Met 5 vrienden kamperen in 1 boomhut, valt dat mee?

DSC_0058

De magie van boomhutten: alleen al eraan denken katapulteert je terug naar je zorgeloze kindertijd. Yullis, Kenny en ik moesten dan ook geen twee keer nadenken toen een bevriend koppel voorstelde om daarin te kamperen tijdens onze roadtrip naar het kasteel van Guédelon. Maar is dat wel een goed idee, met 5 volwassenen een boomhut delen? We zochten het uit in Saint-Vérain.

DSC_0131

Na ki-lo-meters cruisen door bossen en velden – weliswaar nadat Jelle 29 km terug de afslag miste 😉 – komen we aan bij Les Galants in het bourgondische Saint-Vérain. Het rustieke landhuis met hoeve, weides en bossen werd in 1808 opgetrokken door Jean-Louis-César Deschamps de Bisseret, een officier van Napoleon. Vandaag ligt het domein er nog steeds idyllisch bij. Jawel, we zijn beland in ‘la douce France’.

Luxueuze douches

Nog voordat we kunnen aankloppen, worden we uitbundig begroet door twee kwispelende jachthonden. Gezien de setting zou ik er niet van opkijken mocht ook biggetje Babe hier rondlopen. Maar nee, het is eigenaar Xavier Malapert die ons tegemoetkomt.

Xavier gidst ons door de vroegere stallen die recent zijn omgebouwd tot badgebouw met moderne toiletten en één douche voor elk van de 4 boomhutten. Vooral die luxueuze douches doen onze monden openvallen. Het valt moeilijk te rijmen met de nederigheid van een boomhut. Echt iets voor ‘glampers’ dus.

Van minibib tot oldtimercollectie

DSC_0074Net als het buitensalon achter een van de stalpoorten, een mini-bibliotheek waar Yullis en Jelle zich kunnen uitleven met Waldo zoeken, een pingpongtafel en … een oldtimercollectie! Niet bepaald het soort geiten dat ik hier had verwacht. Les Galants heeft verdacht veel weg van een filmset.

Alleen de provisoire eetkamer met geïmproviseerd keukentje past niet echt in het plaatje. Terwijl de kiezelstenen er onder mijn voeten kraken, voel ik de bijtende koude door het halfopen gebouwtje gieren. Gezellig is anders, tenzij het 25 graden is allicht.

DSC_0076

Masterbedroom met boom

Gelukkig weten we ons goed te verwarmen in onze piekfijn verzorgde boomhut, die in twee kamers is opgedeeld: een verrassend luxueuze masterbedroom en de ‘kinderkamer’ met 2 stapelbedden. De boom waarrond de hut gebouwd is, staat middenin de grote kamer te pronken met zijn jonge scheutjes.

DSC_0013Met z’n allen maken we het al snel gezellig rondom de boomstam. We spelen gezelschapsspelletjes en delen hapjes en drankjes tot laat in de avond. Het voelt aan alsof we rondom een kampvuur zitten, maar dan zonder dat de boomstam opgeslokt wordt door de vlammen. Ik geniet ervan met volle teugen.

Pure horror

De inspirerende charme die het domein overdag heeft, zakt ’s avonds weg met de zon. “Het lijkt hier een goede setting voor een horrorfilm”, merkt Kenny op terwijl we ’s avonds in het pikdonkere bos het paadje zoeken met de lichtjes van onze smartphones. De regen tikt op de blaadjes, wat het net wat griezeliger maakt.

DSC_0022“Volgens mij zitten hier wolven”, houden Kenny en Jelle vol. Hun wolvengeluidjes echoën door de boomhut. Sommige dames zijn er toch niet helemaal gerust op. En dat terwijl we afgesproken hebben niet om de ‘toilettes sèches’ van de boomhut, maar wel de toiletten in de hoeve te gebruiken. Want wie wil nu zijn behoeften doen boven een plank met een vuilniszak onder, vlak naast de bedden waarin de anderen slapen? Jawel, ook ik heb alles mooi opgehouden tot de zon opkwam.

En laat dat nu net het meest magische moment zijn: ’s ochtends in je pyama met slaap in je ogen door het bos en de weide langs het water naar het badgebouw wandelen. Lichtbundels vallen rijkelijk tussen de bomen en vogeltjes fluiten uit volle borst. Heerlijker ontwaken kan haast niet! Bovendien staat bij mijn terugkeer een picknickmand met versgebakken brood, zelfgemaakt beleg, warme koffie, fruitsap en madelijnes klaar. We genieten van ons ontbijt op het terras tussen de bomen. En de honden van Xavier, die genieten mee.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Waar? Les Galants, Saint-Vérain, Bourgondië, Frankrijk
Wanneer? Het hele jaar door, al is het aangenamer bij warm weer.
Prijs? Afhankelijk van wanneer je boekt. Wij hebben voor de boomhut voor 6 personen met terras 240 euro per nacht betaald. Kleinere boomhutten zijn een stuk goedkoper.
Meer info? lesgalants.fr en booking.com

Lees het volgende verslagje over ons bezoek aan het kasteel van Guédelon!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.