Nieuw! Festivalinspectrice keurt Crammerock

DSC_0998-900In tijden van steeds duurder wordende festivaltickets, keurt festivalinspectrice Suzanne in deze nieuwe minireeks de kleinere zomerfestivals die je misschien nog niet kent. Want wie weet zijn ze niet alleen goedkoper, maar ook plezanter dan grote broertjes als Rock Werchter, Graspop en Pukkelpop. In hoeverre kunnen ze eraan tippen? Deze editie ontdek je hoe Crammerock het er vanaf brengt.

Allicht herinner je je nog de berichtgeving over het ‘mislukte’ festival Vestiville dat onlangs nog flink wat festivalgangers geld afhandig maakte. Deze case toont aan dat we met z’n allen zelfs tickets kopen van festivals waar we nog nooit van gehoord hebben. Ook ik koop tickets puur op basis van de affiche, besefte ik op Crammerock. Zeker niet alle festivals die ik zo door de jaren heen afgeschuimd heb, verdienden een plaats op mijn wishlist.

Omdat ik jou wil helpen om je festivalplannen zo goed mogelijk geïnformeerd te smeden, neem ik me voor om vanaf nu de kleinere festivals te evalueren op basis van mijn intussen meer dan 15 jaar front- en backstage festivalervaring.

Hoe ik dat ga doen? Ik beoordeel alle voor de festivalganger cruciale en ludieke punten in een handig overzichtje. In het geval van Crammerock ziet dat er zo uit:

69857081_10156145267875764_5710459160936579072_o

Muziek

 • AFFICHE
  Fantastisch zoals steeds en mijns inziens de beste festivalaffiche van 2019 (want buiten de Lokerse Feesten was er deze zomer helaas bitter weinig concurrentie).
 • PROGRAMMATIE
  Ken je dat gevoel als na een feestplaat à la Song 2 ineens een slow volgt? De programmatie van Crammerock bezorgde zowel Bo als mij dezelfde teleurstelling. Na het feestje tijdens de set van The Van Jets kwam de muziek van Black Box Revelation niet tot zijn recht. En zoals je in dit verslag las, wiegde Bazart ons in slaap na het optreden van The Vaccines. Zonde! Volgend jaar beter?

69773305_10156144455000764_7142702214371344384_o.jpg

Hardware

 • PODIA
  3 podia in 2 tenten van Pukkelpop-formaat. De Club Stage is voor fuifbeesten, Main North en Main South voor rockers. De Main Stage bestaat dus uit twee podia, elk in een andere uithoek van de tent. Lekker efficiënt!
 • TERREIN
  Het festivalterrein van Crammerock is dus vrij beperkt qua oppervlakte. Toch houdt dat de organisatie niet tegen om basics én extraatjes te voorzien, gezellig dicht bij elkaar.
 • FOOD & DRINKS
  Die extra’s zijn bijvoorbeeld het mooi aangeklede biercafé en de cocktailbar. Een standje met warme dranken vult het aanbod van de 2 gewone dranktogen aan. Qua festivalfood blijft het eerder standaard: friet, pasta, pizza, chinees, broodjes, ijsjes en dergelijke.
 • PROMOSTANDEN
  Op die van Coca-Cola na zijn de beperkt aanwezige promostanden interactief. Bij Win For Life neem je deel aan een heuse kamelenrace. Kellogg’s probeert zich een stoerder imago aan te meten met een karaoke – een wanhopige poging mijns inziens.
 • WC’S
  Verrassend propere toiletten mét voldoende toiletpapier, hallelujah! Helaas lijken met de moderne wc’s ook de wachtrijen van Rock Werchter geïmporteerd.

Look &

 • INKLEDING
  Nu Tomorrowland inkleding belangrijker dan ooit maakt, moet ik er uiteraard ook iets over vermelden. Crammerock zet in op leuke designs en vrolijke kleurtjes, wat het festival best schattig doet overkomen. En ja, dit is de eerste keer dat ik ‘festival’ en ‘schattig’ in dezelfde zin zet.
 • FESTIVALBANDJES
  Die look en feel wordt doorgetrokken in de festivalbandjes. Ze zien er luxueus uit met prints van palmboombladeren in pastelkleuren. Bovendien voelen ze lekker satijnachtig aan. Met andere woorden: ik heb het mijne nog niet afgeknipt.
 • MERCHANDISE
  De Crammerock merch is vrij standaard, maar toch verkoopt het merchandisingkraampje gelukkig ook hilarische T-shirts en co van allerhande bands en tv-series.
 • MEDIA
  Ook eigen verslaggeving wordt steeds belangrijker voor festivals. Crammerock post vooraf een aantal leuke filmpjes, maar tijdens het festival blijf het op enkele Facebook-updates na vrij stil. Bijna een week na afloop verschijnen pas de eerste fotoreportages. Gemiste kans!

70179293_10156143137145764_4982485998383398912_o

Feel

 • SFEER
  Crammerock voelt aan als een heel lokaal festivalletje met vriendelijke medewerkers en een bijhorende relaxte vakantiesfeer. De vele bankjes en tafeltjes nodigen uit om gezellig te blijven hangen met je vrienden.
 • DRUKTE
  Voor de 9de keer op rij is Crammerock volledig uitverkocht, maar toch voelt het niet aan als een doorsnee zaterdag op Rock Werchter. Tenzij je aan de Main Stage staat, want daar lokt de immense drukte tijdens de optredens van The Vaccines en Bazart zowel agressie als onveilige situaties uit. Misschien zijn poortjes bij de ingang van de tenten een goed idee?
 • DRUGSGEBRUIK
  De drugscontroles kunnen duidelijk niet tippen aan die van Tomorrowland. Om 15 uur kunnen we de junkies al van ver spotten in het publiek. En rond 20 uur in de ziekenboeg…
 • BEREIKBAARHEID
  Zowel met de auto als met het openbaar vervoer is het goed bereikbaar – files niet inbegrepen. Vanaf de parking is het wel enkele kilometers wandelen naar het festivalterrein, dus vergeet je wandelschoenen niet. Meer info vind je op de festivalwebsite.

Dusss… is Crammerock goedgekeurd?
Hell yeah! Aangezien er nog enkele minpuntjes weg te werken zijn, krijgt het een welverdiende 8/10.

Lees ook: Dit zijn de beste bands van Crammerock 2019

Festivalfoto’s & filmpje: ©Crammerock

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.