The Little Mermaid: musical beter dan film?

kus-900

De kerstdagen worden naar jaarlijkse gewoonte ingeluid met een sprookjesmusical. Maar kan zo’n musical wel tippen aan de wondermooie Disney-films die ons eeuwig bij zullen blijven? Samen met videopro Sandyp van Project Wolf trok ik afgelopen weekend richting Flanders Expo, dat voor The Little Mermaid musical werd omgetoverd tot een magische onderwaterwereld.

kleine-zeemeermin-2-kus-haar-danpsd-900De magie van Disney tot leven brengen is op zich al een zware opgave, maar met De Kleine Zeemeermin heeft Marmelade Content zich schijnbaar een mission impossible op de hals gehaald. Een oceaan vol zeedieren, waaronder de iconische Sebastiaan en Botje, pluk je immers niet zomaar van het witte doek. Tegelijk valt of staat de hele musical met de vertolking van die tekenfilmfiguurtjes. Al heeft het team van Marmelade Content allicht van begin af aan de schijnbaar onhaalbare uitdagingen in kaart gebracht én deskundig aangepakt, met een totaalspektakel als resultaat.

Kippenvel

Ten eerste is de cast top. Ondanks dat Ariël geen echte zeemeerminnenstaart heeft, geloven we meteen dat Ianthe Tavernier – die je misschien al kent als Floor uit de tv-serie De Buurtpolitie – wel degelijk die enthousiaste kleine zeemeermin is. Ze heeft een stem als een sirene. Het lijkt erop dat ze samen met de rest van de cast urenlang naar De Kleine Zeemeermin heeft gekeken om alle mogelijke gedragingen en bewegingen van de tekenfilmfiguren perfect na te kunnen bootsen. Zo beheerst Anne Mie Gils zodanig het heupwiegen, de toon en de lach van Ursula de zeeheks dat je er kippenvel van krijgt.

kleine-zeemeermin-4-sebastiaan-900De magie van de personnages zit ook in de outfits die ze dragen. Kostuumontwerper Cocky van Huijkelom heeft zich duidelijk kunnen uitleven tijdens de creatie van de verbeeldingprikkelende, dynamische kostuums van de zeedieren. Een krab die praat als Bob Marley én zijn haar in een Elviskapsel draagt, geniaal toch? De uitwerking is bovendien slim aangepakt. Zo lijken Slijmbal en Slijmbol, de handlangers van Ursula, net echt door die blinkende groene oogjes in de duisternis en door de manier waarop ze bewegen. Maar wie goed kijkt zal zien dat deze twee eigenlijk niets meer zijn dan sierlijk bewegende armen met een groen lichtje. Less is more.

kleine-zeemeermin-piratenboot-900
Het levensechte schip op het podium wordt voordat het vergaat getroffen door de bliksem op het ledscherm. Deze scène lijkt extra realistisch dankzij een regengordijn van 72 meter lang.

10 240 000 ledlichtjes

Al kan over de techniek niet hetzelfde gezegd worden, want op technologisch vlak wordt alles uit de kast gehaald. Het sierlijk in de achtergrond ingewerkte scherm van 400 m² met 10 240 000 ledlichtjes en projecties op de ondergrond worden vernuftig gebruikt om de meest geniale oplossingen te creëren. Bijvoorbeeld de grot waarin Ariël haar mensenspulletjes verzamelt is eerst een decorstuk, maar vlak voordat koning Triton ze vernietigt met zijn drietand zien we een identieke kopie op het scherm. Door de werkelijkheid door te trekken in de digitale wereld wordt de fantasiewereld geloofwaardiger en krijgen de personnages een extra dosis toverkracht mee.

kleine-zeemeermin-5-diep-in-de-zee-overview-900

Om de zeewereld op en rondom het podium zo realistisch mogelijk te doen lijken, worden er verschillende zwevende figuren en special effects ingeschakeld. Tijdens de bekendste nummers, zoals Diep in de Zee (foto), zakken de figuren naar beneden om te laten uitschijnen dat de hele ruimte gevuld is met water.  We zien zowel gigantische stoffen kwallen rondom ons hangen als acrobaten die salto’s maken en dankzij hun filterdunne ‘vinnen’ zich lijken te bewegen als vissen in het water. Fonteintjes spuiten waterstralen in de lucht en tegelijk worden gouden slingers afgeschoten en zweven duizenden zeepbelletjes door het publiek. Zelfs Ariël ‘zwemt’ even later naar ‘het wateroppervlak’ boven onze hoofden nadat Ursula haar benen gegeven heeft. Klein en groot wijst in het rond. Dit soort effecten en illusies maken de musical sterker dan de film.

Kus Haar Dan

Een van de cruciale en meest uitdagende scènes uit De Kleine Zeemeermin is het liedje Kus Haar Dan (foto), waarbij de diertjes langs en onder de boot zwemmen terwijl ze elk op hun manier bijdragen aan een motiverend meezingliedje. Maar toch boet de musicalversie van het mijns inziens mooiste Disney-filmfragmentje ooit zeker niet in qua magie en romantiek. Vooral de flamingo’s met roze pluimenwaaiers en de vlinders met satijnen ‘vleugeltjes’ zien er prachtig uit. Zelfs de vuurvliegjes zijn aanwezig, in de vorm van lichtjes op het ledscherm en lichtbollen die de figuranten met zich mee dragen. Ze zijn allemaal zodanig perfect op elkaar ingespeeld dat het publiek er muisstil van wordt.

The Little Mermaid musical 2017 Flanders Expo Gent Kus Haar Dan

En dan is er nog de finishing touch: humor! Zowel de film als de musical zijn doorspekt met geestige gebaren en woordgrapjes (“Ik zal het eens uitvogelen”, zegt Jutter de zeemeeuw), al doet ook de intonatie regelmatig het publiek in de lach schieten. Maar vooral de hedendaagse humor die in de scenarioherwerking is geslopen geeft deze musical een eigen smoel. Of om het met de woorden van Sebastiaan te zeggen: “Ze ging naar die calamares van een zus van u, majesteit.”

Bekijk hier een filmpje met beelden uit de musical

Waar? Flanders Expo Hal 8, Gent
Wanneer? Nog tot en met 7 januari 2018
Prijs? Van 35 tot 80 euro
Meer info? thelittlemermaid.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.