Waarom de Leeuw van Waterloo een bezoekje waard is

Leeuw van WaterlooDe Leeuw van Waterloo blijkt niet bepaald populair in mijn vriendenkring, en dat verbaast me niet. Het ‘verplichte schooluitstap’-gehalte is vrij hoog, het is niet de meest spannende bestemming en de meesten denken dat ze het gezien hebben omdat ze er eens gepasseerd zijn op de snelweg. Die laatsten hebben het mis, want vriendin Sheila en ik hebben zoveel meer gezien dan een leeuw op een heuvel. Ziehier het verslag van een leuk dagje uit!

Waarom ga je naar de Leeuw van Waterloo? Om die heuvel te beklimmen en die leeuw in close-up te bekijken, tiens. Maar dat valt tegen, want eens je boven staat te puffen en hijgen, speelt de leeuw verstoppertje. De voet van het standbeeld alleen al blijkt een stuk groter dan ik. Gelukkig kan je hier wel kilometers ver kijken en is het landschap door de jaren heen zo goed als ongewijzigd gebleven, wat op zich de moeite is.

Uitzicht vanop de Leeuw van WaterlooVirtual Reality bij de Leeuw van Waterloo Memoriaal 1815Slagveld in virtual reality
Terwijl je geniet van het landschap kan je je bovendien levendig inbeelden hoe vol het hier destijds gestaan moet hebben met al die Franse, Britse en Pruisische troepen. Dat hebben we te danken aan de ‘voorbereiding’ die we net gekregen hebben. Voordat we de heuvel beklommen kregen Sheila en ik namelijk een virtual reality-bril en een koptelefoon. In die virtuele wereld sta je al bovenop de heuvel en zie je in het landschap hoe de troepen destijds gepositioneerd waren en hoe de Slag bij Waterloo uur per uur gelopen is.

Alsof dat nog niet genoeg is, mag je zelf ook tussen de vechtende en stervende soldaten gaan staan. Het Panorama van de Slag bij Waterloo, een 360°-schilderij, geeft een overtuigend beeld van hoe het er destijds voor een soldaat moet uitgezien hebben. De hekken, ‘lijken’, vlaggen en andere elementen die vooraan zijn toegevoegd en de geluidseffecten versterken dat nog. Het gebeurt niet elke dag dat je 200 000 soldaten in een veld voor je ziet en hoort, dus indrukwekkend is het wel. Wat een chaos! Ik weet niet waar eerst kijken.

Memoriaal 1815 expo luchtballonBewegende schilderijen
Hetzelfde geldt voor de expo in het splinternieuwe Memoriaal. Sheila en ik verwachtten ons aan een klassiek museum, maar we krijgen een visueel zeer aantrekkelijke expo die informeert aan de hand van leuke filmpjes, interactieve schermen, bewegende schilderijen en zelfs een luchtballon. Wauw! We wandelen door een lange gang waarin aan de ene kant alle soorten Britse soldaten en aan de andere kant alle Fransen in uniform getoond worden. Het valt me hoe piekfijn de soldaten destijds uitgedost waren. Die uniformen waren het zo te zien net iets meer waard om voor te sterven.

Hoeve van HougoumontHet meest memorabel vind ik ons bezoek aan La feme de Hougoumont, een oude hoeve die net als het Memoriaal volledig gemoderniseerd is. Deze hoeve werd op 18 juli 1815 door de troepen van Napoleon bestookt als afleidingsmanouvre, maar de Britten wisten stand te houden. Vandaag kan je hier terecht voor een interessante kortfilm die geprojecteerd wordt op draaiende panelen waarop de Franse en Britse troepen afgebeeld zijn. Op die sculpturen worden telkens andere visuele effecten geprojecteerd, en die creatieve manier van storytellen alleen al maakt het de moeite om tot bij Hougoumont te wandelen.

Onze dag eindigt in de tuin van Hougoumont, waar we tussen de koeien en onder de bomen kunnen wandelen naar een platform dat een wondermooi uitzicht geeft op de Leeuw van Waterloo. Hier zie je de alombekende heuvel liggen tussen schilderachtige landbouwvelden. Daar kan het uitzicht vanop de snelweg in de verste verten niet aan tippen.

Leeuw van Waterloo

Bekijk hier meer beelden van ons bezoek aan de Leeuw van Waterloo.

Waar? Memoriaal 1815, Eigenbrakel
Wanneer? Elke dag open vanaf 9.30 uur
Prijs? 17 euro voor een bezoek aan het Memoriaal, het panorama, de Leeuw van Waterloo en de hoeve van Hougoumont.
Meer info? waterloo1815.be

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.