Hoe het voelt om uit een vliegtuig te springen: ‘Ik wiiil teruuug!’

G0059909-900Als je me begin dit jaar had verteld dat ik met tante Ursula zou gaan skydiven, had ik je gek verklaard. Maar zopas heb ik ontdekt dat wij toch wel de waaghalzen van de familie zijn. Op het vliegveld van Schaffen zijn we samen uit een vliegtuig gesprongen, om vervolgens gedurende 45 seconden 4 kilometer naar beneden te vallen. Wir Schaffen das!

Plooizone vliegveld Schaffen (Foto: Jan Voncken)Het is zondagochtend. Ik ben zenuwachtiger dan tante Ursula. We zitten op het vliegveld van Schaffen, waar de eerste parachutisten zich voorbereiden om de eerste sprong van de dag te wagen. In de hangar rollen ze voorbij op bordjes met wielen onder. Ze glijden naar elkaar toe met hun armen en benen in de lucht en pakken elkaar vast om een cirkel te maken. Elke beweging die ze zo dadelijk zullen doen terwijl ze in de lucht zweven, wordt op voorhand ingeoefend. Zelfs de cameraman met een GoPro op zijn helm doet al alsof hij de groep aan het filmen is.

Ervaren rotten
Ook ik heb op voorhand wat ingestudeerd, meer bepaald ‘Ik spring uit ’n vliegmachien’ van Eddy Wally. Het lijkt me gewéldig (uit te spreken op z’n Wally’s, nvdr) om dat te kunnen zingen als we gaan springen. Als ik het ga durven tenminste, want ik ben bang dat eens ik daar sta en naar beneden kijk niemand mij nog uit dat vliegtuig gaat krijgen. Gelukkig zijn tante Ursula en ik vandaag in goede handen. We worden tijdens onze tandemsprong namelijk vastgehaakt aan begeleiders Andy en Davy, twee ervaren rotten met gevoel voor humor. Zij leggen ons uit hoe het zal verlopen en wat wij moeten doen, geven ons een skydivepak en helpen ons in het harnas te heisen. Alles wordt stevig vastgegespt en meermaals gedubbelcheckt.

Het busje met tante Ursula (de tweede rechts onderaan) en mezelf vlak voor vertrek naar het vliegtuig. (Foto: Jan Voncken)
Het busje met tante Ursula (de tweede rechts onderaan) en ik (op de bovenste rij in het midden) vlak voor vertrek naar het vliegtuig. (Foto: Jan Voncken)

Als we er helemaal klaar voor zijn dendert onze lift naar het vliegtuig de heuvel af. We mogen achteraan op het busje gaan zitten samen met een tiental anderen, waaronder onze cameramannen die alles zullen filmen en fotograferen. De adrenaline giert nu al door mijn lichaam. In mijn buik voel ik vlinders die wel lijken te trippen op speed. Tante Ursula zit er nog steeds ontzettend zen bij met een grote glimlach op haar gezicht. Mijn tante is officieel het meest onbevreesde mens dat ik ken. “Ik ben totaal niet zenuwachtig”, zegt ze. “Ik kijk er echt ontzettend naar uit.”

Fenomenaal uitzicht
Even later schiet het vliegtuig in een rotvaart van de startbaan. Het dendert over het gras en schudt hard. Ik voel me alsof ik in een pretparkattractie zit. Hier kan een gewone passagiersvlucht qua ervaring niet aan tippen. Als ik naar buiten kijk heb ik een fantastisch zicht over Diest. Ik zie mijn oude school in het stadscentrum, de kerk en provinciedomein Halve Maan even verderop. Het valt tante Ursula op hoeveel zwembaden je in de tuintjes ziet liggen. “Hé Andy”, zeg ik tegen mijn begeleider, tussen wiens benen ik zit, “Kunnen we straks proberen om met de parachute in het openluchtzwembad van de Halve Maan te landen? Dat zou zo cool zijn!” Andy zwijgt.

Hoe hoger we vliegen, hoe meer dorpjes we zien liggen. Op een gegeven moment doet Andy teken en weet ik dat ik op zijn schoot moet gaan zitten zodat hij mijn harnas aan het zijne kan bevestigen. Hij snoert de riemen stevig aan. “En, goed zo?”, vraagt hij als hij klaar is. “Ik heb nog nooit zo vast aan een man gehangen”, antwoord ik ongemakkelijk. Tante Ursula en Davy schieten in de lach. “Nu gaat hij je nooit meer loslaten”, roept Davy al lachend. Het rolluik gaat omhoog. Het is zover. Degenen voor ons schuiven naar de opening en springen eruit. Ik hou onbewust mijn adem in. Eddy Wally zingen gaat niet meer.G0059906-900Buigen als een banaan
Ik zie tante Ursula voor mij verdwijnen alsof ze net weggetoverd is. Andy schuift me verder tot ik met mijn poep op de rand van het vliegtuig zit. Mijn hoofd hangt al buiten. Naast ons zie ik de cameraman die net gesprongen heeft zich langs buiten vasthouden aan het vliegtuig. Zotjes. “Steek je voeten onder het vliegtuig en leg je hoofd in mijn nek!”, roept Andy. Ik buig me braaf als een banaan rondom Andy en voordat ik het goed en wel besef ben ik aan het vallen. Het gaat zo snel en zo intens dat ik niet kan ademen. Ik word misselijk. Na een paar seconden adem ik diep in en krijs ik heel hard “IK WIIIL TERUUUG!!!”, om meteen te beseffen dat terugkeren naar het vliegtuig geen optie is. Fuck.

G0059915-900bIk begin net een beetje aan het vallen te wennen als Andy op mijn schouder tikt. We beginnen gewichtloos rond te zweven en ik mag mijn armen openen. De cameraman zweeft in kringetjes rondom ons en jawel, ik kan stilaan weer glimlachen voor de foto en genieten. We lijken wel minutenlang rond te zweven. Het is hier muisstil en de lucht is prachtig blauw. Ik ben zelden zo in de wolken geweest, pun intended. Ik voel me een engel in de hemel. Achteraf hoor ik dat we tot boven de abdij van Averbode afgedreven zijn, wat naar verluidt ver is voor een parachutesprong.

Landen like a boss
Andy tikt nogmaals op mijn schouder en voordat ik me kan herinneren wat dat ook alweer betekende, trekt hij zijn parachute open. Ik voel een immense schok en hang plots als een babykangoeroe aan zijn lichaam te bengelen. Andy geeft me de touwen van de parachute, waar ik ook mee mag sturen. Ik trek stevig aan het rechtse touw en zweef richting het felblauwe openluchtzwembad. Maar een zwembadlanding zit er niet in, want Andy corrigeert. “Kijk, daar ligt het vliegveld!”, roept hij. “Zal ik ons eens wat rondjes laten draaien of heb je dat liever niet?” Uiteraard ben ik enthousiast, en hoe harder Andy trekt, hoe harder we in een spiraal terechtkomen. Dit is de zotste achtbaanervaring ooit!G0059947-900Ik had niet verwacht dat landen zo vlotjes zou gaan. Ik zie tante Ursula en haar begeleider Davy iets verderop tegen de grond liggen en trek mijn knieën en voeten al zo hoog mogelijk. Andy landt like a boss, alsof hij van een trap wandelt. Hij zet een stapje op de begane grond en blijft gewoon rechtstaan terwijl ik tegen hem hang te bengelen. Wauw! Daar kan Chuck Norris nog wat van leren als je het mij vraagt.

G0069971-900Evenwicht verliezen
Na de landing draai ik nog even van het rondjes draaien in de lucht en zijn zowel tante Ursula als ik wat misselijk, maar we zijn het erover eens: dit was hemels! We zijn blij dat we dit mogen beleven hebben …op dat eerste stukje vrije val na, want dat vonden we angstaanjagend.

Blijkbaar zijn we niet de enigen die moeite hebben met de vrije val. Een van de pro’s vertelt ons dat het voor de doorwinterde skydivers ook altijd een intens moment is en dat ze hun evenwicht moeten zoeken nadat ze uit het vliegtuig gesprongen zijn. Van zodra ze dat gevonden hebben, kunnen ze aan hun stunts beginnen.

Dat doet me denken aan een citaat van Sören Kriekegaard dat jaren geleden op een afgescheurd blaadje van oma’s kalender stond en nu tegen mijn magneetbord hangt: ‘Durven is even je evenwicht verliezen. Niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen.’ Ik begrijp het nu beter dan ooit. Wedden dat Kriekegaard naast filosoof ook valschermspringer was?G0069987-900Waar? PCV/Skydive Flanders, Schaffen (Diest)
Wanneer? Enkel na reservatie tijdens weekends en op feestdagen. Je reserveert best enkele maanden op voorhand.
Prijs? 200 euro
Meer info? pcv.be

 

Eén reactie

  1. Hey Ꭲhere. Ӏ found yօur blоg using msn. This
    is a really well written article. I’ll make sure to bookmɑrk it and return to
    read more of youг useful info. Thanks for the post. I’ll definitely cօmeback.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.