Van paard van Troje tot eigen eiland: zo sliep je nog nooit!

Bij staycationhotspot Durbuy ligt middenin de natuur het dorpje Heyd, waar je je meteen op het Franse platteland waant. Op een steile berg in een uithoek van Heyd treed je binnen in de sprookjeswereld van La Balade des Gnômes. In deze B&B beleef je de meest surrealistische nachten. Of zo ervaarden Bo en ik het toch.

Het is allicht de enige plek ter wereld waar je in luttele minuten langs een Trojaans paard, een trollengrot, die rood-witte maanraket van Kuifje en een Franse wijngaardkamer wandelt … om op een onbewoond eiland te stranden. Ik weet meteen dat dit het zotste weekend ooit wordt. En het meest geflipte van al: we hoeven er onze kamer niet voor uit.

Een fucking zeilboot

Het duurt even voordat Bo en ik beseffen waar we juist zijn beland. Het ‘Île de Macquarie‘ ziet er op het eerste zicht immers niet groot uit. Het lijkt een gezellig kamertje met een knusse zithoek en een bar die allicht uit een bruin café is geïmporteerd. Zoals het echte tooghangers betaamt, blijven we meteen plakken (voor de koffie, uiteraard). Het duurt dus even voordat ik aan het uiteinde van de bar een trapje naar beneden zie. Nieuwsgierig ga ik kijken, waarop de verbazing toeslaat: “Hey Bo, hier ligt gewoon een fucking zeilboot! Een echte!”

En eens ik dat trapje langs de tropische planten af ben gewandeld, klinkt het zo:

– “Bo! Hier is een grot! Met een bed in! Het is precies wel een kinderbed, want zelfs ik pas er niet in.”
– “Aaaah!! Oh my God! Die boot beweegt!! Zorg maar dat je je goed vasthoudt als je naar beneden komt, want als je erover wandelt dan kantelt het van links naar rechts.”
– “Woooow… onze boot ligt achteraan gewoon in het water! Er liggen keien in enal. En langs ons bed zie ik blacklights. Ziet er zo cool uit!”
– “Bo! We hebben een keitoffe badkamer met een bubbelbad! Woohoo!!”

Pretpark-hotelkamer

Nooit gedacht dat een hotelkamer zoveel emoties zou losweken. We zitten precies in een pretpark, of beter: de piratenbaai van Centerparks. Zodra ze naar beneden komt, is ook Bo stomverbaasd. Enthousiast en dolgelukkig stuiteren we doorheen ons hele verblijf. Ik weet niet waar eerst kijken. Het is zo creatief aangepakt en tot in de details wondermooi uitgewerkt. Niets minder dan een meesterwerk!

Als we straks gaan slapen, kunnen we bijvoorbeeld nog even met onze vingers door het water gaan voordat we vanuit onze love boat staren naar de sterretjes en maan op het plafond. Best romantisch! In de badkamer is zelfs de gootsteen golfvormig en zijn mooie zachte golfjes uit de plinten gehouwen. En uit de deuren van het toilet zijn visjes uitgesneden. Reddingsboeien en boordinstrumenten geven de bar een marinelook.

Hoe krijg je die boot binnen?

Hoe langer we hier verblijven, hoe meer vragen opborrelen. Net als in de befaamde kelder van NCIS-agent Gibbs vragen we ons af hoe dat werkt om zo’n gevaarte binnen en buiten te krijgen. “Nadat we de zeilboot kochten, hebben we ze stukje voor stukje uit elkaar gehaald”, vertelt eigenares Nathalie Neufcoeur ons bij het uitchecken. “Zodra alle stukjes binnen lagen, hebben we ze terug volledig in elkaar gemonteerd. Het was een titanenwerk. We hebben er een 3- of 4-tal maanden over gedaan. De kamers zelf inrichten duurt meestal een tweetal maanden.”

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zit hier geen gigantisch team achter. “Mijn echtgenoot Dominique Noël is architect. Samen hebben we alles bedacht en uitgewerkt. Bijna alles heeft hij zelf gemaakt. Dominique kan met bijna alle materialen werken. We hebben alleen een lokale vakman ingehuurd om ons hier en daar wat te helpen.”

Binnenkijken in het paard van Troje

Het paard van Troje is zowel letterlijk als figuurlijk de grootste blikvanger van La Balade des Gnômes. Dus uiteraard grijpen we de kans om the belly of the beast te verkennen.

Geniaal is dat in het achterwerk van het paard een elektrische ophaalbrug werd ingebouwd. Superhandig voor al je bagage! En met een katrol kan je ’s ochtends je ontbijtmandje binnenhalen. In het middeleeuws geïnspireerde interieur word je betoverd door glas-in-loodramen met zeepaardjes in alle kleuren.

Wie tot in de kop van het houten paard klimt, geniet van een fenomenaal zicht op de groene vallei waarover het uitkijkt. Het staat er tussen de bessenstruiken en fruitbomen. Bo en ik merken tijdens onze eerste avond meteen waarom er een sterrenkijker staat. Met open mond staren we naar de heldere hemel bomvol fonkelende sterren. Zelden zag ik er zoveel. Wat is het leven toch heerlijk magisch middenin de natuur!

Bekijk alle foto’s hieronder en klik erop voor een grotere versie:

Waar? La Balade des Gnômes, Heyd (Durbuy)
Wanneer? In deze kalender zie je wanneer de kamers beschikbaar zijn.
Prijs? Afhankelijk van de kamer vanaf 125 euro/nacht voor 2 personen. Het eiland kost 220 euro/nacht (max. 3 personen) en het paard 260 euro/nacht (max. 4 personen).
Meer info? labaladedesgnomes.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.