Burlesque: zoveel meer dan pasties en pluimen

3J6A6725Als ik de term ‘burlesque’ laat vallen, waar denk je dan aan? Allicht gaan je gedachten richting de vintage glamour van Dita Von Teese en prachtig uitgedoste showgirls die met grote van pluimen gemaakte waaiers de toeschouwers verleiden op een speelse manier. In dat plaatje passen ook de sexy dames van Kama Burlesque, die ik samen met fotografe Karin ben gaan opzoeken in Mechelen.

Vanavond ga ik dus burlesque dansen, maar iets zegt me dat je dat niet doet in een joggingbroek. Wat draag je dan wel tijdens een les burlesque? “Hakken en een sexy outfit waar je je goed in voelt”, zijn de instructies van dansleerkracht Dieuwke (foto), die we hier aanspreken met haar ‘burlesquenaam’ Eliza Kama. Oei, dansen op hakken… als dat maar goed komt! De kledingkeuze is ook niet evident. Na lang zoeken heb ik een outfit bij elkaar gesprokkeld, maar ik twijfel. Ik voel me overdreven sexy.

Tot ik de dansstudio binnenwandel, want in vergelijking met de andere danseressen lijk ik wel een non. De dames hebben zich uitgedost in hun meest teasende outfits en ze blaken van girlpower. Ik zie netkousen, minishortjes, korsetten, hoedjes, lederen rokjes en vooral duizelingwekkend hoge hakken. Karins fototoestel dwaalt al meteen af naar Varinia (foto 3) alias Vixen V’s schattige knalrode pumps en ik wijs tussendoor enthousiast naar Eliza’s zwarte pumps met metal studs. Wat moet het zalig zijn om een burlesque-outfit bij elkaar te shoppen en zonder schroom je meest vrouwelijke kant te kunnen tonen. De les is nog niet begonnen en ik ben al verkocht.

3J6A6577Verdomd aantrekkelijk

Vandaag herhaalt Eliza de basisposes uit het burlesque: de heupdraaiende bump and grind, stappen als een femme fatale, sexy over je schouder kijken en dergelijke meer. Ingewikkeld is dat niet, al moet de afwerking perfect zijn. Je moet eraan denken om bijvoorbeeld te blijven glimlachen, langzaam te bewegen met kleine pasjes en jezelf voortdurend aan te raken. Als je je handen en vingers op de juiste manier gebruikt, lijk je zoveel aantrekkelijker en trek je de blik van het publiek naar je vrouwelijke troeven.

Wat ik fantastisch vind is dat je best veel ruimte krijgt om je eigen ding te doen. In plaats van strakke choreo’s perfect te volgen mag je je laten leiden door je eigen lichaam. Hier ligt de klemtoon op het unieke van elke danseres, zowel qua manier van dansen als qua kledingstijl en -maten. Het doet me deugd om te zien dat vrouwen met een maatje meer ook hun weg naar burlesque vinden én er verdomd aantrekkelijk uitzien.

3J6A6593Volledige aandacht

Voor mij is het aanvankelijk ontzettend confronterend om mezelf in de spiegels van de dansstudio een poging tot sexy zijn te zien doen. Liefst van al wil ik wegkijken – stiekem een beetje gluren naar de sensuele moves van die prachtige, zelfverzekerde vrouwen rondom mij – maar wegkijken, dat doet een burlesquedanseres niet. Nee, ze schenkt net haar volledige aandacht aan het publiek. Dat is toch even wennen voor een notoire wegkijker als ik.

Om dat oogcontact in te oefenen, geeft Eliza ons de opdracht om verleidelijk naar een meisje aan de andere kant van de zaal te wandelen en haar blik geen moment los te laten. Als de knappe brunette tegenover me langzaam heupwiegend op me af komt terwijl we elkaar in de ogen blijven kijken, voel ik me ineens knalrood worden. Ik geef haar stotterend een complimentje. Ik hoor mezelf bezig en kan het amper geloven. Dit is dus het effect van burlesque.

3J6A6511Even in Hollywood

Eens de dames opgewarmd zijn, laten ze de dansjes zien die ze onlangs tijdens de Mechelse eroticabeurs gebracht hebben. Op de deuntjes van ‘Welcome to Burlesque’, dat Cher zong in de film Burlesque, brengen ze een prikkelende act met waaiertjes. De bewegingen spelen op een grappige manier in op de songlyrics. Die humoristische knipoog is typisch voor burlesque. En dan is er nog de show. Als de dames even later teasend op en rond stoelen dansen met boa’s, waan ik me even op een filmset in Hollywood. Jawel, dit is af.

TIP: Ben jij ook iemand die haar sexy vrouwelijke kant (on)bewust wegstopt in het dagelijkse leven? Dan is een cursus burlesque misschien exact wat je nodig hebt, want het boost je zelfvertrouwen en helpt je om open te bloeien als vrouw.

3J6A6742

Met dank aan Karin van Bluetales voor de leuke foto’s. Check haar blog!

Waar?
Dansstudio Dansparant, Mechelen
Dansschool Danzateljee, Berchem
Wanneer?
Mechelen: maandag van 21 tot 22 uur (beginners)
Berchem: dinsdag vanaf 19.45 uur (beginners)
Prijs? Vanaf 7 euro per les, afhankelijk van de prijsformules van de dansscholen. De lessen gaan nog door tot januari. Volg Kama op Facebook om op de hoogte te blijven over nieuwe lessenreeksen.
Wist je dat? Je bij Kama ook burlesque fitness kan volgen, uniek in de Benelux!
Meer info? kamaworld.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.