Floating: wat doe je 1 uur lang in een afgesloten cocon?

Untitled-1-1Dezer dagen voel ik me verlamd door de mentale slag van mijn ontslag, en van de pijn door de barst in mijn heiligbeen. Nu wil ik dus de voordelen van floating weleens aan der lijve ondervinden. Voor wie het niet begrijpt: ik ga mij een uurtje opsluiten in een capsule en ronddobberen op zout water, in de hoop dat het de pijn verdrijft. Fingers crossed!

Een uur lang geen to do’s, afspraken, telefoontjes, berichtjes, mailtjes, baby’s zien passeren op Facebook, geen lawaai van de bovenburen, van de luidruchtige mensen op de bus of van passerende auto’s… klinkt goddelijk, toch? Al is dat natuurlijk niet de enige reden om een uurtje te gaan floaten, want stilte kan je – als je genoeg moeite doet – ook gratis krijgen en floaten is dat verrevan. Maar het is wel goedkoper dan een retourtje Dode Zee.

Ja, dat heb je goed gelezen: in een floatingcapsule kan je net als in de Dode Zee ronddobberen op het water. Het grote verschil is dat er hier epsomzout in het water zit, een zoutsoort die naar verluidt verschillende helende eigenschappen heeft (zie lijstje onderaan). Daarnaast is de zoutconcentratie veel groter dan die in de Dode Zee, waardoor ik gewoon maar in het water moet gaan liggen om te gaan drijven. Ik blijf muisstil liggen en blijf gewoon boven water – dat is ook de eerste keer, een sensatie op zich.

floating2

Zeester imiteren
Het eerste kwartier nadat ik mijn capsule dichtgetrokken heb is het wel wennen hoor. Want wat doe je in godsnaam een uur lang in zo’n afgesloten cocon? Ik probeer eens om ondersteboven te dobberen en een zeester te imiteren door mijn armen en benen zo ver mogelijk open te sperren. Zelfs dan raak de kanten van de capsule nog niet. Ik heb het gevoel dat ik in een zwembad drijf.

Sommige mensen vergelijken de ervaring met die in een baarmoeder, maar daar herinner ik me eerlijk gezegd te weinig van om te kunnen vergelijken. Al begrijp ik ergens wel waar ze het idee vandaan halen. Het is hier donker, veilig, rustig, zalig. Ik kan gewoon drijven en blijven drijven. Niets moet. Echt zalig.

Zoutwater in de ogen
Iets minder zalig is dat ik de zouten voel branden op plaatsen waar ik dat liever niet gevoeld had. “Dat is perfect normaal”, heeft de receptioniste me uitgelegd, “Dat betekent dat ze die plaats aan het helen zijn. Gewoon laten gebeuren. Het mindert wel.” Daar heeft ze gelijk in.

Al kan ik ondersteboven dobberen ten zeerste afraden – een paar ajuinen snijden is niets vergeleken met wat een paar druppeltjes van dit zoutwater in je ogen met je doet. En er met je met zoutwater doorweekte handen in wrijven helpt dus niet. Na verloop van tijd begin ik de effecten van het zoutwater ook exact te gaan voelen in de spieren en gewrichten die gekwetst zijn bij het schaatsongeval enkele weken geleden. Nu maar hopen dat het die pijn effectief wegneemt.

“Ik voel me als herboren. Mijn zintuigen moeten zelfs opnieuw wennen aan de wereld rondom mij.”

REM-slaap
Voor ik het goed en wel besef ben ik opnieuw aan het luisteren naar het rustgevende deuntje waarmee de floatingsessie begonnen is. Dat wil zeggen dat het er binnen enkele minuten op zit. Ik begrijp het niet: lig ik hier al een uur?! Dat kan gewoon niet. Ik sta langzaam terug recht, open de cocon en ga op zoek naar de dichtstbijzijnde klok. En jawel, er is al een uur verstreken. En ik heb het na de eerste 15 minuten niet actief meer beleefd. Dat ik dit ervaar wil zeggen dat ik zonet een ontspanningsniveau gehaald heb dat volgens de wetenschap vergelijkbaar is met de REM-slaap.

Ik moet toegeven: ik voel me als herboren. Mijn zintuigen moeten zelfs opnieuw wennen aan de wereld rondom mij. En nadat ik uit de capsule gestapt ben, heb ik nog altijd het gevoel dat ik aan het floaten ben. Dat gevoel zindert nog enkele uren na. Ik vraag me af of ik me al ooit zo relaxt gevoeld heb. Als ik in de spiegel kijk valt me ook op dat mijn gezicht een mooie glans heeft gekregen door dat zout. Als wellnesservaring kan dit dus wel tellen.

Al ervaart iedereen floating anders. Er zijn volgens de receptioniste mensen die na 10 minuten al terug uit de tank komen en er nooit meer in willen. Mijn ervaringen zullen dus allicht niet hetzelfde zijn als die van jou. Dus voor de volledigheid geef ik het héle waslijstje met (soms bizarre) voordelen die ik gevonden heb:

 1. De stress, angst en gevoelens van depressie gaan uit je systeem
 2. Het vermindert ook de productie van o.a. cortisol en adrenaline en het zou de aanmaak van endorfine bevorderen
 3. Het sluit je af van externe prikkels en daardoor kom je zowel fysiek als mentaal tot rust
 4. Het stimuleert je hersenen, waardoor:
  • De linker- en rechterhersenhelft beter gaan synchroniseren
  • Je gemakkelijker problemen kan oplossen
  • Je creatiever en alerter wordt
  • Je dus productiever en efficiënter werkt
  • Je beter kan leren
 5. Het geeft je opnieuw energie en motivatie
 6. Het zou je zelfvertrouwen een boost geven
 7. Sommige mensen kunnen beter slapen na een floatingsessie
 8. Naar verluidt helpt het bij het afkicken van verslavingen
 9. Het verbetert hypnotherapie en zelfhypnose
 10. Het is goed tegen spier- en gewrichtspijn:
  • Je spieren herstellen sneller na een training en het zou blessures helpen voorkomen
  • Het is goed tegen rugpijn, nekpijn en dergelijke
  • Het helpt om kwetsures sneller te doen herstellen
 11. Het helpt tegen zwellingen en ontstekingen
 12. Het vermindert huidaandoeningen
 13. Het kan ook migraine en hoofdpijn wegnemen
 14. Het vermindert jetlag en vermoeidheid
 15. Je bloeddruk daalt ervan
 16. Het verscherpt je zintuigen
 17. Het boost je immuunsysteem
 18. Je maakt er meer magnesium door aan
 19. Het epsomzout heeft op zich verschillende voordelen:
  • Het helpt je om te detoxen
  • Het stimuleert de bloedsomloop
  • Het helpt je om voedingsstoffen op te nemen
  • Het maakt de proteïnen DNA en RNA aan
  • Het helpt je botten te versterken
  • Het verbetert zenuwfuncties
  • Het kalmeert het zenuwstelsel
  • Je metabolisme verbetert erdoor
  • Het doet je elektrolytenniveau stijgen

(Bronnen: La Nostra Vita, Feelregenerated.com, Floathousetownsville.com)

Waar? La Nostra Vita, Molenstede
Wanneer? Neem ruim op voorhand contact op om een floatingsessie te reserveren.
Prijs? 45 euro
Meer info? lanostravita.be

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.