Gedichtendag: poëzie met extra dosis fantasie

Coca Cola automaat met gedichtje

Onlangs riep Jeugd & Poëzie op om deel te nemen aan hun gedichtendagactie. De bedoeling was om overal in het land gedichtjes te verstoppen, en vervolgens een grote zoekactie op te zetten. Maar aangezien ik de 26ste januari zoals elke donderdag braaf op kantoor zou zitten, besloot ik om het anders aan te pakken…

Koffiemachine met gedichtjeEindredactrice Kristien en receptioniste Bo waren er meteen voor gewonnen om het kantoor van boven tot onder vol te gaan hangen met de leukste gedichtjes. Want uiteraard vinden we het allemaal geweldig om rond te lopen in een kantoor dat vol poëzie hangt. Hier en daar eens even stilstaan om een gedichtje mee te pikken, dat is waar gedichtendag om draait, toch?

Kristien en ik hebben zorgvuldig gedichtjes samengesprokkeld, zowel de meesterwerken waar we zelf fan van zijn als thematische gedichtjes voor onze IT’ers en uiteraard Franse gedichtjes voor onze Franse collega’s. Hoe langer we ermee bezig waren, hoe grappiger de gedichtjes werden en hoe sterker mijn enthousiasme steeg.

Geld boekhouder gedicht

“We moeten nog een themagedichtje zoeken voor op de deur van het toilet!”, dacht ik luidop. “En voor op de deur van de boekhouder!”, viel Kristien in. “Ik krijg regelmatig tegen mijn voeten dat ik veel uitgeef, dus pak maar iets over dat geld moet rollen”, stelde Bo de receptioniste voor. Zo gezegd, zo gedaan. Uiteindelijk hebben we 27 gedichtjes geselecteerd, die we de avond voor gedichtendag na de uren stiekem omhoog zijn gaan hangen. (Al was het eigenlijk niet zo stiekem, want we stelden tot onze teleurstelling vast dat lang nog niet iedereen naar huis gegaan was.)

Geweend van het lachen
Eigenlijk stelde het allemaal niet zoveel voor – je vindt het misschien zelfs raar dat ik hierover schrijf voor Ongewone weken – maar voor zo’n klein initiatief te zijn, hebben we er toch veel aan gehad. Tijdens het grappige gedichtjes opzoeken heb ik geweend van het lachen bij het idee hoe de collega’s zouden reageren als ze die gedichtjes zouden zien.

We hebben ons ook geamuseerd met tijdens de lunch stiekem zelf een gedichtje te schrijven dat de collega’s ’s ochtends in hun inbox zouden krijgen om uit te leggen wat de bedoeling was. Het gedichtjes ophangen bleek minstens zo amusant. Zeker toen Kristien besloot om het gedichtje ‘ruzie voorbij’ van Johanna Kruit op de immer ambetante frisdankautomaat te hangen. Geweldig!

Die ochtend…
Net iets minder geweldig is dat mijn bus ’s ochtends niet kwam opdagen en ik zo de reacties van de collega’s volledig gemist heb.

Bedankt hoor, De Lijn
om er weer eens niet te zijn
mijn god dat vind ik echt niet fijn
moest ik in de spits op een bomvolle stoptrein
reizen met de NMBS is niet goed voor het welzijn

Gelukkig heb ik wel gehoord dat ze aangenaam verrast waren toen ze deze ochtend binnenwandelden. De reacties zijn positief. We zijn dus geslaagd in onze opzet: met niets dan prachtige woorden een glimlach op de gezichten van onze collega’s toveren. En, toegegeven, zelf hebben we ons er waarschijnlijk nog het meest mee geamuseerd. Soms moet je geen parachutesprongen of wereldreizen doen om ongewone weken te kunnen beleven. ‘Random acts of kindness’ zoals deze zijn even onvergetelijk, zowel voor jezelf als voor de mensen rondom je. Een opsteker voor de rest van het jaar!

Een blik op een paar van de leukste themagedichtjes die we opgehangen hebben:

Computer IT gedicht

Toiletpapier gedicht

Spelling gedicht voor eindredactrice

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.