10 leuke to do’s in Alden Biesen

20170604_155205-900Toen ik voor het eerst het kasteel van Alden Biesen zag, was ik nog een klein meisje. Het stond op een foto in het Boerenbelang, het weekblad van mijn bompa. Ik was meteen verkocht en dus ging de krant eraan. 15 jaar later heb ik dat geel verkleurde krantenknipsel nog altijd. En vanaf nu koester ik ook de herinnering aan het zondagse uitje naar Alden Biesen met mijn ouders. Blijkt dat er flink wat te beleven valt in en rond het kasteel. Een overzicht!

20170604_144842-900

1. Luister eens naar boeiende verhalen over de ridders van de Duitse Orde en de rijke geschiedenis van deze landscommanderij. Alden Biesen was in de tijd van de kruistochten immers het centrum dat 12 commanderijen van Diest, Sint-Truiden en Maastricht tot zelfs Keulen aanstuurde. Hier zetelde geen koning, maar een ridder die carrière wilde maken nadat hij minstens drie kruistochten overleefd had. De gidsen van Alden Biesen kunnen je er alles over vertellen.

800px-Blauwe_Salon-9002. Wie een rondleiding volgt, mag ook op ontdekking binnen de kasteelmuren. Daar zal je zien dat het interieur van het kasteel ondanks de grote brand van 1971 nagenoeg volledig intact is. Vooral het Blauwe Salon is een aanrader, zowel dankzij het kunstige plafond als de parketvloer met grote stervormige motieven. Indrukwekkend om te zien hoe mooi het kasteel is gerenoveerd na die brand – de foto’s van hoe vervallen het eruit zag na de brand kan je bekijken bij de expo aan het onthaal.

20170604_144647-9003. Bezoek dus die expo, een van de vele optredens en festivals of andere culturele activiteiten. Want eigenlijk is dit kasteel een soort van zeer fancy cultuurcentrum dat een brede waaier van cultureel getinte evenementen organiseert. Tijdens de expo over de geschiedenis van het kasteel kom je onder andere in aanraking met een hypermoderne tafel. Als je de vlindertjes aanraakt die hierop geprojecteerd worden dan verschijnt er telkens een foto met wat uitleg. Leuk en interessant!

20170604_144423-900

800px-Alden_Biesen_4-900.jpg4. Ga een kaarsje branden in de kerk (want geef toe, er is altijd wel iemand die opfleurt als je vertelt dat je een kaarsje voor hem/haar gebrand hebt) en geniet van de zwart-witte invloeden van de Duitse Orde die hun stempel drukken op het interieur. Uniek aan deze kerk is dat onder het tapijt de indrukwekkende gotische grafplaat van bisschop Edmund von Werth ligt, een van de enige bisschoppen die in de lage landen in een kerk begraven ligt.

5. Slenter tussen de stuk voor stuk perfect in vorm gesnoeide bloemenperkjes. Hier kan je ten volle genieten van allerlei bloemen in de mooiste kleurtjes die omringd worden door lijnrechte haagjes en kegelvormige struiken. Op de achtergrond zie je de kerk en het kasteel, die dit tuintje nog een extra meerwaarde geven. Je foto’s zullen dus – tenzij je een slechte fotograaf bent – gegarandeerd de moeite zijn.

20170604_154529-900

20170604_162300-9006. Maak een ommetje in de boomgaard op het domein. Onderweg zal je een installatie ontdekken die een picknicktafel en ligstoelen in één is, best origineel! Dit is het ideale plekje om even de pauzeknop in te drukken en je te nestelen in een van de ligzetels, van waaruit je kan genieten van de schaduw van de bomen rondom je en het zicht op het kasteel.

20170604_161607-9007. Staar naar het indrukwekkende panorama rondom het poortgebouw achteraan dat 30 meter hoger ligt dan het kasteel. Je kan hier langs een tarweveld wandelen en uitkijken op velden met allerlei gewassen. Het landschap lijkt wel één groot lappendeken bezaaid met landweggetjes, huisjes, kerkjes en zelfs de mijnterrils van Genk.

20170604_161333-9008. De weggetjes tussen dat ‘lappendeken’ smeken om bereden te worden. Neem dus je fiets mee, of beter nog: huur een Vespa of zo’n elektrisch golfkarretje van het kasteel waarmee je moeiteloos over de heuveltjes kan scheuren. Minder duwen, meer plezier! Leuk weetje: van hieruit kan je rechtstreeks naar Maastricht rijden, dat zo’n 20-tal kilometer verderop ligt.

Jan-Decleir-696x7829. Blijf tot het donker is om Bilzen Mysteries mee te pikken. Deze naar verluidt spectaculaire licht- en geluidsshow zet het domein van Alden Biesen elke avond opnieuw ‘in vuur en vlam’. Het is een originele, entertainende manier om kennis te maken met de mysterieuze verhalen over ridders, kruisvaarders, broeders en draken die het kasteel nog steeds omringen. Tijdens de multimediawandeling zal Jan Decleir je rondgidsen als de Heer van Biesen.

20170604_155452-90010. Dagdroom van hoe zalig het zou zijn als je hier ooit zou kunnen trouwen. Het domein van Alden Biesen  ̶  en dan vooral die sprookjesachtige Franse tuin  ̶   is de gedroomde omgeving om trouwfoto’s te laten maken. Nadat je je jawoord hebt gegeven in het gezellige kerkje kan je via de zuilengang naar de trouwzaal van de Stad Bilzen, die vlak naast de kerk ligt. Ik begrijp meteen waarom de stad kiest om huwelijken in deze ruimte te voltrekken, want zowel de zaal zelf als het zicht op het kasteel en de Franse tuin maken dit toch wel de moeite.

Als kers op de taart kan je je trouwfeest op het domein zelf laten doorgaan, want zelfs in het kasteel kan je zalen huren. Is het hoofdmenu naar binnen gewerkt? Dan ga je gewoon met de gasten wandelen op het uitgestrekte domein om alles wat te laten zakken. Wat wil een mens nog meer, toch? (Het kunnen betalen natuurlijk, maar laten we daar nu nog even niet aan denken. Ssst!)

20170604_153721-900b

Waar? Alden Biesen, Bilzen
Wanneer? Op weekdagen van 9 tot 17 uur, weekends van 10 tot 17 uur (zomeruren).
Prijs? Het domein kan je gratis bezoeken, maar om in het kasteel te gaan kijken betaal je 3 euro (met gids 6 euro). Hier staat wie korting krijgt.
Meer info? alden-biesen.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.