Liefde op het eerste gezicht in hondencafé Le Waf

20170723_144210-900Kattencafés zijn populairder dan ooit en sinds eind november is ook het eerste hondencafé in Europa een feit. Ken, Kenny, Yullis en ik hebben tijdens onze trip naar Rijsel een bezoekje gebracht aan café Le Waf, waar je tussen honden in alle maten en kleuren kan zitten.

Toen ik enkele maanden geleden met Bo kattencafé La Ronronnerie in Nice bezocht, moesten we meer dan 20 minuten in de regen blijven wachten voordat we binnen mochten. Ik vermoed dus dat hondencafé Le Waf stampvol zal zitten op deze zonnige zondagnamiddag, maar niets is minder waar. “Allez, hier is geen kat te zien”, zeg ik verbaasd als we toekomen. Ken ligt in een deuk: “Geen kat… natuurlijk zit hier geen kat, het is een hondencafé.”

20170723_144847-900Gezelligheid troef

We worden enthousiast onthaald door de initiatiefneemster, een jonge twentysomething die ons hartelijk welkom heet en uitlegt hoe Le Waf werkt. Het komt erop neer dat we mogen doen alsof we thuis zijn. In het keukentje staat een waterkoker, thee, koffie, water en grenadine. Wie graag iets wil drinken mag het daar gaan halen. Je mag bijvullen zoveel je wil en op de smoothies na is al de drank inbegrepen in de 5 euro inkom.

Eigenlijk heeft Le Waf niet veel weg van een café. En daarmee wil ik niet vitten op het beperkte drankaanbod. Nee, het valt meteen op dat hier geen caféuitbaters aan het roer staan, maar wel dierenvrienden die hun honden op de eerste plaats zetten. Het pand op zich is ook geen typisch cafépand. Ik kan het best omschrijven als een grote gezellige woonkamer met een klein keukentje ernaast. Er staan meer zetels met kussentjes dan van die typische cafétafeltjes. Het feit dat Le Waf geen typisch op winst gefocust café wil zijn, maakt de kennismaking met de honden des te meer verrijkend.

20170723_143822-900
Ken met Zazou in zijn armen.

Alfahonden en nieuwkomers

Een bezoek aan Le Waf is ontzettend rustgevend. Je mag hier zo lang als je wil genieten van het gezelschap van de viervoeters rondom je. En maar goed ook, want er zijn een zestal honden om te aaien en ze worden allemaal even graag gestreeld. Het is dus een win-win voor mens en dier. De honden krijgen veel aandacht en liefde en als bezoeker leer je ervaren hoe het is om een hond in je leven te hebben.

De honden die je hier in de zetels ziet liggen komen trouwens allemaal uit het asiel. Sommige zijn geadopteerd door Le Waf en mogen dus permanent blijven. Zij zijn de alfahonden die de nieuwkomers in het gareel houden. En die nieuwkomers blijven meestal niet lang, want die kunnen de bezoekers wel adopteren. Sinds Le Waf afgelopen november de deuren opende zijn er al 23 honden geadopteerd.

Honden café Le Waf in Rijsel LilleLiefde voor Wookie

De viervoeter die mijn hart veroverd heeft is Wookie, een golden retriever die duidelijk al een aantal jaren op de teller heeft. Ik ben uiteraard alle honden uitgebreid gaan aaien, maar als Wookie bij mij in de zetel komt liggen, gebeurt er iets. Ik ben haar lange zachte vacht aan het strelen terwijl ze slaapt. Wookie ligt er zo vredig bij en het doet me zoveel plezier om die diepgelukkige trek op zijn gelaat te zien dat ik begin te wensen dat we bij mij thuis zouden kunnen zijn. Ik kan me zo inbeelden dat ze elke avond naast mij in de zetel ligt en dat ik haar zachtjes streel terwijl we tv-kijken. Jawel, mijn innerlijke crazy dog lady is vandaag ontwaakt. Ik voel mijn biologische (honden)klok tikken.

20394567_10213045875318496_1787207572_o-900Helaas kan ik Wookie niet zomaar in mijn rugzak stoppen en mee naar huis smokkelen, hoe aanlokkelijk het ook lijkt. Er bestaat immers niet zoiets als een spontane adoptie. Het asiel wil immers zeker zijn dat de hond om de juiste redenen bij de juiste eigenaar terechtkomt. Vind je een van de honden leuk, dan wordt je aangeraden om een paar keer op bezoek te komen om hem beter te leren kennen. Blijkt zijn persoonlijkheid goed te passen bij de jouwe dan kan je laten weten dat je hem graag zou willen adopteren. Wookie adopteren blijkt helaas onmogelijk aangezien zij een van de alfahonden is. Mijn hart breekt.

20170723_141620-900.jpgMaar goed dat er hier genoeg heerlijke Franse wijn is om alles door te spoelen. Als Ken, Kenny, Yullis en ik aan het einde van onze dag in Rijsel samen gaan tafelen, vraagt de nieuwsgierige ober of we allemaal koppels zijn. “Non, je prends des chiens, pas des hommes”*, zeg ik lichtjes onder de invloed. De arme man weet niet wat hij hoort en wij beginnen bijna te huilen van het lachen. Waarom flap ik er in godsnaam zoiets uit? Wookie heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt. Wie weet ligt hier binnen enkele jaren wel een asielhond lief naar mij te kijken terwijl ik met mijn laptop in de zetel artikels zoals deze schrijf…

*Deze anekdote vermeld ik omdat de lorejassen me gedwongen hebben om dat bij in het artikel te zetten, en ik tijdens onze jaren als speelpleinleiding genoeg heb gezien om te weten dat ik beter kies voor de korte pijn. De kans is groot dat ik het anders binnen 10 jaar nog in mijn gezicht gewreven krijg… 😉

Waar? Le Waf, Rijsel
Wanneer? Maandag van 14 tot 19 uur, alle andere dagen van 11 tot 19 uur. Dinsdag gesloten.
Prijs? 5 euro inkom, drank inbegrepen (uitgezonderd smoothies).
Meer info? lewaf.fr

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.