8 topervaringen voor waterratten in Malta

Ongewone weken begint stilaan op een spinoff van Te land, ter zee en in de lucht te lijken. De lucht heb ik de afgelopen weken per luchtballon, vliegtuig en parachute verkend en op het droomeiland Malta heb ik samen met Wouter, Woody en Stijn het azuurblauwe zoute zeewater getemd. Onze meest memorabele wateravonturen heb ik voor jullie samengevat.

St Peter's Pool Malta1. Bommeke in het water vanaf een rots

In een inham van de rotsachtige kust bij Marsaxlokk ligt St. Peter’s Pool. Op deze unieke zwemlocatie kan je van een rots een vijftal meter naar beneden springen. Uiteraard willen Stijn, Woody en ik dat gedaan hebben. Ik ga aan de rand van de rots staan en kijk naar beneden, maar als ik recht onder mij de toppen van rotsen uit het water zie steken, zakt de moed me in de spreekwoordelijke schoenen. Ga ik wel naar beneden durven springen? Lees het volledige verslag!

Malta Roman baths Sliema Surfside2. Bijna verzuipen in Romeinse baden

In het kuststadje Sliema, vlak naast de hippe beachbar Surfside, liggen intrigerende Romeinse baden. Of deze baden echt door Romeinen uit de kustrotsen gehouwen zijn, is niet geheel duidelijk. Het zouden ook baden uit de Victoriaanse tijd kunnen zijn, maar wel zeker is dat de locals ze vroeger gebruikten om zich in te wassen. Vandaag lokken de Romeinse baden zwemliefhebbers die de golven van de zee willen combineren met de gezelligheid van een eigen zwembadje en het gemak van een trapladder om veilig van de hoge rotsen in en vooral uit de zee te klimmen. Al gaat het er net iets wilder aan toe dan normaal als wij er zijn. Jawel, orkaan Irma heeft zelfs invloed op de kusten van Malta. Lees het volledige verslag!

Blue Lagoon Comino Malta

3. Nemo zoeken in kristalhelder water

Met de Blue Lagoon raad ik je misschien een tourist trap aan, want tijdens de weekends is het er blijkbaar lang aanschuiven om tot op het strand te geraken en een strandstoel huren kost je 10 tot 20 euro. Maar dat is uiteraard niet zomaar. Dit is het meest indrukwekkende zwemparadijs van Malta. Dit water is zo zout dat we gemakkelijk blijven drijven. Relaxter zwemmen kan haast niet. En met al die exotische vissen om ons heen is dit de uitgelezen plaats om te gaan snorkelen. Lees het volledige verslag!

4. Van eiland naar eiland zwemmen

Blue Lagoon Comino Malta

In en rond Malta heb je meer dan eilanden genoeg. Eilandhoppen is dagelijkse kost voor sommige locals. Van Malta naar Gozo kan je met de auto op de ferry rijden en ook het autovrije eilandje Comino kan je per ferry bezoeken. Maar Stijn en ik hebben het origineler aangepakt: we zijn van eiland naar eiland gezwommen. Tijdens onze stop in de Blue Lagoon besloten we spontaan om naar de eilandjes aan de overkant van de lagoon te zwemmen, weg van het massatoerisme. In totaal zijn we net geen uur onderweg, heen en terug. Ondanks dat we vanzelf blijven drijven in het zoute water zijn we toch trots op onze prestatie. En nee, om even naar Sicilië te zwemmen hebben we nét niet genoeg tijd gehad.

San Blas Beach in Gozo Malta

5. Zonsondergang aan het gouden strand

Elke avond hult de avondzon Malta in een gouden gloed. Zo hebben we bij zonsondergang prachtige foto’s getrokken van Balluta Bay, waar het kerkje langs het water opeens van goud leek, en van de zonnestralen tussen de palmbomen in Mellihea Bay. Maar de meest magische avond heb ik in Gozo beleefd op San Blas Beach. Dit strand lijkt afhankelijk van het daglicht oranje, bruin of goud en is een van de zeldzame zandstranden in Malta. Ik vind heerlijk om de warmte van die dikke zandkorrels onder mijn voeten te voelen. Terwijl we hier tussen de golven drijven zien Stijn en ik langs de ene kant het gouden strand in de avondzon en langs de andere kant de ondergaande zon boven de zee. Die laatste geeft een prachtige roze gloed af. Ik kan ernaar blijven kijken, zelfs nu het enkel nog mental pictures zijn.

Jetski Malta6. Adrenalinerush op de jetski

Met Stijn achterop heb ik in Mellieha Bay getest hoe hard een jetski kan gaan. Vrij hard, zo blijkt. In open zee zijn we regelmatig door de lucht gevlogen in plaats van op het water te varen.

Beste idee ooit: als je over een golf door de lucht vliegt de gas loslaten, en dan heel hard terug in het water plonzen zodat je een golf over je heen krijgt. De ‘boomstammekes’ van Bobbejaanland zijn er niets tegen. Lees het volledige verslag!

7. Naar de zee kijken vanop Azure Window II

8 maart was een dag van nationale rouw in Malta, want het beroemde Azure Window verdween tijdens een storm in de zee. Maar een half jaar later pakken de media uit met een tweede Azure Window, het Wied il-Mielah Window dat ook in Gozo staat. Woody en ik grijpen uiteraard onze kans om eens bovenop dat Window te gaan staan, nu het nog kan. Al klopt mijn hart in mijn keel, want de wind waait hier fel, de zee onder mij brult zo hard als de zanger van Dimmu Borgir en de rots is gigantisch – de twee toeristen die ik hier voor ons zag leken wel mieren. Hier wil je niet in het water sukkelen, maar wie geen hoogtevrees heeft kan ik wel aanraden om even naar beneden te kijken.

Second Azure Window Malta Gozo

Malta Blue Grotto8. Zeegrotten verkennen in een bootje

Een van de meest toeristische plaatsen in Malta is de Blue Grotto, een grottencomplex langs de kust waar je met een bootje voor 8 personen naartoe kan varen. Ondanks dat ik geen fan ben van kleine bootjes, ga ik toch mee. Maar ik ben bang. Zelfs met z’n drieën slagen de mannen er niet in om me gerust te stellen. Ik probeer mezelf te kalmeren met ‘de kapitein is een oudere man die allicht al jarenlang meermaals per dag toeristen langs de grotten vaart’, maar dan denk ik aan de Costa Concordia. We zitten op de open zee en de golven beuken tegen het bootje. Ik voel me een beetje een vluchteling.

Maar eens we in de grotten zijn, wordt het water muisstil en zien we tot wel 12 meter diep. De kleur van het water is felblauw en we zien vissen rondom onze boot zwemmen. Iets minder aangenaam is dat de Chinese toeristen voor mij tot ver over de rand leunen om de bodem van dichtbij te zien, waarop de boot sterk begint te wiebelen. Ik hou mijn hart vast. Uiteindelijk is de ervaring zodanig indrukwekkend dat niemand mij nog in een klein bootje op zee gaat krijgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.