Wie denkt aan lasertag, denkt aan How I Met Your Mother. Telkens ik Barney zich zie uitleven in zijn favoriete spel, denk ik ‘dat wil ik ook eens proberen’. En ik ben lang niet de enige. In Leuven maak ik de arena van Laser3000 onveilig met Rosalien, Sandyp en Kristof van Project Wolf, jeugdvriend Cas, zijn vrouw Bianca en vriend Arne. Piew piew piew!
Al weken voordat we Laser3000 binnenwandelen start de mentale strijd om de overwinning. Cas verheugt zich erop om me te kunnen afknallen en ik bereid hem voor op verliezen van een vrouw. Ik heb misschien een grote mond, maar tegelijk ga ik lasertaggen met een klein hartje. Sinds het paintballen is mijn behoefte om oorlogje te spelen immers nihil. Mijn benen zien 4 maanden later nog altijd blauw. Maar wat blijkt? Lasertag is het ideale alternatief!
1. Het is relatief veilig
Doordat lasertag met lasergeweren werkt, doet het geen pijn als je geraakt wordt. Aan lasertaggen hou je dus geen blauwe plekken over, tenzij je net als Kristof, Sandyp, Arne en ik ondanks waarschuwingen vooraf een van de vele trapjes over het hoofd ziet.
2. Lasertag is proper
Bij paintball heb je naast je geweer een helm en overall nodig om jezelf te beschermen tegen de kogels en de verf. En dan nog doe je best niet je mooiste outfit en beste schoenen aan, want werkelijk alles en iedereen zit onder de gele verf. Bij lasertag blijf je daarvan gespaard. Hier gebruik je alleen een lasergun en een lichtgevend harnas (foto) dat o.a. registreert hoe vaak je geraakt wordt. Breng best wel een paar loopschoenen mee, want met al die trapjes en tunnels is dat geen overbodige luxe.
3. Je kan de kogels niet verliezen
Tijdens het paintballen moet je regelmatig je kogelvoorraad checken en aanvullen. Al in de eerste minuten werd mijn kogelreservoir geraakt, waarop bijna al mijn kogels uit mijn geweer rolden. Normaal gezien moest ik nieuwe kogels kopen, maar gelukkig werden ze uiteindelijk gratis vervangen. Bij lasertag wordt dit allemaal vermeden, want je hebt geen fysieke kogels nodig.
4. Je krijgt oneindig veel kogels
Doordat je geen fysieke kogels nodig hebt, kan je oneindig veel en lang blijven schieten. Laat je innerlijke Rambo maar eens los! Maar schiet raak, want hoe groter je raakpercentage, hoe meer bonuspunten je krijgt. Dus als 10% van je kogels raak waren, krijg je uiteindelijk 10% punten extra.
5. Mikken is makkelijker
Paintballgeweren lijken net echt, maar het duurt even voordat je goed kan mikken door je vizier en je raak schiet. Een lasergun heeft geen vizier. In plaats daarvan richt je met je laserstraal op de oplichtende stukken van het harnas van je tegenstander. Doordat het mikken en schieten zoveel gemakkelijker is, heb je lasertag veel sneller onder de knie.
6. Sterven is aangenamer
Afhankelijk van het spel moet je bij paintball helemaal terug naar de safe zone van zodra je bent geraakt, want dan ben je dood. Word je geraakt bij lasertag dan hoef je – ondanks dat je dan ook dood bent – nooit terug naar af. Je moet wel 6 seconden wachten voordat je terug kan beginnen schieten en geschoten worden, kwestie van dat je niet onophoudelijk onder vuur genomen wordt en tussen leven en dood blijft hangen.
7. Je harnas geeft feedback
Word je geraakt, dan maakt je harnas geluid om te waarschuwen dat je je de volgende 6 seconden best ergens anders verstopt. Tegelijk verschijnt op het ingebouwde schermpje meteen wie de schutter is. Raak je zelf iemand dan zie je dit aan diens harnas en op je schermpje lees je wie je geraakt hebt.
8. Bangelijke arena
Met onze lichtgevende harnassen lopen we in het donker tussen in allerlei kleurtjes fluoriserende stapels autobanden, trappen, spiegels, tunnels en noem maar op. In alle hoeken van de kamer flikkeren lichten, waardoor we elkaar minder goed zien. Door de loeiharde muziek kunnen we elkaar ook niet horen en zo lopen we elkaar regelmatig letterlijk tegen het lijf, wat best grappig is en je adrenaline de hoogte in stuwt. De arena lijkt wel een doolhof… het coolste dat ik al ooit gezien heb!
9. Je kan er volledig voor gaan
Als je net als ik niet bang bent om af te gaan met een score van -150 of erger, dan is er eigenlijk niets dat je tegenhoudt om er volledig voor te gaan. Tijdens het paintballen durfde ik het eerste uur amper uit mijn kamp te komen, want van dichtbij geraakt worden doet echt geen deugd. Maar bij het lasertaggen ben ik er meteen volledig voor gegaan, wat zoveel leuker is! Lasertag is overigens behoorlijk intensief: tijdens 12 minuten actief spelen gebruik je volgens een studie van de KU Leuven evenveel calorieën als tijdens 45 minuten cardiofitness.
10. Je krijgt een rapport met scores en statistieken
Als ik aan het einde van elk spel geen rapport gekregen had, dan had ik niet geweten dat ik bij het solospel 125 kogels afgevuurd heb, waarvan er amper 17 iemand geraakt hebben. Zelf ben ik wel 37 keer neergeschoten, wat mij met mijn -150 de loser van de groep maakt. Rosalien is daarentegen met 3050 punten de actieheldin van de avond en ook Arne (2294 punten) en Sandyp (2183 punten) verdienen een plaats op het podium. Bij het teamspel eindigen Sandyp, Kristof en ik met 745 punten, maar worden we verpletterd door Team Cas met maar liefst 3339 punten. Cas maakt dus zijn voornemen waar!
11. De prijzen zijn democratischer
Bij Laser3000 kan je lasertaggen vanaf 9 euro en eindigen de prijsformules bij 21 euro. Bij Paintball Mechelen daarentegen starten de prijzen vanaf 25 euro tot 50 euro. Ik betaalde bij Laser3000 uiteindelijk 16 euro voor 2 spellen (dat is 1 uur amusement*) en bij Paintball Mechelen 35 euro voor 300 kogels. Met die 300 kogels was ik ongeveer 2 uur* zoet. Lasertag is dus niet alleen gemakkelijker, maar qua prijs ook de meest toegankelijke optie voor wie beide games nog nooit geprobeerd heeft.
*Totale duur van de activiteit, dus pauzes inbegrepen.

Ook Sandyp en Kristof vergelijken
Je kent hen misschien nog, want Sandyp en Kristof gingen in november ook al mee paintballen. Zowel paintball als lasertag hebben we samen ontdekt. Wat zijn hun indrukken? En welk van de twee spelen ze het liefst?
Kristof: “Geef mij maar lasertag. Ik vind het geweldig dat we onder obstakels konden duiken en door doolhoven konden lopen. Doordat de ruimte kleiner is, is het veel actiever dan paintball. Daar bleven we nogal vaak op dezelfde plaats hangen.”
Sandyp: “Ik kies ook voor lasertag. Zelfs als je niet goed kan schieten kan je toch nog mensen raken door met die straal te mikken op de harnassen van de anderen. Bij paintball is het veel moeilijker om mensen te raken. Ik sluit ook aan bij wat Kristof zegt: de arena is klein maar fijn. Het is kleurrijker en de muziek maakt het helemaal af. Tot slot vond ik het rapport achteraf wel een leuke extra.”
Waar? Laser3000, Leuven en Hasselt
Wanneer? Op voorhand te reserveren.
Prijs? 9 euro per tijdslot van 20 minuten.
Meer info? laser3000.be