist ja, als je naakt gaat dan heb je geen kleedkamer nodig… Het is toch even wennen.

wp_20170204_007-klHugh Hefner style
Even later wandelt Jorryd als een echte Hugh Hefner in zijn badjas en met onder elke arm een vrouw naar de sauna. Het naakt gaan valt best mee, want naast een badjas krijg je ook een grote handdoek om rond je lichaam te wikkelen, dus je wordt niet in je blote kont de sauna in gedwongen – tot mijn grote opluchting. De andere gasten generen zich duidelijk al lang niet meer. Nooit had ik gedacht dat ik begin februari een kudde poedelnaakte mensen gezellig zou zien keuvelen op het gazon. En met ‘naakte mensen’ bedoel ik niet knappe twentysomethings, maar een bende vijftigplussers en kinderen die mogelijks onder dwang zijn meegesleurd.

We krijgen ineens een blik op hoe wij er later zelf allicht zullen uitzien: rond en gezond, een en ander uitgezakt, met een lederachtige huid die naast ons lijf waggelt. Niet al te aanlokkelijk. Voor het eerst heb ik een beeld van hoe de modale Vlaming er naakt uitziet. Annelies bekijkt het van de positieve kant: “Wij hoeven ons niet te schamen, want we hebben duidelijk de knapste lijven van allemaal.” Die gedachte helpt me wennen aan deze ongewone omgeving.

De bilbaard
We zijn nu trouwens volledig mee met de laatste trends op het vlak van schaamhaarcouture en ontdekken zelfs iets nieuws: de bilbaard. Een baard tussen je bilspleet, het kan. Al wil je het beeld niet op je netvlies hebben. We zien nog veel meer dat we willen wissen uit ons geheugen, maar helaas, we moeten terugvallen op een copingstrategie: de hele dag door foute opmerkingen maken en er goed mee lachen. Ontspannen is het dus wel.

Japanse sauna in Thermen Katara
De Japanse sauna, onze favoriet.

In een omgeving zoals die van Katara kan je ook moeilijk niet ontspannen. We zijn het erover eens dat we nog nooit in zo’n mooie, grote, hypermoderne, op en top verzorgde thermen geweest zijn. Hier vind je echt alles: voetenbadjes, rustruimtes, een infraroodcabine, een hamam met zoveel stoom dat het lijkt alsof je bent binnengewandeld in een rookruimte voor vapers. Er zijn verschillende soorten sauna’s: van Thaise sauna tot Japanse sauna, een zweethut en een panoramische sauna.

Boeddhistische tempel
Vanuit die laatste kunnen we al zwetend wuiven naar de mensen die buiten in een jaccuzi aan het relaxen zijn. Al bewonderen sommige mannen liever het panorama van de jonge vrouwen. De Thaise sauna is eveneens mooi ingekleed. Van buitenaf lijkt het een boeddhisische tempel en vanbinnen is het eerder een kleine aula. Maar de Japanse sauna, dat is onze favoriet. De bankjes zijn breed en reiken van muur tot muur, op de achtergrond speelt Japanse muziek en op een muur staat een beeld van een Japanse boom met prachtige bloemen dat zachtjes oplicht. Wauw!

dsc4051Het buitenzwembad is nog zo’n streling voor alle zintuigen. Zelfs in februari is het zalig warm in het water. Je dobbert er tussen opstijgende stoom die naar eucalyptus ruikt. Het is heerlijk ronddrijven met zicht op vogels die overvliegen terwijl er regendruppeltjes op je neus plonzen. Al zijn niet alle buitenbaden even aangenaam, heb ik aan der lijve ondervonden. Ik moest natuurlijk eens overal gaan pootje baden… tot ik mijn tenen in het ijsbad stak. Net iets minder ontspannend.

Al bij al was het een geslaagde dag. Ik ga ‘ontspannen als een pudding’ naar huis, om het met de woorden van Jorryd te zeggen. En dat naakt zijn, dat went. Na een paar uur ben je zo ontspannen dat het je gewoonweg niet meer kan schelen wie wat ziet. Wat ook wel helpt is dat je – in tegenstelling tot wat ik verwachtte – helemaal niet aangestaard wordt door mannen die je vader of grootvader zouden kunnen zijn. Jawel, hier voelden we ons een bende hippies in een luxewereldje.

Waar? Thermen Katara, Belsele (Sint-Niklaas)
Wanneer? Alle dagen open van 10 tot 23 uur en in de weekends tot 23.30 uur. Enkel op woensdag is zwemkledij toegestaan.
Prijs? Sauna kost 29 euro (’s avonds 24 euro)
Meer info? http://www.katara.be/

Zo overleeft je vriendschap de naaktsauna

Zeker niet iedereen kan zomaar met vrienden naar de naaktsauna gaan zonder zich voor de rest van zijn leven dood te schamen in het bijzijn van de anderen. Bij ons was dat gelukkig niet het geval, omdat we een aantal onuitgesproken regels hadden.

  1. Ga met vrienden die je al lang kent en waar je een goede band mee hebt
  2. Lach met de situatie en iedereen ontspant
  3. Kijk zo weinig mogelijk naar omlaag
  4. Je mag elkaar gerust complimentjes geven (want we weten allemaal dat iedereen uiteindelijk toch alles gezien heeft)
  5. Geef niet te uitvoerig complimentjes over het lief van je vriendin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.