Waarom je Mont Saint-Michel best in de winter bezoekt

Mont Saint-Michel bij zonsondergang

De eerste halte die Bo, Rosalien en ik vastlegden tijdens het plannen van onze kerstroadtrip in Normandië: Mont Saint-Michel. Dit Franse getijdeneilandje blijkt des te indrukwekkender als je het in de winter op een weekdag bezoekt. Ziehier onze ervaringen en tips.

Mont Saint Michel water en lucht overgangAl van rond het jaar 1000 zakken pelgrims in grote getale af naar Mont Saint-Michel, het getijdeneilandje waarop een abdij voor de aartsengel Michaël gebouwd is. Vandaag lopen wij ook in de lange rij wandelaars die er een halfuur over doen om het eiland te bereiken. Wat zijn we blij dat we de gratis stampvolle pendelbussen niet genomen hebben, want het uitzicht is hier werkelijk fenomenaal. De dikke mist hult het eiland in mysterie.

Nu het water weggetrokken is, blijft er niets dan zand over en wordt het haast onvoorstelbaar dat er rondom dit eiland regelmatig dolfijnen uit het water springen. In de verte zien we de zee op schilderachtige wijze samensmelten met de hemel. Met momenten kan ik ze nog amper onderscheiden. Al bij al vind ik dit een magisch oord. En dan hebben we de abdij nog niet bereikt, die zodanig indrukwekkend is dat ze als een van de eerste werd uitgeroepen tot werelderfgoed.

Rij voorbijsteken

Mont Saint-Michel abdijkerk met gouden engel Michaël bovenop de torenToen ik een collega enkele weken geleden vertelde over mijn plannen, reageerde hij enthousiast: “Wat een goed idee om Mont Saint-Michel in december te bezoeken! Dan ga je misschien binnen geraken in de abdij. Die moet je echt gezien hebben. Ik ben tijdens de zomer geweest en toen was het niet te doen. Abnormaal veel toeristen.” Na die tip ontdekte ik dat je tickets online kan bestellen om tijd te winnen. Dat is ineens mijn gouden tip, want zelfs op een vrijdagmiddag lijkt er een japannerinvasie aan de gang en is de wachtrij aan de kassa van de abdij zeker 100 meter lang. Onze vreugde is groot eens we beseffen dat we met deze tickets de vele wachtenden mogen voorsteken om rechtstreeks de abdij binnen te gaan. Hallelujah!

Ondanks dat het vrijdagmiddag en eind december is, is het dus nog steeds vrij druk in de abdij. Een foto nemen waar niemand op staat, is quasi onbegonnen werk. Sterker nog: keer op keer duiken fotograferende toeristen ineens pal voor mijn lens op als ik een foto probeer te nemen, waardoor ik meer foto’s van japanners heb dan ik zou willen.

Maar als je wacht tot de groepjes toeristen en bijhorende gidsen verdwenen zijn, keert de stilte terug. Zo kan ik even genieten van het zicht op de zee vanuit de beroemde zuilentuin van de abdij. Een memorabel moment. De zuilengangen rondom de knalgroene tuin en het zicht op de zee zijn zodanig mooi dat je hier meteen het gevoel krijgt dat je rondwandelt in een middeleeuws sprookje.

Zuilen binnentuin abdij Mont Saint-Michel

Harry Potter

De Gastenzaal heeft dan weer wat weg van de grote eetzaal uit de Harry Potter-films.  beland bent. Nu het winter is, wordt die deels ingekleed in het kerstthema. De eettafel die bijna even lang is als de gigantische schouw erachter, is versierd met kaarsjes en kerststukjes. Ze wordt omringd met kerstbomen vol lichtjes. De prachtige gothische booggewelven maken het af. Harry Potter-fan Bo zoekt de gelijkenissen met de eettafel van de professoren uit de films en is dolenthousiast.

Uithangbordje Les Lutins Mont Saint-MichelDaarnaast lijken ook de smalle dorpsstraatjes tussen houten huisjes in alle kleuren recht uit de film te komen. Zelfs de fraaie middeleeuwse uithangbordjes zijn present. Al passen de wegenwerken niet echt in het sprookjesachtige plaatje. Die gebeuren natuurlijk nu het toeristisch hoogseizoen voorbij is, maar zijn meteen het enige nadeel van een winters bezoek aan Mont Saint-Michel. We laten ons dus niet stoppen om de winkelstraatjes,  souvenirwinkels op de omwalling en de rest van het dorpje te verkennen.

Mooiste zonsondergang ooit

Tot slot ontdekken we bij het buitenkomen van de omwalling nog twee prachtige redenen om Mont Saint-Michel in de winter te bezoeken. De zonsondergang is hier onbeschrijfelijk verbluffend mooi – veruit de mooiste die ik ooit heb gezien. Met een prachtige gloed van 50 shades of pink zakt de zon terwijl ze weerspiegelt in het water dat in de baai is blijven staan. Dit fenomeen met het eiland op de achtergrond is zodanig mooi dat ik er zelf waarempel fotojap… euh… chinees van word.

Selfie bij zonsondergang Mont Saint-Michel

Terwijl het laatste restje roze gloed verdwijnt, wandelen we weg. Met pijn in het hart draai ik me regelmatig om en zie ik telkens een beetje meer van die wondermooie verlichting branden. Van de spots rondom de abdij tot een heleboel twinkelende kerstlichtjes, ze komen steeds meer tot hun recht naarmate de duisternis intreedt. Jawel, Mont Saint-Michel by night wil je echt niet missen. Blij dat de dagen kort zijn in de winter.

Waar? Mont Saint-Michel
Wanneer? Openingsuren van de abdij vind je hier. Kijk zeker ook de vermelde getijdeninfo na, want Mont Saint-Michel is hier soms enkele dagen door gesloten.
Prijs? Het eiland bezoek je gratis, een abdijbezoek kost 10 euro.
Meer info? Abbye-mont-saint-michel.fr

Lees ook roadtrip deel 2: Pittoresk winkelen tussen gele hesjes en oproerpolitie in Rouen

Eén reactie

  1. Een week geleden waren we nog in het departement Manche (Normandië). Een bezoekje aan deze historische abdij hebben we afgeslagen, we waren bang dat het er druk zou zijn met veel toeristen. Goed idee om deze prachtige plek een keer in de winter te bezoeken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.