Rugby: eerst tackelen dan knuffelen

Rugby Mechelen dames training (Foto: Karin Van Hees/BlueTales)

Rugby, ik kon er niet genoeg van krijgen tijdens mijn KLJ-tijd. Ik droomde er zelfs van om bij een rugbyclub te spelen. En die kans krijg ik nu, 20 jaar later. Bij de damesploeg van Rugby Mechelen beleefde ik mijn eerste échte rugbytraining. “Het is normaal dat je niet op alles bent voorbereid tijdens je eerste training. Daar helpen we je wel mee.”

Het is vrijdag, 19 uur. Fotografe Karin en ik staan aan de rand van een modderig sportveld in Hombeek. De avond valt en de temperatuur daalt met rasse schreden. Gelukkig ben ik zowel mentaal als fysiek voorbereid op het ergste – mijn sporttas heeft wat weg van een survivalkit. Ik loop het veld op met enkele laagjes thermische sportkledij en een dikke trui. Het voordeel van een kille avond als deze: iedereen staat te popelen om aan de opwarming te beginnen.

karinvanhees-19-900Hartverwarmend welkom

Net als ik mee rondjes langs het veld wil lopen, zie ik coach Koen bedenkelijk naar mijn loopschoenen kijken. “Heb je geen voetbalschoenen met noppen onder? Die geven je veel meer grip.” Ik schud mijn hoofd. “Ik zal eens kijken of we nog iets liggen hebben”, zegt hij. Marieke, een van de rugbyspeelsters: “De meesten denken daar de eerste keer niet aan, dus je bent lang niet de enige. Je kan niet op alles voorbereid zijn bij je eerste training. Wij weten dat intussen, en daarom proberen we de nieuwelingen zoveel mogelijk te helpen. Normaal gezien heb ik altijd een reservepaar bij voor als er iemand nieuw mee komt trainen, maar nu heeft een van de andere nieuwe leden ze nog.”

karinvanhees-20-900Het raakt me dat de rugbymeisjes me een hartverwarmend welkom geven en me helpen op alle mogelijke manieren. Zo krijg ik op het veld bij elke nieuwe opdracht alle nodige uitleg van de dames rondom me. “Voor jou klinkt het nu allemaal Chinees hé, niet?”, merkt Bloeme in het begin van de training op. Het lijkt alsof ze mijn gedachten leest. “Je mag ons altijd aan de mouw trekken om vragen te stellen.” Ik bak er aanvankelijk niet veel van, maar desondanks krijg ik veel steun en speelkansen. Dat maakt dat ik er vanavond volledig voor ga. En jawel… aan het einde van de training scoor ik! Mijn eerste doelpunt oftewel ‘try’ is een feit. Ik voel me terug die dolenthousiaste 8-jarige KLJ’er.

karinvanhees-21-900

Sneeuwtraining

Ook van de coach krijg ik flink wat tips om de technieken goed onder de knie te krijgen, wat dat is essentieel bij een ruwe sport als deze. Een van de technieken die we oefenen is het tackelen. Om de beurt zetten we onze schouder tegen de lies van de andere, waardoor we die uit evenwicht brengen en op de grond leggen. Vreemd genoeg voelt het echt aan alsof je samen op de grond gaat liggen. Het is dus niet zo pijnlijk, zeker als je snel loopt en je voldoende kracht gebruikt. De volgende keer als je iemand getackeld ziet worden tijdens een rugbywedstrijd hoef je dus niet ‘auwtch!’ te denken.

karinvanhees-6-900En na de tackel trek je elkaar weer recht, want dit is en blijft een teamsport. Ik zie sommigen zelfs een knuffel uitwisselen. Even geweldig vind ik dat ik intussen steeds meer op Zwarte Piet begin te lijken, want wie ben ik om een gratis moddermasker af te slaan. Serieus, ik vind het heerlijk om me zowel letterlijk als figuurlijk volledig te kunnen smijten in een sport. Bovendien had ik niet verwacht dat het me zo deugd zou doen om buiten te trainen en die koele buitenlucht in te ademen. “We trainen het hele jaar door in openlucht”, vertelt Bloeme. “Alleen als het veld er glad bij ligt wordt de training geannuleerd. Een paar weken geleden hebben we nog in de sneeuw getraind. Als je genoeg laagjes thermische sportkleding draagt dan valt dat goed mee hoor.”

Wil jij het ook eens proberen? Dan is nu het moment! Rugby Mechelen is op zoek naar nieuw talent, zowel voor het damesteam als voor de heren en kids. Op 28 maart om 14 uur is er een initiatie voor de 10-12-jarigen.

Met dank aan Karin van BlueTales voor de topfoto’s. Check haar blog!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Waar? Rugby Mechelen, Hombeek
Wanneer? Dames trainen op woensdag en vrijdag van 19 tot 21 uur. Klik hier voor trainingsinfo van andere ploegen.
Prijs? Volwassenen betalen 200 euro lidgeld per volledig seizoen, 100 euro bij aansluiting na 1 januari.
Inschrijven? Wil je eens mee trainen, neem dan contact op via info@rugbymechelen.be.
Meer info? rugbymechelen.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.