Packraften: pretpark voor gevorderden op de Dijle

Packraften-Leuven-Dijle-Fagus-Outdoor-Bo-1Sinds corona zie ik meer dan ooit bootjes dobberen op de waterwegen. Regelmatig krijg ik de tip om het water op te trekken. En die uitdaging ga ik graag aan. Samen met Bo, Jessica, Ann, Lucie en Kimberley beleef ik Leuven op een totaal nieuwe manier. Ervaren packrafter Lucas van Fagus Outdoor helpt ons de Dijle (toch niet te) onveilig maken.

9.30 uur – In het Leuvense stationnetje hebben we ’s morgens in de vroegte afgesproken met Lucas. Onze tocht start immers met een treinrit naar het vrijwel verlaten station van Oud-Heverlee. Na een korte kennismaking voorziet hij ons van een zwemvest en een packrafttas. Die laatste is bijna half zo groot als ik, maar gelukkig niet half zo zwaar. Ondanks dat er al een opgevouwen boot in zit, is er meer dan plaats genoeg voor mijn eigen grote rugzak. Pfieuw!

Packraften-Leuven-Dijle-Fagus-Outdoor-packraft-opblazenPackrafts vaarklaar

10 uur – Een kilometertje wandelen langs de velden in Korbeek-Dijle brengt ons bij een grasveld met een aanlegsteiger. Hier ploffen we onze rugzakken neer. Tijd om de bootjes vaarklaar te maken.

Het ventieltje op de packraft draaien we naar links, waarna we het uiteinde van een blauwe zak aansluiten. Hiermee vangen we de wind, of we blazen er wat lucht in. Die begeleiden we met onze handen tot in het ventiel. “Zodra de packraft 80 à 90% is opgeblazen, draai je het ventieltje naar de rechterkant en blaas je verder met de mond”, zegt Lucas. ‘Ocharme mijn kaken’, denk ik, maar lang hoef ik niet te blazen.

Nu het bootje bol staat, blaas ik het kussen van mijn stoeltje op en haak ik het vast achter de rugleuning. Daarna monteer ik de peddel en klik ik de grote rugzak vast bovenop de packraft. “Mocht je onderweg iets nodig hebben dan kan je dat gewoon op het water uit de rugzak nemen”, geeft Lucas mee. Handig! Waterproof is de rugzak echter niet, dus voor waardevolle spullen komt een drybag van pas.

Packraften-Leuven-Dijle-Fagus-Outdoor-bocht-rivier

Bobbejaanland

11 uur – Een voor een laat Lucas ons te water. Vriendelijk als hij is, houdt hij ieders handje vast terwijl we al zittend in de packraft schuiven. “Als je rechtstaat is de kans dat je in het water belandt groter”, weet hij. Eens op de Dijle is het wennen. Jessica en Kimberley nemen meteen het voortouw terwijl ik nog sukkel met het sturen. Ik blijf maar rondjes draaien. “Ik zit precies in de El Rio van Bobbejaanland”, lach ik.

Packraften-Leuven-Dijle-Fagus-Outdoor-Suzanne-AnnAl is dit zoveel toffer, want je zit middenin de natuur. Je proeft van zoveel meer vrijheid en avontuur… dat smaakt meteen naar meer. Zeker die eerste kilometers meandert de Dijle en kronkelen wij mee door de onvoorspelbare bochten. “Achter elke bocht ligt iets nieuws om te ontdekken. Dat is net als in het leven, want het leven is als een rivier. Achter elke bocht liggen nieuwe kansen”, filosofeert Bo al lachend. Het doet me denken aan Just Around The River Bend, de Pocahontas-soundtrack die ik vroeger luidkeels meezong. Terwijl ik peddel, neurie ik het mee.

Karma is a bitch

Packraften-Leuven-Dijle-Fagus-Outdoor-aanhakenDat de bootjes opblaasbaar zijn en je dus zorgeloos tegen elkaar kan botsen of aan kan haken (foto) om mee te liften, zorgt voor dolle pret. Voortdurend weergalmt gelach over de Dijle. Zelfs de koeien staren ons uitdrukkingloos aan vanop de weides boven ons. Net als een botsautootje ram ik – al dan niet bewust 😉 – de bootjes van de anderen. “Wacht maar, karma is a bitch!”, roept Ann en daarmee is de toon gezet. Speelvogel als ik ben, geniet ik ervan met volle teugen. En dat ik tijdens al mijn maneuvers iedereen nat maak, is uiteraard mooi meegenomen. Vooral Lucas krijgt de volle laag. Heerlijk! #sorrynotsorry

Hij plaagt me op zijn beurt met mijn gebrekkige stuurskills. Niet onterecht, want zeker die eerste kilometers stuiter ik als een pingpongballetje heen en weer tussen de oevers. Daar beland ik in het riet tussen de grootste libellen die ik ooit zag – weidebeekjuffers, blijkt later. Ze betoveren me met hun metallic blauwe glans. Verderop spotten we modderige gangetjes tussen het riet. Lucas wijst ons op sporen van bevers. Hoe pittoresk het allemaal ook is, lang blijf ik nergens hangen. Op sommige plekken ziet het letterlijk bijna zwart van de muggen.

Packraften-Leuven-Dijle-Fagus-Outdoor-sluis-strandje

Waterwijsheid

Packraften-Leuven-Dijle-Fagus-Outdoor-Suzanne“Ik zie wat je verkeerd doet”, roept Bo nadat ik me weer eens uit een oever bevrijd. “Je moet niet kijken naar je peddel, maar naar waar je naartoe wil. Dan vaar je automatisch in de juiste richting.”

“Ah ja, je hebt gelijk!”, antwoord ik. “Dat is net als in het leven hé, Bo. Als je ergens wil geraken dan moet je ook blijven focussen op waar je naartoe wil.”

Gaandeweg rollen steeds meer levenswijsheden over de rimpelingen in de Dijle. Vooral Bo en Lucas hebben de smaak te pakken. “In het leven moet je gewoon met de stroom leren meegaan in plaats van teveel te willen sturen”, roepen ze terwijl ik al klungelend nog wat rondjes draai.

Packraften-Leuven-Dijle-Fagus-Outdoor-kasteel-Arenberg
Van links naar rechts: Bo, Kimberley, Jessica, Ann en Lucas.

Hindernissenparcours 

Packraften-Leuven-Dijle-Fagus-Outdoor-kasteel-Arenberg-2

13 uur – Na een verkwikkende picknick in het park, varen we langs het Arenbergkasteel en de oude houten watermolen. Zodra we de sluis zijn gepasseerd, valt het licht tussen de frisse groene blaadjes van de bomen. Het heeft iets van een filmset. “Wauw, zo mooi hier!”, brengen ook de anderen verwonderd uit. “Dit is de oudste watermolen van Vlaanderen”, weet Lucas. “Hij is nog maar twee jaar geleden gerestaureerd.”

Verderop in het bos wacht ons een eerste hindernissenparcours. “Tijdens de laatste grote storm vielen er nogal wat bomen in het water. Om de waterafvoer te vertragen, laten ze die liggen”, geeft Lucas mee. “Dat helpt om overstromingen te vermijden.” We zigzaggen tussen de stammen en takken door. “Probeer ze te ontwijken”, waarschuwt hij. “Met packrafts moet je extra voorzichtig zijn. Voorwerpen in het water of langs de oevers kunnen gaatjes prikken die de boot aflaten. Vooral voor ijzer en prikkeldraad moet je seffens goed uitkijken.”

Packraften-Leuven-Dijle-Fagus-Outdoor-kasteel-Arenberg-oudste-watermolen-2

Fietsen ontwijken in de Dijle

Packraften-Leuven-Dijle-Fagus-Outdoor-brug-214 uur – Lucas’ woorden zijn nog niet koud of we zitten al tussen prikkeldraad langs de oever en fietsen in het water. Zonder zeveren: in Leuven-centrum ligt een volledige fietsenwinkel in de Dijle. Nochtans zijn alle fietsen en verkeersborden er vorig jaar nog maar uitgevist. Toch zit ik voortdurend vast of voel ik mijn poep over metalen voorwerpen glijden. Hier en daar denk ik een fietsstuur onder mijn billen te voelen. Het is een ervaring apart.

Tussen het fietsen ontwijken door, krijgen we nog even de tijd om te genieten van de vele oude torentjes die de Leuvense skyline sieren. Zelden vielen die mij zo op. Zeker bij het Begijnhof waan ik me helemaal in Italië. Ik strek mijn benen, leun achterover en steek mijn handen onder mijn hoofd. “Aaah! Dit is het leven”, zucht ik. Enkel een koel pintje ontbreekt. “Dat noemen we salonvaren”, lacht Lucas.

Packraften-Leuven-Dijle-Fagus-Outdoor-brug

Packraft beschadigd

Packraften-Leuven-Dijle-Fagus-Outdoor-Bo-Ann15.30 uur – Net nu ik de smaak hélemaal te pakken heb, is het tijd om aan te meren. Op een grasveldje langs het Tweewaterspad poetsen we de packrafts, laten we ze af en vouwen we ze op. Gaandeweg heb ik schijnbaar een emmer rivierwater en een halve treurwilg meegepakt – insecten inbegrepen. Vakkundig escorteer ik ze uit de boot. Al kan het erger. “Oei, die van mij heeft een grote kras onderaan”, merkt Ann tijdens het opruimen. “Gelukkig heb ik er onderweg niets van gemerkt.” Wederom onderstreept het Lucas’ punt. Al is hetgene dat een packraft extra fragiel maakt net de onderscheidende factor waardoor het zo tof is. Et voilà, bij dezen rond ik af met een levenswijsheid – eentje om het af te leren.

EXCLUSIEF: al onze waterwijsheden vereeuwigd! Klik op de tegeltjes om ze op ware grootte te bekijken en te downloaden.

Met dank aan Lucas voor de leuke foto’s vanop het water.

Waar? In Leuven op de Dijle of elders in binnen- en buitenland.
Wanneer? Zeker in het hoogseizoen minstens 2 weken vooraf te reserveren.
Prijs? Onze tocht kostte 75 euro per persoon voor een hele dag. Andere formules zijn mogelijk.
Meer info? fagusoutdoor.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.