‘Kasteel van Doornroosje’ heeft meer weg van Winterfell

DSC_0488-900Diep verscholen in de Ardense bossen bij het pittoreske dorpje Celles ligt het chateau de Vêves. De 12de eeuwse burcht pronkt bovenop een rotsachtige heuveltop en heeft sinds kort ook figuurlijk een hoogtepunt bereikt met de titel ‘patrimoine préferée des Wallons’. Ontdek net als Kristof en ik of dit kasteel de rit waard is.

DSC_0748-900De adellijke familie Beaufort, die het kasteel van Vêves sinds de 12de eeuw bezit en momenteel bewoont, pakt er graag mee uit dat dit het kasteel van Doornroosje is. Kinderen worden tijdens hun bezoek volledig ondergedompeld in het verhaal. Verkleed als prinses of ridder ontdekken ze het kasteel, met in de slaapkamer een pop die moet doorgaan voor de schone slaapster.

Een overtuigendere marketingstrategie zou een link zijn naar de razendpopulaire televisieserie Game of Thrones. Net als het kasteel van Winterfell is dat van Vêves een primitieve burcht en heeft het een houten wandelgang langs het binnenplein. Alleen ontbreekt helaas een in de verte turende Sansa en is dit Winterfell eerder een sobere miniatuurversie – wat een bezoek niet minder de moeite waard maakt. Klein maar fijn is dus het verdict.

DSC_0600-900

Schietgaten en schijtgaten

DSC_0515-900De tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel van Vêves geeft je een nog betere blik op hoe het hier in de vroege middeleeuwen moet uitgezien hebben. Zelden zag ik een stamboom die zodanig uitgebreid is dat ik het zelfs vanop een afstandje niet op foto krijg. Kamertje na kamertje ontdekken Kristof en ik nieuwe dingen. Zo spotten we naast schietgaten ook ‘schijtgaten’ onder de houten toiletten die tegen de stenen buitenmuren hangen. In de houten vloerplanken zie je nog de brede bomen van weleer. Nog indrukwekkender zijn de schilderijen van andere kastelen uit de omtrek die in het woongedeelte pronken boven de deuromlijstingen.

DSC_0680-900

Survival of the fittest

Chateau de Vêves vanaf urbex Chateau de Noisy (Foto: Paul-Henri S/Flickr)
Foto: Paul-Henri S/Flickr

Helaas vinden we ook hier geen restanten terug van Chateau de Noisy, in het urbexmilieu gekend als Chateau Miranda, dat hier slechts enkele kilometers vandaan lag. Door de ramen van het ene kasteel kon je het andere zien liggen. Tot voor kort. Want helaas besloot de familie Beaufort, die ook Chateau de Noisy generatieslang bezat, om het naburige kasteel met de grond gelijk te maken. Blijkbaar woedt de survival of the fittest tegenwoordig ook onder middeleeuwse kastelen. Mijn urbexhart bloedt.

Terwijl ik hier rondwandel kan ik maar niet begrijpen waarom het ene kasteel een bekroond succes is geworden terwijl het andere amper meters verderop jarenlang verwaarloosd en uiteindelijk gesloopt is. Waarom kan men van het kasteel van Vêves het ‘kasteel van Doornroosje’ maken (wat in werkelijkheid Neuschwanstein is, waarmee de gelijkenissen meer dan vaag zijn) terwijl het Chateau de Noisy nooit een Belgisch Zweinstein heeft mogen worden?

Alleen met magie kan je die vraag beantwoorden, vermoed ik. Al mag je de toverkracht van sterke marketing ook niet onderschatten.

 

Waar? Chateau de Vêves, Celles, Namen
Wanneer? Tijdens weekends en feestdagen vanaf 6 april t.e.m. 3 november 2019.
Prijs? Volwassenen betalen 8 euro, senioren en studenten 7 euro en kinderen 5 euro. Parkeren is gratis.
Meer info? chateau-de-veves.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.