Thaiboksgala: exclusieve blik in de kleedkamer

Royal Gym tijdens het Diamond Gala in Dordrecht

Thaiboksclub Royal Gym Mechelen is mijn tweede thuis. Daarom stond ‘iets met de gym’ hoog op mijn verlanglijstje voor Ongewone weken. En wat is er nu beter dan met de hele bende naar een thaiboksgala gaan om voor elkaar te supporteren? Op 18 februari ging ik mee naar het Diamond Gala in het Nederlandse Dordrecht en kreeg ik de kans om een kijkje achter de schermen te nemen.

De boksring van het Diamond Gala in Dordrecht17 september 2016, Sportpaleis Antwerpen. Enfusion is een begrip in de bokswereld – een van de meest professionele gala’s en voor mij ook mijn allereerste boksgala als supporter. Ik ben enorm onder de indruk, zowel van de vechters als van het boksmilieu. Maar wat me misschien nog het meest fascineerde speelde zich niet in de ring af.

Voordat de boksers in de ring stappen, komen ze met hun gevolg uit een zwart gat en wandelen ze tussen de rookwolken door richting ring. Sommigen voeren dan zelfs een hele show op, met capes, hoorns en djembés, met de bedoeling om hun tegenstander al te imponeren. Bij mij heeft het zijn effect alleszins niet gemist. Sindsdien ben ik geboeid door de wereld die achter dat zwarte gat verscholen ligt. Want de voorbereiding is cruciaal om een wedstrijd te winnen. En hoe bereid je je in godsnaam voor om iemand die misschien groter en breder is dan jou op z’n smoel te slaan tot je met de grootste beker naar huis gaat? …Of om slaag te krijgen tot je knock-out op de grond ligt?

Musti en Abdel van Royal Gym Mechelen18 februari 2017, Diamond Gala Dordrecht. Dankzij coaches Abdel en Musti (foto) mag ik mee achter de schermen, tot zelfs in de kleedkamer. Mijn missie? Achterhalen hoe de vechters zich voorbereiden… en als ik eerlijk moet zijn ook een beetje zien wat er gebeurt in die kleedkamers, want een reporter is natuurlijk nieuwsgierig.

Royal Gym MechelenAls ik de kleedkamer van Royal Gym binnenwandel, komt de indringende geur van Reflex Spray en spierolie me meteen tegemoet. Coach Hassan (foto onder) is geconcentreerd een van de vechters aan het inwikkelen met bandages en plakband. Hij gebruikt een paar rolletjes windels per hand, en nadat hij die zorgvuldig aftapet, rolt hij stukjes plankband tot het sliertjes worden en bedekt hij de vuist van de vechter met die sliertjes, voordat hij een nieuwe laag tape aanbrengt. Hassan gaat te werk als een echte vakman. Ik zit erbij en kijk met bewondering naar hoe hij zijn werk doet.

Naast hem zit nog zo’n vakman, die jonge vechters insmeert en masseert met olie zodat hun spieren goed opwarmen. (Dat laatste leid ik af van de pikante geur van de olie en de roodhuiden die ik rondom me zie.) Beide coaches behandelen de ene jongere na de andere alsof het bandwerk is.

Royal Gym Mechelen

Voorbereiding met ogen dicht
Ondanks dat er zo vlijtig gewerkt wordt, hangt er geen gespannen sfeer in de kleedkamer. Ik had verwacht dat er hier zodanig op de vechters ingepraat zou worden dat ze een moorddadige blik in hun ogen zouden krijgen, maar het tegenovergestelde is waar. De mannen zitten er ontspannen bij en lachen onder elkaar alsof ze op een luchthaven staan te wachten tot het vliegtuig opstijgt. De ‘rivalen’ van andere gyms waar ze de kleedkamer mee delen, komen gezellig meebabbelen. Ik hoor regelmatig complimentjes vallen à la “Prachtig gevochten, die overwinning heb je verdiend!”

DSC_0455.JPGVan de iets oudere vechters die al flink wat kampen op de teller hebben zijn er een paar die zich mentaal voorbereiden door nog een uiltje te knappen op de houten banken in de kleedkamer. Van de juniors bokst er iemand voor de eerste keer, en hij is dus wel een beetje bang. Gelukkig zijn de coaches er om hem een schouderklopje te geven en te vertellen dat hij het wel zal overleven.

De hele dag door lopen vechters en trainers af en aan. Als de vechters er klaar voor zijn, gaan ze achter de coulissen in de sportzaal opwarmen. Eentje neemt de pads mee en geeft instructies zoals “links hoek, rechts highkick!” en de andere slaat erop. Zowel achter als voor de schermen proberen de boksers elkaar te motiveren om er letterlijk een lap op te geven. En als dat niet genoeg is, zijn er nog de trouwe krijsende supporters die zich rondom de ring verzameld hebben. De coaches roepen trouwens ook tijdens de wedstrijd advies en snellen na elke ronde toe met water en handdoek.

Royal Gym Mechelen

Op voorhand gewonnen
Voor Royal Gym is het een succesrecept, want naarmate de dag vordert staan er steeds meer bekers op de banken in de kleedkamer. Ook de prachige riemen die boksers winnen bij titelgevechten stapelen zich op. Natuurlijk zijn de jongeren blij met hun overwinning, maar tegelijk blijven ze er opvallend nuchter bij. Om het te zeggen met de woorden van een van de juniors: “Hé kijk, mijn beker gaat open. Misschien kan ik hem nog wel gebruiken als spaarvarken.”

Mohammed El Oualkadi van Royal Gym MechelenUiteindelijk is Royal Gym de winnende club van de avond met 9 winnaars na in totaal 11 vechtpartijen. We gaan ook naar huis met twee kersverse wereldkampioenen en twee Benelux-kampioenen. De 13-jarige Mohammed El Oualkadi (foto) is een van die wereldkampioenen, en een tijdje geleden deelde hij zijn tip voor succes: “Ik ben niet bang om te verliezen. In mijn hoofd heb ik mijn wedstrijden al gewonnen voordat ik de ring in stap.” Dat, en jezelf wekenlang samen met je vrienden tot het uiterste pushen in de gym, is misschien wel het geheim om wedstrijd na wedstrijd te blijven winnen.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.