Zwerkbal: zo ziet de Harry Potter sport er in ’t echt uit

European Quidditch Cup MechelenTelkens ik vertel dat ik dit weekend naar het zwerkbaltornooi ga, krijg ik dezelfde reactie: “Zwerkbal? Ik ken dat ergens van…” Ja, van Harry Potter. Op het zwerkbalveld vliegt Harry op zijn bezem rond tussen de waanzin van vliegende ballen en worstelende zwerkbalspelers. De ‘gouden snaai’ vangen is zijn missie. Maar hoe vertaal je zo’n fictief spel vol magische voorwerpen naar de echte wereld?

European Quidditch Cup MechelenDie vraag hoop ik vandaag te beantwoorden op de European Quidditch Cup oftewel de Europese Zwerkbalbeker voor clubteams in Mechelen. Voor de gelegenheid zak ik samen met Evelyn van medialab Project Wolf af naar provinciedomein De Nekker, waar de voetbalvelden dit weekend omgetoverd worden tot zwerkbalvelden. Bij aankomst horen we verschillende talen door elkaar en zien we ploegen uit heel Europa in de vrolijkste kleurtjes op de velden lopen. Ze lijken wel gekleed als voetballers, compleet met lange kousen en shirts met hun naam en nummer op. Verwacht je echter niet aan een simpele ‘Fellaini’, maar aan goed gevonden bijnamen als ‘Merlin’. Tussen de rugnummers durft ook weleens een ‘number of the beast’ te zitten. En als ze de teamnaam ‘ omroepen, gniffelen we ook af en toe.

European Quidditch Cup in MechelenWat vooral opvalt is dat er in elk team zowel mannen als vrouwen zitten. Zij spelen – voor de duidelijkheid – ook tegelijkertijd op het veld. Terwijl we ons afvragen hoe dat zit, knopen we een gesprek aan met Ryan. Hij staat langs de zijlijn te supporteren voor de Antwerp Quidditch Club en speelt ook in hun B-klasse. “Zwerkbal heeft een gender rule”, verklaart hij. “Er staan minstens zeven spelers op het veld, en van die spelers mogen er maximum vier tot eenzelfde gender behoren. Dus er staan altijd ongeveer evenveel mannen als vrouwen op het veld. Dat is vrij uniek aan deze sport.” Eindelijk eens een sport waarbij mannen en vrouwen gelijk zijn! Mijn innerlijke feminist knikt goedkeurend.

European Quidditch Cup in MechelenBezem wordt buis
Het zwerkbal dat zich voor mijn ogen afspeelt ziet er wel helemaal anders uit dan dat in de films. Ik had verwacht dat de spelers met bezems tussen hun benen zouden rondhollen over het veld, maar niets is minder waar. Ze lopen rond terwijl ze van die grijze plastic buizen tussen hun benen vasthouden. Het lijken wel van die buizen die je weleens onder de gootsteen ziet zitten. Eigenaardig. “In de beginjaren speelden we het wel degelijk met bezems tussen onze benen, maar dat was niet zo handig en in de loop der jaren zijn het van die buizen geworden. Dat is nu de standaard”, vertelt Ryan.

Terwijl we naar de wedstrijd kijken, zie ik dat ze met verschillende ballen gooien op het veld. Ze spelen zowel met een volleybal als met meerdere trefballen. Maar wat doen ze met al die ballen? Daar vertelt Jana van het Brusselse team Quaffels ons meer over: “Zie je de volleybal die een beetje afgelaten is? Dat is een slurk of een quaffle in het Engels. Daar scoren we mee. Verder liggen er ook nog beukers op het veld of bludgers, zoals wij ze noemen. Daarmee kunnen we naar elkaar gooien. Als je geraakt wordt door een budger, moet je van je bezem stappen en je eigen doel aanraken voordat je terug mee mag spelen.”

Ck4OV2N-kl.jpgSnaai in de sok
En waar is de gouden snaai? Ik ben benieuwd naar wat er geworden is van dat gouden balletje met de vleugels dat we in de films telkens weer zien opduiken. “De gouden snaai is tegenwoordig een tennisbal in een sok. Die sok hangt vast aan de broek van iemand die over het veld loopt. Van het moment dat de snaai op het veld komt, racen de zoekers hem achterna en proberen ze die sok te pakken te krijgen”, weet Ryan. Toegegeven, ik ben een beetje teleurgesteld als ik hoor dat ik vandaag geen gouden balletje met vleugels te pakken zal krijgen. Tegelijk is het wel een grappige en praktische manier om een complex gegeven uit de films te vertalen naar de echte wereld.

In de films zagen we verschillende zwerkbalspelers bij mevrouw Plijster in de ziekenboeg belanden, en ook in het echte leven wordt die gewoonte schijnbaar overgenomen. We zien immers regelmatig zwerkbalspelers met kwetsures en kniebraces passeren. Dat er op elk veld vrijwilligers van het Rode Kruis paraatstaan is dus niet nodeloos. Af en toe moeten die in actie schieten, bijvoorbeeld als een van de spelers een beuker tegen zijn hoofd heeft gekregen. Auwtch! We zien ook spelers elkaar duwen en tegen de grond gaan, maar abnormaal is dat niet. Zwerkbal is en blijft een contactsport. Niets voor doetjes dus.

European Quidditch Cup in Mechelen

Brusselse Quaffles
Als we enkele uren ronddwalen in zwerkbalwereld wordt ons wel duidelijk dat dit niet gewoon een dagje Harry Potter naspelen is. Quidditch is misschien in Amerika begonnen als een manier om de tovenaarswereld tot leven te brengen, maar intussen is het uitgegroeid tot een op zichzelfstaande sport die de spelers en de fans zeer serieus nemen. Zwerkbalspelers zijn dus niet noodzakelijk fan van Harry Potter – sterker nog: de potterfans zijn hier volgens Ryan in de minderheid. “Ik heb quidditch eigenlijk via een tweet leren kennen”, vertelt organisator Laurens, “Ik zag die tweet enkele jaren geleden passeren en reageerde met ‘Is this real?’? Ja dus.”

European Quidditch Cup in MechelenOok kenmerkend: hier zijn de spelers schijnbaar fan van elkaar. Zelden zagen we zoveel liefde tussen ‘rivalen’. Op het veld geven ze elkaar na afloop van de wedstrijd standaard een dikke knuffel. Het is tevens niet ongebruikelijk dat leden van het ene team gaan supporteren voor het andere. (Stel je voor dat de spelers van Anderlecht zouden supporteren voor Club Brugge…). En het gaat verder dan knuffelen, supporteren en opvallend veel socializen met teams van andere landen. Tijdens een van onze gesprekken op het veld vroegen we zwerkbalspeler Eamon van Dublin Draíochta Dragon hoe de wedstrijden vandaag geweest waren: “Tot nu toe hebben we verloren, maar na de wedstrijd tegen Quaffles uit Brussel hebben we wel wafels van hen gekregen. Dat was fantastisch. Ze waren echt gelukkig”, vertelt hij, en hij wordt er instant vrolijk van.

Met dank aan Evelyn en Dries van Project Wolf voor de video.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.