Elk jaar openen de Koninklijke Serres drie weken lang de deuren voor het grote publiek. Maar is de tuin van koning Filip wel ongewoon genoeg om er speciaal voor naar Laken te rijden? Fototalent Briek van medialab Project Wolf en ik zochten het uit.
Op Instagram zie ik de Koninklijke Serres de laatste weken opvallend vaak passeren. De dag voordat we er naartoe gaan, lees ik al dat het bijzonder lang aanschuiven is. Briek en ik zijn dus gewaarschuwd. Toch schrikken we ons een hoedje als we arriveren bij het koninklijk paleis. Er staat een half uur voor de opening al een ellenlange rij met bloemenliefhebbers van alle leeftijden.
Fascinerende kroon
Een uur na aankomst kunnen we eindelijk door de tuin van de Koning kuieren. Om je een idee te geven van de omvang: op het domein rondom de serres werken 20 fulltime tuinmannen, in de serres zijn dat er nog eens 15. Tijdens ons wandelingetje hebben we een filmisch zicht op de uitgestrekte grasvelden die je doen uitkijken op de stad. Aan de andere kant zien we de torentjes van de Japanse tuin achter de kerselaars die hun roze blaadjes massaal laten neerdwarrelen op een intussen roze ondergrond. De natuurprachtig oogt magisch dezer dagen.
Naast ons staan de serres, die alleen al qua architectuur de moeite zijn om te bezoeken. Bovenop de grootste serre staat een fascinerende kroon, het lijkt wel een juweel. Een ‘kroon’juweel. De kleine raampjes met een paars-blauw-groen reflecterend laagje hebben iets weg van fragiele insectenvleugeltjes. De ramen veranderen voortdurend van kleur, net als zeepbellen – ik zou de hele dag kunnen blijven kijken bij alle mogelijke lichtinvallen.
Narnia
Binnenin de exotische broeikassen weten we niet waar eerst kijken, zowel wat bloemen als bezoekers betreft. Voortdurend worden we aangemaand om verder te gaan; zo druk is het. Vanuit een soort woonkamer met portretten van het koningspaar en hun kinderen, dalen we af naar gangen van glas. Tijdens het aanschuiven in een donker vertrek zie ik de deur naar de serregangen op een kier staan. Ik ga op de tippen van mijn tenen staan om een blik naar binnen te werpen. Het lijkt wel Narnia.
In de feërieke lichte serregang hangen belletjes in hemelse kleurtjes tegen hun plafond. Zoveel verschillende soorten zag ik nog nooit. Ze reiken met hun stengels naar de deur alsof ze ‘De schepping van Adam’ uit de Sixtijnse Kapel proberen te imiteren. Aan weerskanten van de schijnbaar eindeloze glazen gang staan rijen met allerhande bloemen. Zowel de planten als de bruine zandpaadjes zijn perfect onderhouden.
Gigantische softbox
Wie net als Briek een macrolens meeneemt, kan zich hier urenlang uitleven. “Dat is de ideale lens om bloemen mee te fotograferen. Ik kan zelfs waterdruppeltjes en lieveheersbeestjes groot in beeld brengen als ik mijn macrolens gebruik”, vertelt Briek. “Het is hier ook heel aangenaam licht om planten te fotograferen. Doordat er een witte verflaag op de ramen zit, krijg je binnen heel zacht licht. Eigenlijk zijn de serres een gigantische softbox.”
Als ik die minutieus met bloemen en standbeelden aangeklede uithoekjes van de serres zie, voelt het ook alsof hier elk moment een fotoshoot voor een prestigieus interieurmagazine kan doorgaan. Er is voor ieder wat wils, van romantisch ingerichte pleintjes tot serres met palmbomen en andere indrukwekkende exotische planten. Vergeleken met de bladeren van sommige jungleplanten lijk ik wel een tuinkabouter. Of hoe een bezoekje aan de Koninklijke Serres de dingen in perspectief kan plaatsen.
Ziehier de resultaten van onze fotosessie in de Koninklijke Serres:
Met dank aan Briek Verdoodt (RedEyes Photography) voor de prachtige foto’s!
Waar? Koninklijk Paleis, Laken
Wanneer? Nog tot zondag 13 mei 2018, volgend jaar opnieuw vanaf half april. Openingsuren variëren naargelang de dag.
Prijs? 2.5 euro inkom voor volwassenen, gratis voor kinderen.
Meer info? monarchie.be