galerij Herbeleef de Middeleeuwen tijdens De Quaeye Werelt

Ridder op De Queye Werelt in Rivierenhof AntwerpenAltijd al eens een Middeleeuwse veldslag willen meepikken? Dan moet je bij De Quaeye Werelt zijn, het grootse event van zijn soort in de Benelux. In het Antwerpse Rivierenhof word je teruggekatapulteerd naar 1477 en herbeleef je de Slag om Antwerpen. Rosalien en ik volgden het allemaal vanop veilige afstand, zoals het echte jonkvrouwen betaamt.

Middeleeuwse tentjes en standen tijdens De Queye Werelt in het Riverenhof, uitzicht op het kasteel SterckshofHet traditionele kampement dat verspreid is over de uitgestrekte open weides ziet er dromerig uit. Van koken tot wassen, werkelijk alles gebeurt hier op Middeleeuwse wijze. In de verte stijgen rookpluimen van kampvuren op en zie ik groepjes kinderen ravotten in de velden tussen de tentjes. Het lijkt wel een filmset. Met zicht op de sierlijke torentjes van kasteel Sterckshof slenteren Rosalien en ik door het malse gras.

Onderweg kruisen we traditioneel geklede boeren en ambachtslieden, die alles verkopen van hoeden en huiden tot juwelen, potten en een heel arsenaal aan wapens. Ridders kunnen zich hier overigens ook volledig in het nieuw laten steken. De allerleinsten laten zich maar al te graag fotograferen met hun vingertjes in zo’n ijzeren hand. Ik word ook frequent met houten zwaardjes om de benen geslagen.

Gloeiendhete harnassen

Ridders maken zich klaar voor de veldslag tijdens De Queye Werelt in Rivierenhof Antwerpen 2018Maar dat is niets vergeleken met de heuse veldslag die hier wordt uitgevochten. Reenactors uit verschillende Europese landen zijn hier verzameld om het tegen elkaar op te nemen in een half uur durend gevecht op leven en (schijn)dood. Zelfs in deze broeierige hitte heisen de ridders zich in hun harnassen en marcheren ze op het tempo van het tromgeroffel richting slagveld. “Zouden die zich niet verbranden, met die gloeiendhete zon op dat ijzer?”, vraagt Rosalien zich luidop af.

Tijdens de strijd zoeven de pijlen van de groep boogschutters allemaal tegelijk door de lucht, waarop de vijandige groep aan de overkant antwoordt met een gelijkaardig offensief. Langs het slagveld staan ook kanoniers, en dat hebben we geweten. De kanonschoten zijn telkens oorverdovend, dus het lijkt net echt.

Reenactment Middeleeuwse veldslag met kanonnen tijdens De Queye Werelt in Rivierenhof Deurne Antwerpen

Zonde dat deze zeer levendige slag zich afspeelt met een drukke autoweg op de achtergrond. Bovendien is er veel te weinig ruimte voorzien voor de talrijke toeschouwers, waardoor die zich tussen de netels en langs die drukke weg opstellen om toch een glimps van het spektakel op te vangen. De ouders in het publiek proberen vaak om de allerkleinsten een mooi zicht op het veld te geven door ze in hun nek te zetten, met alle frustraties van dien. Ledschermen bestonden nog niet in de Middeleeuwen, helaas.

Comfort anno 1477

Reenactors die ridders spelen tijdens de Middeleeuwse veldslag van het event De Queye Werelt in Rivierenhof AntwerpenEen halfuurtje later zien we tijdens de aftocht mestnatte ridders die niet kunnen wachten om hun helm af te zetten. Ze zien knalrood. Flessen water worden massaal aangerukt en meteen over de harnassen gegoten. Het verbaast me dat er geen waterdampen opstijgen. In het kampement zijn ze zich een uur later nog aan het wassen met behulp met een kommetje helder water en een grote spons. “Amai dat moet toch erg zijn, na een veldslag niet kunnen douchen”, merkt Rosalien op. Misschien ging het er in de Middeleeuwen toch niet zo romantisch aan toe als we vandaag denken.

Het is verrassend ontspannend om in het Rivierenhof de Middeleeuwse sfeer op te snuiven, maar om écht indrukwekkend te zijn is het te toeristisch. Het publiek is zeer gemengd, maar tegelijk vinden vooral jonge gezinnen hun weg naar De Quaeye Werelt. Hoe kan het ook anders, want dit evenement is perfect voor kleine aspirant-prinsen en -prinsessen. Al kunnen ook de vele fotografen zich hier ten volle uitleven – kijk maar:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Waar? Provincial groendomein Rivierenhof, Deurne
Wanneer? Jaarlijks tijdens het eerste weekend van juni
Prijs? Gratis!
Meer info? dequaeyewerelt.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.