Op daguitstap naar Japan

Deze slideshow vereist JavaScript.

Deze tijd van het jaar heeft de Japanse Tuin in Hasselt veel weg van Bobbejaanland. Toeristen komen van heinde en verre om de bloesems aan de bomen te kunnen bewonderen. Bo en ik gingen afgelopen weekend ook een dagje Japan verkennen op z’n Hasselts. Fototoestel: check!

Japanse Tuin HasseltJapanse toeristen hebben een reputatie, maar de Belgen doen er in de Japanse Tuin niet voor onder. Oké, het is vandaag 22 graden en het is zondag, dus iedereen is buiten. Maar in deze stampvolle tuin breken de toeristen schaamteloos omheiningen af, bijvoorbeeld om op een verboden stukje gras te gaan liggen. Of om dochterlief op de perfecte communiefoto te vereeuwigen. We zien ook selfiesticks opduiken. En ja hoor, er lopen kuddes hobbyfotografen rond. Ik kan me inbeelden dat die ietwat gefrustreerd zijn, want een schijnbaar onaangeroerd stukje natuur kieken is vandaag een mission impossible… tenzij je foto’s van de lucht trekt of inzoomt op de bloesems.

Japanse Tuin HasseltJapanse Tuin HasseltVan steen naar steen
Tijdens onze wandeling komen we alle mogelijke soorten bomen tegen, zowel witte als roze bloesems. Al die kleurtjes combineren geweldig met de hemelsblauwe lucht. Ik betrap mezelf erop dat ik het merendeel van de tijd naar boven loop te staren. Doorheen het hele park loopt een waterstroom, waarbij er verschillende kleine watervalletjes gemaakt zijn. In het midden van het park zien we een mooie grote waterval… met een heel rij toeristen die staan te wachten om langs de waterval van steen naar steen te kunnen springen – al dan niet met een buggy in de hand.

DSC_0832-900Het mooiste punt in deze tuin is misschien wel het plekje waar een rij kerselaars staat die met hun takken tot bijna op de grond komen. Leuk om gezellig onder te gaan zitten en te genieten van een deugddoende schaduwkoelte. Hier kan je de bloesems aanraken, wat best indrukwekkend is. Ze zijn zo zacht! Het lijken wel blaadjes van satijn. Terwijl we tussen de bloesems poseren voor een foto, horen we op de achtergrond de grote gong. Er staat een rij met mensen die dolgraag eens met de grote balk tegen die gong willen duwen. Maar ik ben geen fan, want mijn hoofd staat na een paar minuten al op ontploffen.

Japanse Tuin HasseltRomantisch zoekertje
Naast Japanse natuur leer je hier ook enkele gebruiken kennen van het land van de rijzende zon. Zo passeren we langs een Japans tempeltje, waar we ineens ook instructies krijgen om de goden te eren. We mogen er ook een wens op ons inkomkaartje schrijven en dat aan een haakje hangen. Het ideale moment om mezelf een leuke nieuwe job te wensen. Al zijn er ook bezoekers die van de gelegenheid gebruikmaken om een romantisch zoekertje te schrijven, in de hoop dat de vrouw van hun leven graag met wildvreemden belt.

Japanse Tuin HasseltEven verderop staan we vanop een bruggetje met open mond naar beneden te staren. In de vijver onder ons zwemmen de grootste koikarpers die ik ooit gezien heb. Sommige van die vissen lijken bijna even groot als de kinderen die langs de kant zitten te spelen! Het wemelt overigens op verschillende plaatsen in het hele park van de koi – allicht niet toevallig omdat dit de nationale vis van Japan is.

Nog wat meer Japanse symboliek zien we in een traditioneel Japans huis, waar we binnenwandelen tijdens een theeceremonie. De ceremoniemeester draagt een kimono en prevelt een en ander terwijl de gasten verlekkerd naar hun kopje thee zitten te kijken. Binnenkort wordt er ook een workshop Bento georganiseerd, waarbij kinderen eten in vormpjes mogen knutselen. Klinkt geweldig, toch? Het versterkt alleszins wel het gevoel dat we in Japan beland zijn.

Waar? Japanse Tuin, Hasselt
Wanneer? Open van dinsdag tot zondag, telkens van 10 tot 17 uur.
Prijs? 5 euro
Meer info? www.visithasselt.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.