De gedroomde bestemming voor avonturiers, dat is Egypte. Om elke hoek lijkt wel een nieuwe belevenis te schuilen. Of dat is toch wat de vele opdringerige verkopers je maar al te graag wijsmaken. Kan jij de tourist traps onderscheiden van ervaringen die absoluut de moeite zijn? Ziehier mijn tips.
1. Overnacht op een felucca
Wat ik als frequent zeezieke het minst van al zag zitten: een dag en nacht varen met de felucca, een typisch Egyptisch zeilbootje. Maar de tocht blijkt de misselijkheid meer dan waard. Vanuit Aswan zeilen we zigzag over de Nijl met 2 felucca’s van 10 personen. Een hele dag en nacht zijn we onderweg naar Kom Ombo. Telkens het lunchtijd is of iemand naar het toilet moet, stappen we over op onze volgboot.
De felucca’s zelf zijn een oase van rust. De hele dag lang relaxen we blootvoets op de gigantische matras die onze boot vult. We lezen magazines, spelen quasi nonstop gezelschapsspelletjes en leren elkaar wat beter kennen. (Lees: Shaun kan niet zo goed tegen zijn verlies. ;-)) Tussendoor genieten we met volle teugen van het zicht op de superbrede Nijl en de prachtige natuur errond. Een dagje in een kuuroord is er niets tegen. Bovendien zitten we op de eerste rij om zonsondergang en -opgang mee te maken. Vooral zonsopgang is werkelijk fenomenaal.

TIP! Neem minstens desinfecterende handgel mee, want aan boord van de felucca is de hygiëne nog meer dan elders op z’n Egyptisch. In de wintermaanden kan een slaapzak van pas komen, al blijkt een (door de bemanning voorzien) laken meer dan voldoende in oktober.
2. Verken de piramide van Cheops binnenin

Tijdens ons bezoek aan de piramides van Gizeh raadde gids Achmed ons af om een extra ticketje te kopen zodat we ook binnenin konden kijken. “Binnenin is niets te zien. De muren zijn niet gedecoreerd en er is geen enkel hiëroglief op aangebracht”, waarschuwde hij. Desondanks besloten Maaike, Daniëlle en ik om er toch voor te gaan. Zo kamen we tot de conclusie dat Achmed gelijk heeft, maar dat het avontuur het ontzettend de moeite waard maakt.
Survival of the fittest
Nog voordat we op de smalle houten planken klimmen, komen andere toeristen hijgend en compleet bezweet terug naar beneden. “Yes! We made it!”, roept iemand met zijn vuisten in de lucht. We fronsen alledrie de wenkbrauwen. “Is het echt zo erg?”
Het is dus ontzettend spannend, zo’n piramide verkennen. Ik voel me helemaal Lara Croft. Na een lange klim waarbij we door enkele schachten moeten – en ik vaker dan de meeste ezels mijn hoofd stoot aan dezelfde stenen – komen we aan in de Grote Galerij (foto). Deze indrukwekkend hoge ruimte in het midden van de piramide leidt ons naar de Koningskamer, of grafkamer van Cheops. Het lijkt wel alsof we in een National Geographic-docu beland zijn.
Hoe hoger we klimmen, hoe benauwder het wordt. In de grafkamer zelf stroomt het zweet over mijn hele – nochtans vrij goed getrainde – lichaam. Ik hou het net lang genoeg uit om even een rondje te maken. Gelukkig is er effectief niets te zien, buiten een tombe waarin allicht ooit een mummie lag. De kamer zelf is vrij klein en volledig zwartgeblakerd. Wel indrukwekkend zijn de gigantische stenen die ik in de muren onderscheid. Ik kan niet anders dan me afvragen hoe ze dat in godsnaam voor elkaar hebben gekregen, zelfs al weet ik het antwoord.
Nog voordat we aan de afdaling beginnen, zijn we al zodanig blij dat we het gehaald hebben dat ik het moment gewoonweg moet vereeuwigen:
Ja hoor, onze vrolijke avonturiersbuzz bleef nog even hangen… tot de bus even later vertrok zonder ons. 🙂
3. Beklim de trappen van een minaret

De indrukwekkendste manier om Caïro te ontdekken, is vanuit een moskee. Onze gids Achmed regelde een rondleiding in een van de vele moskeeën, waar we verrassend veel opsteken over waar en hoe moslims bidden. “Soms zie je moslimmannen met een bruine vlek op hun voorhoofd. Dat is een eeltvlek die ze gekregen hebben omdat ze zo vaak bidden en tijdens het gebed met hun hoofd de grond raken”, aldus Achmed.
Na een hele klim krijgen we vanop de toren van de minaret een fenomenaal uitzicht. We zien de miljoenenstad rondom ons terwijl de zon ondergaat. Al de chaos en het constante getoeter in de veel te drukke straten onder ons contrasteert enorm met de stilte in de toren. Voor het eerst sinds we in Caïro geland zijn, kom ik tot rust. De moslimwijk is overigens niet alleen omwille van de moskee een absolute aanrader. Hier vind je ook de leukste straatwinkeltjes en theehuisjes. Dit is Caïro zoals we dachten dat het zou zijn.

Van synagoge tot Koptische kerk

Als je de moslimwijk bezocht hebt, raad ik je aan om ineens ook de enige resterende Joodse Ben Ezra-synagoge en de Koptische wijk te bezoeken. Kopten zijn de Egyptische Christenen, die na de heerschappij van de farao’s tal van tempels vernielden en/of ombouwden tot kerken. De El Moalakka-kerk, die nu middenin de Koptische wijk staat, is bijvoorbeeld in de 4de eeuw gebouwd op een oude Romeinse site. Je ziet de restanten van het Romeinse fort nog onder de kerk zitten. De kerk zelf is ook net wat indrukwekkender gedecoreerd dan wij van onze Vlaamse kerken gewend zijn.
4. Rij zonsondergang tegemoet op een kameel
Overweeg je om net als zoveel toeristen bij de piramides in Gizeh een kamelenritje te maken? Think again. De kamelen zien er ontzettend mager uit en worden niet al te goed behandeld. Volgens onze gids betaal je er veel geld voor een rit van amper 10 minuten. Daarom adviseert hij een ritje in Luxor, wat veel langer duurt en waar de dieren beter behandeld worden.
Dierenartsen Zonder Grenzen
Vooral dat laatste vind ik belangrijk, want tijdens mijn rit op kameel Rico voel ik me toch een beetje schuldig als ik de verwondingen aan zijn nek zie. Groepsgenootje en dierenarts Hendrike stelt me echter gerust dat bij Luxor Stables regelmatig verzorgers over de vloer komen, een soort Dierenartsen Zonder Grenzen. Als dat niet het geval was en de dieren er opnieuw te mager uit hadden gezien, zou ik dit niet aanraden.

Ik ben ben blij dat ik ondanks de bedenkingen toch een kamelentocht gemaakt heb. Wat is het genieten om vanop de rug van Rico rustigaan de zon onder te zien gaan. We passeren een bananenplantage, die wordt ondergedompeld in een gouden gloed. De bloemen langs de weg hebben eveneens zoveel intensere kleuren. Mijn dierbaarste herinnering is echter die van de wuivende kinderen in de arme wijk die we doorkruisden. Ze komen ons langs alle kanten tegemoet om ons met hun lachende gezichtjes te verwelkomen. Enthousiast wuif ik terug. Instant gelukkig word ik ervan.
Heen en weer geschud
Wie trouwens net als ik dacht dat kameelrijden vergelijkbaar is met paardrijden, ga ik alvast een verrassing besparen. Kamelen zijn veel stugger en wandelen zoveel onhandiger, waardoor je voortdurend naar voor en achter geschud wordt. Je hebt bovendien geen teugels, maar een knots om je aan vast te houden. Gelukkig is er wel een begeleider bij. Al is afstappen zelfs met hulp niet zo eenvoudig:
Met dank aan Nina om mijn genante momentjes te filmen. 😉
5. Pik een opgraving (en wie weet ontdekking) mee
Egypte is allicht het beloofde land voor archeologen. Voortdurend vinden er opgravingen plaats, waarbij regelmatig nieuwe schatten uit de Oudheid het daglicht zien. Denk maar aan de leeuwenmummie en gedecoreerde grafkamer die onlangs nog in Sakkara ontdekt zijn. Archeologe Kathleen Martinez hoopt binnenkort ook het graf van Cleopatra en Marcus Antonius te vinden. En uiteraard wordt in de Vallei der Koningen nog steeds ijverig gespit. Tijdens ons bezoek bewonderen we er een archeologisch team dat aan de slag is in een van de graven. Elders in het dal passeren voortdurend arbeiders met kruiwagens die puin van een andere site afvoeren.

29 sarcofagen ontdekt

Ik kan je garanderen dat zelfs langs de zijlijn toekijken waanzinnig intrigerend is. De opgravingen vandaag doen me terugdenken aan de foto’s van de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922. En ook nu kan er elk moment iets ontdekt worden. Ik voel het bijna in de lucht hangen. Niet onterecht, want enkele dagen na ons bezoek vernemen we dat er 29 intacte sarcofagen ontdekt zijn. Het is een van de grootste en belangrijkste vondsten van de afgelopen jaren. In het Dal der Koningen wordt dus nog steeds geschiedenis geschreven. Meer over ons bezoek aan de Vallei der Koningen lees je in dit artikel.
The Al-Asasif Cachette. Intact and sealed coffins. More details to be announced on Saturday..Keep tuned #luxor… twitter.com/i/web/status/1…—
Ministry of Antiquities-Arab Republic of Egypt (@AntiquitiesOf) October 15, 2019
Mocht je de kans krijgen om met een archeoloog te praten, grijp die dan. Dat deed ik tijdens de heenvlucht toen ik naast een Poolse archeoloog bleek te zitten. Het was misschien wel mijn interessantste gesprek ooit. Het leven van een archeoloog is boeiend, maar tegelijk niet zo rooskleurig. “Ik doe dit nu al 9 jaar, op dezelfde site buiten Caïro. Met 12 archeologen wonen we daar in een klein huisje vlakbij, want we werken lange dagen. Dat is ontzettend moeilijk, want je hebt geen privacy. Ik kan ook maar eenmaal per jaar naar mijn familie in Polen. Dat is niet evident, zeker niet als je een relatie hebt”, zei hij met een eenzame blik in zijn ogen.
6. Verken Luxor vanuit een luchtballon

Elke ochtend stijgen op de westoever in Luxor samen met de zon een achttal luchtballonnen op. Zodra ik zelf in de lucht hang, begrijp ik waarom. Hier zijn zodanig veel archeologische sites dat het de moeite loont om ze in vogelvlucht te bewonderen. Vanuit een luchtballon heb je ook een heel nieuw perspectief om de oude tempels te bekijken. Het lijkt alsof ik naar extreem gedetailleerde plattegronden staar. Het lijkt wel Harry Potters sluipwegwijzer.
Tijdens onze 1 uur durende ballonvaart spotten we ondermeer de Vallei der Koningen, de tempel van Hatsjepsoet en de Kolossen van Memnon. Al is het zicht op de Nijl evengoed een pareltje. Na mijn eerdere ballonvaart dacht ik dat ik het wel gezien had, maar toch word ik ineens heel stil van het prachtige landschap om me heen.
Ontdek hier foto’s van o.a. de archeologische sites die we tijdens onze trip gespot hebben.
Extra suggesties voor op je to do list
Voor vertrek heb ik opgelijst wat voor boeiende avonturen je in Egypte kan beleven. Alleen kwam het er tijdens de reis helaas niet van om onderstaande tips uit te testen, waardoor ik ze niet kan aanbevelen. Vink jij deze to do’s alsnog af? Post dan zeker een reactie met jouw ervaringen onderaan dit artikel.
- Duiken en/of snorkelen in de Rode Zee
- Een buikdansshow bijwonen
Belangrijk! Buikdans heeft volgens onze gids een pornografische link in Egypte. Je pikt dus best een show mee in een hotel, niet in een club. - Op quad safari in de woestijn
- Zwemmen met dolfijnen
- Kitesurfen of windsurfen

Meer over Egypte:
– Top 6 Egyptische trekpleisters zoals ze er écht uitzien
– Egypte: praktische info waarvan ik wou dat ik het wist voor vertrek
– Waarom je Luxor best ontdekt vanuit een luchtballon