Gorillaz: exclusief naar Humanz luisteren

20170421_183716-900.jpgDe virtuele band Gorillaz kondigde deze week onverwachts aan dat ze een Humanz House Party zouden organiseren. Op meer dan 500 locaties wereldwijd kunnen Gorillaz-fans nog tot zondagavond voor de release gaan luisteren naar Humanz, het nieuwste album van de band. Ik ben één van de vele fans die het al gehoord heeft…

20170421_191833(1)-900.jpgWie mij kent zal het niet verbazen: naast de wishlist heb ik ook een bandsbucketlist. Dat is een A4’tje waarop alle muzikanten staan die ik nog live aan het werk wil zien voordat ik het loodje leg. Een van de namen op dat lijstje is dat beestige project van Blur-held Damon Albarn en Jamie Hewlett. Voor mij is Gorillaz de band die de mooiste zomerdagen naar een nog net iets hoger niveau tilt. Mijn dag is pas perfect als ik ’s avonds naar huis kan fietsen terwijl Empire Ants zich een weg baant naar mijn oren.

Toen ik eerder deze week hoorde dat ik het nieuwe album nu al zou kunnen checken, heb ik meteen de Gorillaz-app geïnstalleerd en uitgeprobeerd. Ik zag mijn woonkamer op het scherm van mijn smartphone verschijnen, met daarin allerlei virtuele objecten die ik kon aanklikken (een beetje Pokémon Go, ja). Zo opende zich telkens een nieuwe wereld, een nieuwe ‘kamer’ van een van de bandleden, waarin allerlei objecten met verborgen links naar de website of Spotify-playlists zaten. Een leuke manier om 2D, Noodle, Murdock en Russel nog wat meer tot leven te brengen.

20170421_191815(1)-900.jpg

Die vrijdagmiddag
Vrijdag 21 april stond in mijn agenda gemarkeerd als Gorillaz-dag. Ik hield de app nauwlettend in de gaten, en ook de Facebook-events voor de luistersessies in Antwerpen en Brussel kregen mijn volle aandacht. Op een gegeven moment raadde een van de fans dat de coördinaten die gepost waren naar de Grote Markt in Brussel verwijzen, en nog even later verscheen er een wichelroede in de app, die me de weg wees naar Brussel. Dus ik ben op de trein gestapt.

In Brussel-Centraal aangekomen ben ik ontzettend benieuwd naar wat ik te zien ga krijgen. Zou de plaat misschien ter plaatse gedraaid worden door een DJ? Gaat er veel volk zijn? Ik kan me inbeelden dat de Stad Brussel dranghekken nodig zal hebben om de menigte op te vangen. Maar eens aangekomen op de Grote Markt zie ik alleen maar in de verte een groepje mensen staan. Is dat het?

IMG_20170421_190947_352.jpgGorillagraffiti
Dat is het dus. Er staat een groepje rondom vier bekende Brusselse graffiti artists die elk een gorilla op hun manier vereeuwigen op een groot wit canvas. Daar staan we met z’n allen naar te staren. “Zet je koptelefoon op, dan kan je het horen”, zegt een van de andere fans tegen me. “Het werkt via de Gorillaz-app.” En inderdaad, van zodra de app geladen is, begint het album te streamen. Geweldig. Tenzij ik van de hotspot wegloop, want dan valt de verbinding weg. En als het scherm van mijn smartphone uitvalt om de paar seconden, stopt de muziek telkens met spelen. Ontzettend jammer, want daardoor heb ik de indruk dat ik het album maar in fragmenten gehoord heb, terwijl dat ongetwijfeld niet de bedoeling was. Veel kan ik dus niet vertellen over mijn luisterervaring, maar wat ik gehoord heb klonk veelbelovend.

20170421_181018-900

Een wereldschokkende ervaring is het niet, maar qua originele marketingstunt kan het dus wel tellen: zowel fans als journalisten tekenen present. Er is enkele dagen voordien ook zeer uitgebreid over gecommuniceerd. Maar desondanks lopen er rondom mij veel nieuwsgierige passanten en toeristen die geen flauw idee hadden van wat er aan de hand is – en dus niet beseffen wat voor leuks hun oren net niet kan bekoren. Dat blijft veilig weggeborgen in de virtual reality-wereld voor de hardcore gorillaz-fans. Of toch tot volgende week, want dan ligt Humanz in winkelrekken over de hele wereld.

20170421_183544-900.jpg

Waar? In België kan je de Humanz House Party bijwonen op drie locaties: op de Brusselse Grote Markt, aan het MAS in Antwerpen en in het Luikse Parc de la Boverie.
Wanneer? Van vrijdag 21 april t.e.m. zondag 23 april
Prijs? Gratis
Meer info? Gorillaz op Facebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.