Meer dan 10 kerstmarkten in Wenen! Deze moet je gezien hebben

Kerstmarkt Rathausplatz in Wenen 2018

Wenen lijkt wel de Europese hoofdstad der kerst- en wintermarkten. Nog tot 26 december kan je er genieten van de meest pittoreske marktjes, elk met een andere insteek. Ontdek de 4 aanraders die Bo en ik eruit pikten.

“Excuseer, weten jullie de weg naar de kerstmarkt?”, vraag een blonde dame ons terwijl we op onze laatste dag door de Weense straten wandelen. Bo en ik kijken elkaar aan. “Welke kerstmarkt?” “Dé kerstmarkt”, zegt ze onwetend. “Die was duidelijk niet voorbereid”, lachen Bo en ik even later.

Kerstdorp in vijver

Karlskirche op Karlsplatz tijdens de voorbereidingen voor de kerstmarkt in WenenTijdens onze trip in Wenen komen we schijnbaar om elke (toeristische) hoek een kerstmarkt tegen, de ene al unieker dan de andere. Zo wandelen we langs een kerstdorp dat pal in de leeggelopen vijver tegenover de Karlskirche is opgebouwd. Best gek om het standbeeld Hill Arches van Henry Moore, dat normaal in de vijver staat, ineens naast een kerstkraampje te ontdekken.

Buiten de stadskern siert een grote kring groene hutjes zelfs de binnenplaats van het keizerlijke Schönbrunn-paleis. Hier worden we onthaald door een rij groene obelisken met lichtjes in, wat allicht designkerstbomen moeten voorstellen. Verrassend is dat zelfs bij de glöriette bovenop de berg in de tuin van het paleis een kersthutje met glühwein staat.

Bekers op kerstmarkt Wenen StephansplatzOok leuk: de grotere kerstmarkten hebben elk een eigen kunstige drinkbeker. Aan de Maria-Theresien Platz is dat eentje met een kerstmangezicht, bij Belvedere Palace een biddend engeltje en op de universiteitskerstmarkt een peperkoeken huisje. Je kan ze allemaal verzamelen voor 4 euro per stuk. Het perfecte excuus voor een kroege… euh… kerstmarktentocht!

Na onze tocht hebben we deze 4 favorieten geselecteerd:

Rathausplatz kerstmarkt in Wenen

1. Rathausplatz: feërieke kerstmarkt met schaatsbaan

Kerstmarkt schaatsbaan Rathausplatz WenenDe kerstmarkt aan de Rathausplatz zou je eigenlijk wel ‘dé kerstmarkt’ van Wenen kunnen noemen. Onder een feëriek belicht stadhuis – dat op zich al je mond doet openvallen – staan meer dan 200 kraampjes met glühwein, peperkoeken hartjes, warme mutsen en veel meer. Super gezellig!

Schaatsbaan kerstmarkt Rathausplatz WenenPièce de la résistance is de schaatsbaan die tussen de in allerlei kleurtjes belichte en met versiering behangen bomen door kronkelt. Op deze racepiste gooien jong en oud alle remmen los op wat splinternieuwe schaatsen lijken. Je ziet de winterpret van de gezichten stralen. Het grote nadeel is dat het op de hele kerstmarkt irritant druk is – tot groot jolijt van pickpockets. Gelukkig zijn er meer dan voldoende alternatieven.

 

2. Stephansplatz: ambachtsmarktje rondom de kerk

De kerstmarkt rondom de Stephansdom is zo’n aanrader, zeker voor wie nog kerstcadeautjes zoekt. Zowel Bo als ik slaan hier onze slag. Terwijl Bo een zelfgemaakte notaboek uitkiest, vertelt de vriendelijke dame van Natura Atelier alles over hoe ze de boeken maakt. Ze behandelt de bladzijden chemisch, droogt die tijdens de zomermaanden in het zonnetje, bindt ze aan elkaar en naait de lederen flappen zelf. Het startte als een hobby, maar nu werkt ze het hele jaar door fulltime aan haar collectie, die ze uitsluitend op kerstmarkten verkoopt. Het heeft iets, rondsnuisteren tussen de handgemaakte creatieve producten terwijl je kennismaakt met de mensen en de verhalen erachter.

Kerstmarkt Am Hof Wenen3. Am Hof: experimenteer met smaken en kleuren

Wil je graag proeven van de Weense lekkernijen? Dan ben je bij Am Hof aan het juiste adres. Smullende passanten komen ons al van ver tegemoet. Onder hen een gezin dat eet van wat ik nog best kan omschrijven als pannenkoeken die zelfs vanop meters afstand stinken naar look. Hier staan ook kraampjes met meer soorten worsten dan ik op mijn vingers kan tellen en kazen in alle mogelijke kleuren – van intens groen tot knalrood. Gezond ziet het er niet uit, maar toch offeren Bo en ik ons op als proefkonijnen. Spannend … maar we hebben het ons niet beklaagd!

Freyung alternatieve kerstmarkt in Wenen

4. Freyung: kunstige kerstmarkt

De rustigste kerstmarkt die we bezochten, is die van Freyung. Dit marktje toont zich van een alternatieve kant, wat een leuke afwisseling is. Kunstliefhebbers zullen zich hier meteen in hun nopjes voelen, want je vindt er werkelijk alles van vrouwengezichten die dienen als bloempotten tot schilderijen, lederwerken en juwelen. Terwijl ik hutje na hutje de werken in me opneem, kan ik niet anders dan me afvragen wat wijlen Jan Hoet ervan zou denken. Ook niet onbelangrijk: wie overweegt om hier te shoppen, passeert best eerst langs een bankautomaat.

Ook buiten de kerstperiode is Wenen de moeite! Lees mijn tips in het verslagje ‘Top 5 onvergetelijke ervaringen in Wenen‘.

Hoofdfoto: Toerisme Wenen

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.