Ooit al gehoord van flyboarden? Deze übercoole watersport verenigt snowboarden, vliegen met een jetpack en af en toe een beetje zwemmen. Klinkt als iets dat we echt eens geprobeerd moeten hebben, en dus trokken Bo en ik richting Wevelgem – niet alleen om onszelf, maar ook ons stoerheidsgehalte flink de hoogte in te jagen.
8 maart 2017. Na mijn plotselinge ontslag in Nice organiseren mijn collega’s bij Head Office een afscheidsetentje. Stiekem zijn ze naar mijn wishlist komen kijken en hebben ze de Bongobon uitgekozen die daar best bij past: ‘Adrenaline voor Twee’. Op de bon hangt een sticky note met ‘#ongewoneweken’. Ik ben ontroerd door dit perfecte afscheidscadeau en weet meteen wie mee te vragen: mijn beste vriendin Bo, die me fantastisch heeft opgevangen toen ik tijdens onze reis compleet in shock was en die onze vergalde trip eigenhandig recht heeft weten te trekken. Dit is mijn kans om haar een bedankje/goedmakertje te geven. Na lang delibereren (lees: in het Bongoboekje hartjes tekenen bij wat we allebei het liefst zouden willen doen) hebben Bo en ik gekozen om te gaan flyboarden.
29 juli 2017. We komen aan bij het Vijverhof in Wevelgem en voelen ons hier meteen in vakantiestemming. Langs het meer liggen schilderachtige huisjes en er is zelfs een hippe beach club. Maar vandaag gaan we geen cocktails drinken, nee, we moeten bij de tot in de nok met drijvende eenhoorns, flamingozwembanden, windsurfboards en ander watersportmateriaal gevulde mancave aan de andere kant van het plein zijn. De heren van Flyboard Vlaanderen bezorgen ons een wetsuit en leggen in pakweg 10 minuten uit hoe het allemaal werkt.
Tot 18 meter hoog
Het komt erop neer dat we vandaag op het water zullen proberen recht te blijven op een soort snowboard waar krachtige waterstralen uit spuiten. Dat water wordt aangevoerd via een buis, waarmee we vast zullen hangen aan een jetski die dient als waterpomp. De jetski moet ook gas geven en bepaalt zo hoe hoog de waterstralen ons flyboard zullen duwen. We kunnen afhankelijk van het type flyboard tot 18 meter hoog, maar vandaag houden we het op een veilige 5 meter… oef!
Ik heb enkele maanden geleden een geweldig YouTube-filmpje gezien van een Ierse flyboardexpert die een pintje Guinness drinkt terwijl hij een salto maakt. Dat wil ik ook proberen! Ik vertel het verhaal tegen Bram, mijn begeleider op de jetski, maar hij maakt me meteen een illusie armer: “Dat zal zeker een pro geweest zijn. Salto’s maken zal vandaag nog niet lukken.” Jammer, maar al snel zal blijken dat hij gelijk heeft.
Vliegende zeemeermin
Van zodra Bram de plank aan mijn voeten bevestigd heeft, vliegen we er vandoor: Bram op de jetski en ik door het water. Hij geeft mijn flyboard een beetje gas, waardoor ik zonder moeite vooruit schiet. Ik strek mijn ene arm voor me uit en zet mijn andere arm in mijn heup terwijl ik door het water glij. Jep, nu ben ik een echte superheldin! Hoe geweldig is dit! Ik wou dat ik altijd zo snel vooruit zou kunnen geraken in het zwembad…
Al heeft het zwemmen met een flyboard ook nadelen. Doordat het flyboard mijn voeten stevig bij elkaar houdt, lijkt het wel alsof ik mijn benen heb ingewisseld voor een zeer inflexibele staart – om het op z’n zeemeermins te zeggen. In de juiste startpositie geraken met dat gewicht aan mijn voeten is niet zelden een full body workout.
Kijk niet naar beneden
Ik zie Bo al snel boven het water zweven, maar bij mij gaat het wat moeilijker. Rechtop blijven is een flinke uitdaging. Tijdens het flyboarden moeten je voeten plat op het bord staan, anders val je meteen voor- of achterover. Ik besef achteraf dat ik automatisch op mijn tenen bleef duwen doordat ik steeds naar het wateroppervlak onder mij bleef kijken. Dat doe je dus beter niet.
Op een gegeven moment is het me wel gelukt om een aantal meter boven het water te vliegen, maar van zodra ik naar beneden kijk, slaat de angst toe: “Damn, ik zweef hier zo hoog boven het water… en er is nergens iets om mijn val te breken… vallen gaat pijn doen!” Geen seconde later tuimel ik weer het meer in, en inderdaad: het doet twee dagen later nog pijn.
Lachen met Bram
Na 20 minuten zit onze initiatie erop. Dat lijkt kort, maar voor iemand die nog nooit geflyboard heeft is het ruim voldoende. Ik ben blij dat ik terug aan land kan. Dat flyboarden, hoe indrukwekkend het ook is, blijkt toch een afmattende sport. Ik ben trouwens ook blij dat begeleiders Bram en Bjorn allebei over de nodige dosis humor beschikken. Ik merk dat even goed lachen samen met Bram wonderen doet om de zenuwen en de frustratie om mijn epic fails te doen bedaren. Nee, flyboarden blijkt niets voor mij, maar de manier waarop ik dat heb mogen ontdekken is niets minder dan geniaal.
Nu wij uitgeteld zijn, is het aan Bram om zijn skills te showen. Ik heb hem duidelijk geïnspireerd met het verhaal van de Ierse flyboarder. Voor ik het goed en wel besef staat Bram daar op een flyboard met een pintje in zijn hand te wuiven. Kijk hieronder maar naar zijn versie van de Ierse Guinness-stunt!
Waar? Flyboard Vlaanderen, Wevelgem
Wanneer? Enkel op zaterdag en zondag.
Prijs? 70 euro p.p. voor 10 minuten uitleg en 20 minuten flyboarden, 100 euro voor 30 minuten flyboarden.
Meer info? flyboardvlaanderen.be