Mijn favoriete kinderheld? Zorro. Ik wou later net zo moedig worden. Ik had zelfs een masker, hoed, cape en een degen met een krijtje in om overal een ‘Z’ op te tekenen. Alleen schermen kon ik niet. Tot nu. En garde!
De Mechelse schermclub De Maneschermer verwelkomt me in een van de sportzalen van een scholendoolhof genaamd Scheppersinstituut. Het nieuwe sportjaar is net van start gegaan en dus ben ik gelukkig niet de enige die het komt proberen. Naast mij zitten zowel jongens als meisjes van allerlei leeftijden. Er is zelfs een beginner die ouder is dan ik, oef!
Ik heb er ontzettend naar uitgekeken om eindelijk eens te proberen schermen, al zit ik met een aantal vragen en twijfels. Gelukkig beantwoorden de meeste zichzelf tijdens de training en geeft instructeur Sander tussendoor met veel plezier wat extra informatie. Denk jij dat schermen misschien iets voor jou is? Blijf dan zeker lezen, want hieronder deel ik wat ik tijdens de training heb opgestoken.
1. Doet het pijn als je geraakt wordt?
Beginnende schermers trainen met floretten van kunststof. Deze floretten zijn licht, makkelijk hanteerbaar en hebben hun scherpe punt ingewisseld voor een soort zuignap, waardoor je niet bang hoeft te zijn om geraakt te worden. Ik voel het natuurlijk wel als ik gestoken word, maar pijn doet het niet. Na enkele maanden schakel je over op een metalen floret met plastic punt, waar je hoogstens enkele blauwe plekken aan overhoudt. Uiteindelijk train je met een floret, degen of sabel met een stompe metalen punt die is aangepast voor wedstrijden.
2. Welke uitrusting heb je nodig?
Zoals je allicht al weet dragen schermers van die mooie witte pakken en gezichtsbescherming. Maar die heb je gelukkig niet nodig tijdens de initiatielessen. Een trainingbroek, T-shirt en indoor sportschoenen zijn voldoende. Nadien mag je de bescherming die je nodig hebt voor 30 euro een jaar lang lenen van de club.
3. Hoe ziet een schermtraining eruit?
Ik wou er meteen invliegen met mijn floret in de aanslag, maar blijkbaar bestaat een schermtraining uit veel meer dan dat. Het is een heuse workout. We beginnen met rondjes lopen en oefenen nadien de schermhouding en hoe we de passen uitvoeren. In zithouding zetten we passen naar voor en achter met onze rechtervoet verticaal naar voren en de andere horizontaal onder onze as. Het is even wennen, maar zodra we het onder de knie hebben, mogen we per twee met de floret aan de slag. Tot slot stretchen we.
4. Duurt het lang voordat je kan vechten als Zorro?
Aan het einde van onze eerste training begint het er een klein beetje op te lijken. We trainen per twee tegenover elkaar. De leider beslist of we vooruit of achteruit gaan en de andere volgt mooi de pasjes zonder zijn tegenstander een moment uit het oog te verliezen. Stilaan zit er wat strategie in onze training: telkens de leidende schermer even voorwaarts beweegt en dicht genoeg komt, is het tijd om aan te vallen. Oh ja, we kunnen al snel aanvallen afweren en terugsteken.
Om deel te nemen aan wedstrijden of te vechten zoals Zorro moet je natuurlijk enkele jaren toegewijd trainen. Al valt me na onze sessie op dat de Zorro van de serie uit 1990 eigenlijk helemaal niet schermt zoals het hoort. Blijkt dat ik hem vrij goed imiteerde toen ik als vierjarige wild met mijn degen in het rond zwaaide.
5. Valt die eerste training mee?
Het smaakte naar meer, al blijkt het voetenwerk belangrijker dan verwacht. Schermen is ook multitasken. Je moet constant goed in de schermhouding blijven, de juiste pasjes zetten op het juiste moment, altijd dezelfde afstand houden tegenover je tegenstander en goed inschatten wanneer je moet toeslaan. Alert blijven is dus de boodschap. Zeker in het begin, want bij elke oefening is het even zoeken. Al ben je er snel mee weg als je concentratie scherp is. Ook een grote hulp zijn de hopen tips die ik krijg van Sander en de anderen. Als iedereen elkaar vooruit helpt, heb je het zoveel sneller onder de knie. Kortom: leuke les, ik heb me geen seconde verveeld!
[Update 2019/09: Het schermen viel zodanig mee dat het mijn vaste sport wordt. Jawel, ik heb me aangesloten bij De Maneschemer!]
Waar? De Maneschermer, Scheppersinstituut Mechelen
Wanneer? Beginners trainen op maandag en vrijdag van 19 tot 20.30 uur.
Prijs? In september volg je 3 proeflessen voor 30 euro. Volwassenen betalen 245 euro lidgeld, kinderen tot 18 jaar 225 euro.
Meer info? maneschermer.be