Jij hebt al een bucketlist opgesteld? Laat me raden… enorm veel heb je er nog niet van afgestreept. Tussen werk, familie, huishouden, hobbies, sporten en de daarmee gepaarde verplichtingen door blijft er amper tijd over. Maar wie er echt voor gaat, vindt een manier om elke week iets nieuws te proberen. Ik deel alvast mijn stappenplan, inzichten en tips.
Stap 1: betrek je dierbaren
Ongewone weken is een zalig project, maar heeft een immense impact op je leven … en dat een jaar lang. Essentieel om je missie te volbrengen is dat je de steun van je omgeving hebt. Probeer je vrienden, familie en eventueel collega’s al van zodra je speelt met dit idee waar mogelijk op een positieve manier bij je project te betrekken, want zij zijn degenen die je eerlijke feedback zullen geven en die je door dik en dun zullen blijven steunen. Zij zullen het je telkens vergeven als je even geen teken van leven geeft of als je maand zodanig is volgepland dat ze nog een tijdje moeten wachten om af te spreken.
TIP
Sommige weken ben je elke vrije minuut bezig met je project, maar dat mag geen excuus zijn om mensen te negeren. Antwoord altijd binnen 24 à 48 uur, desnoods met ‘Het is druk nu, maar ik reageer dit weekend’.
Stap 2: maak het concreet
Een rookie mistake die ik in de eerste weken gemaakt heb, is iedereen te vragen wat ze zouden willen doen zonder dat ik voor mezelf al een lijst had gemaakt. Ik had uiteraard enkele jaren voordien al een eigen bucketlist opgesteld, maar voor Ongewone weken is een openbare wishlist een veel handigere tool.
Hallo wishlist!
Een wishlist is veel meer dan een bucketlist. Hierin verenig je (het momenteel haalbare deel van) je bucketlist met de kleine dingen die je wel wil doen maar niet indrukwekkend genoeg waren om je bucketlist te halen. Dat kunnen bijvoorbeeld lokale activiteiten, jeugddromen of random acts of kindness zijn. Een wishlist is niet alleen van jou, maar ook anderen kunnen suggesties doen waar je zelf misschien nog niet aan gedacht had. Dat maakt je project zoveel waardevoller. En als blijkt dat een van je lezers toevallig kan helpen om je favoriete rockzanger te interviewen dan is dat mooi meegenomen!
TIP
Zorg voor een goed evenwicht tussen de grote en kleine dingen op je wishlist. Je kan immers niet elke week uit vliegtuigen springen, dat is fysiek, planmatig en vooral financieel niet haalbaar – tenzij je Bruce Wayne bent natuurlijk.
Stap 3: stel een kalender op & vul je weken in
Achter de leuke activiteiten en onvergetelijke momenten schuilt een stevige dosis projectmanagement, want wat je niet weken of zelfs maanden op voorhand plant gebeurt meestal niet. Vooral de bucketlistactiviteiten, afspraken tijdens de zomermaanden en uitjes met groepen moet je meestal maanden op voorhand opstarten en inplannen.
Kalendertemplate
Om goed te onthouden wat je wanneer in orde moet brengen, wat je wanneer met wie gaat doen en wat je dan nodig hebt, maak je best meteen een online kalender aan die je een vogelperspectief geeft over al je weken. In je kalender hou je (indien van toepassing op je activiteit) het volgende bij:
- Naam activiteit, datum & uur;
- Deelnemers en eventueel hun gsm-nummers;
- Website van de activiteit en eventueel naam en nummer van je contact;
- Wat je mee moet nemen die dag;
- Ticketinfo (bvb waar de tickets liggen, wie ze heeft, wie nog terug moet betalen, …);
- Afspraken ivm vervoer (bvb reservatie van een deelwagen, …);
- To do’s gerelateerd aan de activiteit (als die weken op voorhand moeten gebeuren plan je ze best apart in een van de voorgaande weken in, zo zie je het sneller).
Voorlopige planning
Heb je een template voor je kalender aangemaakt, leg dan je wishlist naast je kalender en bekijk wat je best in welke maand/week plant. Outdooractiviteiten plan je tijdens de zomer, gezellige binnenactiviteiten in de winter. Hou de media in de gaten voor tips over nieuwe openingen (bvb van het Hard Rock Café in Antwerpen) en interessante evenementen en festivals. Sporten probeer je best in september als er (vaak gratis) initiatielessen zijn. Grijp ook de kansen die je dagelijkse leven creëren. Telkens ik op bezoek was bij mijn familie in Limburg heb ik een activiteit uitgezocht die ik met hen of mijn vrienden daar kon doen: paardrijden, de doorkijkkerk en het kasteel van Alden Biesen bezoeken, …
TIP
Naast je online kalender die je gebruikt als extern geheugen hou je ook gewone agenda steeds up-to-date zodat je de nodige reminders krijgt. Bestel je regelmatig tickets of heb je medische attesten nodig (bvb om te gaan duiken), verzamel die dan per activiteit in één overzichtelijke map.
Stap 4: motiveer je omgeving
Meer zielen is meer vreugd. Nadat je iedereen warm hebt gekregen voor je project, is het aan jou om hen te motiveren om die traditionele avondjes op café in te ruilen voor namiddagen om jullie dromen na te jagen. Zo blijven jullie doorheen het jaar contact houden, versterken de banden door de avonturen die jullie samen zullen beleven en zal je merken dat iedereen elkaar (beter) leert kennen en dat je zelf ook ‘vrienden van’ ontmoet of oude vriendschappen nieuw leven inblaast.
Rekruteren kan je leren
Je zal merken dat sommige mensen dolenthousiast zelf voorstellen doen, terwijl anderen pas voelen dat ze mee willen als jij over je plannen vertelt. Laat weten dat iedereen welkom is om mee te doen en het zal je verbazen wie allemaal met je mee op pad wil. Om mensen mee te krijgen werk ik op vier manieren:
- Vraag in het begin van het jaar naar de wishlists van je beste vrienden en vul daar de jouwe mee aan;
- Noteer wie interesse toont in welke activiteit en contacteer die mensen opnieuw als je de activiteit gaat inplannen. Dit doe je best ruim op voorhand, want niet zelden duurt het even voordat er een datum is waarop het voor iedereen lukt;
- Als je je omgeving goed genoeg kent, heb je een idee van wat mensen misschien willen doen. Organiseer je iets waarvan je denkt dat het goed bij iemand past, pols dan even of zij/hij zin heeft om mee te gaan;
- Sommige activiteiten zijn meteen volzet en bij andere duurt het een kleine eeuwigheid. Vind je niet genoeg mensen om mee te gaan (bvb bij lasertag moeten er minstens 6 spelers zijn), plaats dan een oproep op je sociale media.
TIP
De huismussen zullen het mogelijks niet zien zitten om ongewone dingen te doen, en dat is oké. Als ze weten dat ze welkom zijn, heb je je best gedaan en laat je het los. Een vriend die zijn vrienden ergens toe dwingt of manipuleert is geen goede vriend, toch?
Stap 5: datum prikken
Ik hoef je allicht niet te vertellen hoe je afspraken vastlegt, maar ik merk wel dat mensen zich regelmatig luidop afvragen hoe ik er in slaag om elke week vlotjes in te plannen zonder dat ik met gemaakte afspraken moet schuiven. Mijn geheim? Ik pak het moeilijkste eerst aan en plan de rest er netjes rond.
…bij populaire activiteiten
De moeilijkst in te plannen activiteiten zijn de populaire bucketlistactiviteiten (uit een vliegtuig springen, ballonvaren, duiken) die enkel tijdens de zomer plaatsvinden en/of meteen uitverkocht zijn. Die plan je best eerst in, afhankelijk van de beschikbaarheid.
…met vriendengroepen
Een datum kiezen met een groep kan ook uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak vermijd je planninghorror:
- Ik wil niet in herhaling vallen, maareuh… er is niet zoiets als te vroeg starten met een datum te prikken;
- Vul in de geniale tool Doodle mogelijke data in over een periode van 3 maanden en geef je gezelschap een week om hun voorkeuren door te geven zodat je de resterende data aan anderen kan voorstellen om continuiteit te garanderen;
- Feestdagen en (verlengde) weekends zijn ideale momenten voor groepsuitjes, zeker bij groepen waarin iedereen ‘druk druk druk’ bezig is;
- Lukt het niet om een datum te prikken, pauzeer dan even en probeer het enkele weken of maanden later nog eens. Bij de tweede poging lukt het (tot nu toe) opmerkelijk vlot;
- Vermijd dat je met verschillende groepen tegelijk wil afspreken, want dan maak je het jezelf onnodig moeilijk. Idealiter spreek ik eenmaal per maand met een vriendengroep af, twee groepsafspraken is het maximum.
Lege weken invullen
Van het moment dat de activiteit is ingepland, zet je de afspraak in je agenda en de details in je online kalender. Heb je bij aanvang van de maand nog lege weken in je kalender, vul die dan met activiteiten die je graag in je eentje wil doen. Dit zijn ook de ideale momenten om iets leuks te testen dat nu in de actualiteit is. Zo bezocht ik op een mooie zomerdag de vlinderbar van Knokke-Heist.
TIP
Jullie willen binnenkort afspreken maar hebben nog geen activiteit in gedachte? Maak het plannen dan super gemakkelijk door naar een evenement te gaan dat op een vaste datum plaatsvindt, zoals een optreden, feestje, workshop, beurs, wedstrijd, …
Stap 6: plan A, B en C
Een spannend nieuw project als dit managen voelt aan alsof je een vliegtuig bouwt terwijl je er al mee aan het vliegen bent. Het idee dat eerst enkel in jouw hoofd zat week na week zien evolueren geeft je enorm veel voldoening, motivatie en zelfvertrouwen. Je zal regelmatig fouten maken en nog voordat je activiteit ingepland of gestart is problemen tegenkomen, maar dat hoort er allemaal bij. Het leert je om o.a. proactief te zijn, kansen te grijpen, ruime tijdsmarges in te bouwen, meer op je instincten te vertrouwen, probleemoplossend te denken, ervoor te blijven gaan maar tegelijk je grenzen te stellen en het glas halfvol te blijven zien – want zelfs de meest negatieve ervaringen kan je omzetten in positieve verhalen.
Simpel maar slim
Problemen duiken meestal op de slechtst mogelijke momenten op, dus zorg ervoor dat je ten allen tijden naast plan A ook een plan B en C in de schuif hebt liggen. De kleine activiteiten waar ik het bij stap 2 over had, zijn de ideale noodplannen omdat je ze vaak snel kan opstarten en ze snel gedaan zijn. Plan de eenvoudige activiteiten die je alleen wil doen en die niet aan een bepaald seizoen gelinkt zijn dus niet meteen in.
Het afgelopen jaar werden meerdere activiteiten amper enkele dagen op voorhand geannuleerd (bvb door weersomstandigheden), gebeurde het regelmatig dat mensen last minute afbelden en was ik zelf helaas ook niet immuun voor ziekte en ongeluk. Zo had ik na een schaatsongeval begin maart een barst in mijn heiligbeen, waardoor ik in enkele weken amper kon zitten of wandelen, niet kon fietsen en ik tot maar liefst eind juli geen extreme, intensieve activiteiten mocht inplannen. Geen lezer die het gemerkt heeft. Net als toen ik eind november ziek in de zetel stak, want toen verscheen er in plaats van een verslag over de geplande activiteit een artikel over handletteren.
TIP
Je dromen doen uitkomen is gemakkelijker dan je denkt, dus maak het jezelf niet onnodig moeilijk. Kijk altijd of het niet eenvoudiger en budgetvriendelijker kan. Zo heb ik ontdekt dat ik niet naar Frankrijk hoef om in lavendelvelden te wandelen, want Hasselt heeft ook een stukje Provence.
Stap 7: overwin de obstakels
Wat maakt hordelopen leuk? Na hard trainen de hordes keer op keer vlotjes kunnen nemen. Figuurlijke hordes nemen leer je ook als je dingen doet die je nog nooit gedaan hebt. Er zijn drie soorten hordes die je tijdens de activiteiten moet leren nemen om er steeds weer ten volle van te kunnen genieten. Leer ze nemen en je zal er allicht nog jarenlang in je persoonlijke en professionele leven de vruchten van plukken.
Eigen capaciteiten
Pas als je buiten je comfortzone komt, leer je jezelf beter kennen. Soms ontdek je nieuwe talenten waar je trots op mag zijn (zo ben ik een getalenteerd koeknuffelaar), maar soms zal je ook ontdekken dat je sommige activiteiten niet zo aangenaam vindt als je op voorhand dacht of dat sommige dingen (bvb flyboarden) echt niet voor jou weggelegd zijn. Maar desondanks mag opgeven geen optie zijn, want je zal ontdekken dat doorzetten je meer voldoening en vooral waardevolle inzichten oplevert.
Onverwachte gebeurtenissen
Een tweede soort obstakels die je tijdens de activiteiten zal tegenkomen zijn de onverwachte omstandigheden en gebeurtenissen. Ik denk dan aan die keer toen ik in Nice per telefoon ontslagen werd. Ik was in shock en had kunnen besluiten om geen reisverslag te maken of niets te schrijven over de gebeurtenissen, maar dan had ik dit prachtige artikel, de bijbehorende inzichten en de overweldigende steun van de vele lezers niet gehad.
Persoonlijke problemen
En dit is eigenlijk ook een voorbeeld van het derde soort obstakels die je uit de weg moet ruimen om ten volle van je activiteiten te genieten: de persoonlijke problemen en zorgen waarmee je in je hoofd zit. Net ontslagen of werkloos zijn belemmeren bijvoorbeeld zorgeloos levensgenieten, maar het is aan jou om je zorgen even van je af te zetten en je geest en hart elke week opnieuw openen te stellen en je te laten inspireren door al het prachtige om je heen.
TIP
Bij sommige activiteiten steekt angst ineens de kop op, en ook dat kan je tegenhouden. Belangrijk is dat je beseft dat je angsten uit een overlevensinstinct voortkomen, dat ze vaak irrationeel zijn en dat iedereen ze heeft. Je moet ze overwinnen om te groeien. Verstand op nul en gaan dus. Des te vaker je dat doet, des te gemakkelijker het wordt.
Stap 8: vertrouw erop dat alles altijd in orde komt
Achteraf gezien kan ik Ongewone weken best omschrijven als een vertrouwensoefening. Je moet geloven in jezelf, vertrouwen op de mensen en organisaties rondom je en er steeds vanuit gaan dat het wel los zal lopen maar tegelijk vertrouwen hebben in je noodplan. Wordt het moeilijk, geloof er dan in dat alles op een of andere manier altijd in orde komt.
Juist interpreteren
Toen ik dat laatste voor het eerst uit de mond van mijn ex-collega’s bij Head Office hoorde rollen, vond ik het maar een magere troost en ongeloofwaardige uitspraak. Intussen heb ik geleerd dat het klopt als je het juist interpreteert. Uit het geloof dat alles in orde komt kan je zowel flink wat kracht als rust putten. Kortom, ik ben mijn ex-collega’s er zeer dankbaar om. Het helpt me bij al wat ik doe. Soms komt het niet in orde zoals ik het had gehoopt, maar dat zie ik niet als falen. Dan ben ik dankbaar dat ik hulp kan vragen aan anderen en van hen kan leren. Dankzij de door geheel of gedeeltelijk falen gecreërde kansen kan ik aan mezelf werken en groeien zodat het de volgende keer stukken beter gaat. En dan komt alles alsnog in orde.
TIP
De eerste ongewone weken zijn de moeilijkste, omdat je nog zoekende bent en je jezelf moet aanpassen aan je nieuwe manier van leven. Naarmate je er meer vertrouwen in krijgt, zal het gemakkelijker worden. Wees maar zeker dat dit het beste en meest verrijkende jaar van je leven wordt!